• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Михайло Поживанов: "Кампанія Ющенка обійшлася трохи більше, ніж у сто мільйонів доларів, Януковича - понад три мільярди"

    Опубликовано: 2005-10-24 10:34:00
    Виховання... скандалом
     
    У своїх політичних симпатіях представники однієї з найстаріших вітчизняних політсил - Народного руху України - демонструють деяку алогічність. З одного боку, вони говорять про майбутнє передвиборне блокування з НСНУ як про факт, що практично здійснився, з іншого - нещадно критикують тих, із ким теоретично збираються протягом найближчих півроку пліч-о-пліч борознити простори виборчої кампанії. Так, напередодні в ЗМІ від імені НРУ передали заяву, схожу більше на інформаційний витік або чергову "провокацію". Нібито в Секретаріаті Президента чи то знайдені, чи то перехоплені документи, що детально описують стратегію дій влади щодо партій і суспільних рухів, які збираються взяти участь у кампанії. Характер подібної підготовки автори заяви визнали антидемократичним. Про природу таких парадоксів, непрості взаємовідносини з УНП - колегами по незреалізованій "правиці", аспекти можливого союзництва з БЮТ і навіть про те, хто від імені Віктора Ющенка під час попередньої парламентської кампанії в останню мить перекроював уже затверджені виборчі списки блоку "Наша Україна", розповів в інтерв'ю "Дню" народний депутат України Михайло ПОЖИВАНОВ. Оскільки М. Поживанов нещодавно в складі спеціальної депутатської комісії їздив до Лондона розслідувати обставини фінансування Борисом Березовським чи то президентської кампанії Віктора Ющенка, чи то української демократії, перше запитання - на цю тему.
     
    - Якими, на вашу думку, можуть бути юридичні та політичні наслідки скандалу, пов'язаного з фінансуванням президентської кампанії Віктора Ющенка?
     
    - Вважаю, для нашого суспільства історія з грошима Березовського матиме радше "виховний" ефект. Адже "зовнішній чинник" так чи інакше присутній практично в кожній виборчій кампанії. Це можуть бути як цілі держави, наприклад, США, Росія, так і окремі бізнес- групи. Пропонуючи кандидатам "посильну допомогу", натомість вони сподіваються отримати після їхньої перемоги якісь преференції. Очевидно, що той, хто прийняв "допомогу", опиняється таким чином у залежності. Ми ж працюємо для того, щоб надалі політичним лідерам так чинити, як кажуть, не кортілося.
     
    - Чи позначиться цей скандал на передвиборних розкладах?
     
    - Він, напевно, стане однією з основних чорних піар-технологій. Це ж вигідно багатьом політичним силам.
     
    Очевидно, викид інформації стався не випадково, гадаю, його можна назвати спланованою акцією. Усі майбутні учасники блоку НСНУ мали бути готові до того, що ця тема "спливе" ще не одного разу: під час дебатів, зустрічей із виборцями тощо.
     
    - Ви вважаєте, що кошти виділяли не стільки під "демократію", скільки особисто "під Ющенка"?
     
    - Звісно, будь-які кошти залучають насамперед під лідера.
     
    - Отже, можна припустити: якщо список НСНУ на парламентських виборах очолить Віктор Ющенко, а не хтось інший, фінансові "вливання", в тому числі "тіньові", в "партію влади" стануть набагато значнішими...
     
    - Стверджувати, наче вибори можна зробити без грошей, - щонайменше лукавство. Чим вища впевненість у перемозі, тим більше охочих допомогти з фінансуванням. Ось тільки кампанія 2006-го від усіх попередніх значно відрізнятиметься, в тому числі й у цьому сенсі. Капітали завжди активізувалися або під лобіювання конкретного інтересу, або під "проходження" конкретної людини. Але в умовах заміни "мажоритарки" "пропорціоналкою" будь-які подібні маніпуляції значно ускладнюються. Слід враховувати: для багатьох політичних сил активна участь у кампанії на місцевому рівні, висунення "свого" кандидата в столичні мери пріоритетніша за навіть проходження до Верховної Ради. Принцип "головне - не перемога, а участь" уже не працює.
     
    - Подейкують, Березовський виділив для Ющенка 21 мільйон доларів. Скільки ж усе-таки "коштують" українські вибори?
     
    - Сам я не підраховував, але можу послатися на відповідні висновки експертів. Вони, нагадаю, говорили: кампанія Ющенка обійшлася трохи більше, ніж у сто мільйонів доларів, Януковича - понад три мільярди, з них, щоправда, майже половину "дорогою" розікрали. Думаю, в 2006-му основні гравці - Тимошенко, Ющенко та Янукович - витратять не менше тих самих ста мільйонів.
     
    - Які варіанти блокування розглядає Рух?
     
    - Основних два - БЮТ і НСНУ. Схиляємося до останнього. Один із чинників - особистість і перспективи нашого лідера, який сьогодні очолює Міністерство закордонних справ. Прагматичні розрахунки вказують на те, що в Народному Союзі нам було б краще.
     
    Переговори на цю тему доручено вести керівництву нашої політсили, зокрема - лідерам фракції. На суботу, 22 жовтня, заплановане засідання Центрального проводу НРУ, на якому обговорюватимуть подальші плани.
     
    - Які ваші умови союзництва?
     
    - Багато членів нашої партії проти того, щоб у виборчому списку НСНУ фігурували прізвища тих, хто останнім часом часто згадується в контексті різноманітних скандалів. Причому не тільки в першій десятці-двадцятці, але взагалі хоч деінде. Дехто, втім, вважає, що подібні побажання краще не озвучувати: ми, мовляв, не можемо нічого подібного диктувати партії, з якою збираємося блокуватися, це їхня внутрішня проблема.
     
    - А які умови об'єднання з БЮТ?
     
    - Особисто мені здається, що позиція Юлії Тимошенко щодо умов блокування, кількісної присутності в списку тощо жорсткіша, ніж у колег із НСНУ. Відповідно, домовлятися про щось складніше. Підтвердження моїх слів - ситуація з ПРП. Наскільки відомо, переговори про союзництва тривають у них досить давно. Спершу йшлося про 25-відсоткову квоту ПРП у загальному списку, потім ПРПісти погодилися на 15%, потім ще знизили планку. Я так розумію, справа закінчиться персональним членством.
     
    Не забувайте, що всі ми - вихідці з однієї великої фракції "Наша Україна". Розосереджуючись на початку вересня на дрібніші фракційні об'єднання, ми між собою чітко домовилися про збереження координації з усіх питань, зокрема - про роботу в форматі міжфракційного союзу "НУ". З початку вересня, моменту відставки урядів, ніхто з ПРПістів на засідання цієї об'єднаної ради жодного разу не приходив. І тут зненацька під час останньої такої зустрічі з'являються, як за помахом чарівної палички, Володимир Бондаренко, Сергій Соболєв, Володимир Яворівський, Михайло Косів. Причому поводилися вони так, наче нічого і не сталось. Пояснюється це, як мені здається, просто: вони вже зрозуміли, що з попаданням до списку БЮТ можуть виникнути проблеми, тому й повернулися, заздалегідь готуючи "запасні шляхи".
     
    - На яке представництво в списку НСНУ ви розраховуєте?
     
    - Не беруся вираховувати відсотків, але в кількісному обчисленні йдеться про 25-30 кандидатів до Верховної Ради. На місцевому рівні все вирішуватимуть залежно від ситуації, позицій нашої політсили в кожному окремому регіоні. Випробуванням є й визначення всередині блоку єдиного висуванця в мери столиці.
     
    - До НСНУ Рух вступить самостійно чи разом з УНП, у форматі "правиці"?
     
    - Наше членство в "правиці" недоцільне. Усі тематичні заяви Костенка абсолютно необґрунтовані. Висловлюватися так від нашого імені йому ніхто права не давав, і Тарасюк йому про це вже сказав.
     
    - Хто ще приєднається до блоку НСНУ?
     
    - Активні переговори, наскільки відомо, тривають на цю тему з ПППУ. Там питання, як кажуть, практично вирішене.
     
    - Вирішено, що кампанію НСНУ очолять Роман Безсмертний і Роман Зварич. Теж, до речі, "не бездоганні" "рицарі"...
     
    - Ну, це рішення Народного Союзу як партії. Логічно буде, якщо після створення блоку посади в коаліції, з урахуванням представництва інших партій- союзників, перерозподіляться.
     
    - Як закріплюватимуть домовленості? Чи підписуватимуть учасники блоку якісь угоди?
     
    - Думаю, так. У 2002-му ці домовленості були як публічні, так і непублічні. Так чи інакше, все чітко викладалося на папері: умови, гарантії тощо. Вважаю, це правильно, практику варто повторити. Розробка документації вже триває. Завтра на засіданні проводу ми обговоримо питання докладніше. А на з'їзді 27 листопада, фактично в перший день початку кампанії, Народний Рух однозначно скаже, з ким куди йде та що підписує.
     
    - Так, але ось усі домовленості, в тому числі про порядок місць у списку, досягнуті в 2002-му ціною неймовірних зусиль, Віктор Ющенко легко перекреслив помахом пера, переробивши все в останню ніч...
     
    - Послідовність у списку змінював не Ющенко, це я вам точно кажу. Я був у ту ніч у штабі і чудово пам'ятаю, в якому стані були документи, коли Віктор Андрійович виїжджав, кому які розпорядження він віддавав насамкінець... Папери, роздані вранці делегатам з'їзду, справді вельми відрізнялися від "нічного" варіанта. Однак зробили це - судячи з усього, самовільно, - інші люди. Я прізвищ прямо не називатиму, це некоректно, до того ж, мені з ними, судячи з усього, ще працювати. Ви, втім, легко можете здогадатися: ці прізвища, у зв'язку з корупційними скандалами, останнім часом на слуху.
    Цього разу подібного, сподіваюся, не станеться. На це вони й помилки, щоб на них вчитися. Адже що стало наслідком тих рокіровок? Уже при першому відповідальному голосуванні - за кандидатуру спікера Литвина - фракція внаслідок недотримання внутрішньої дисципліни втратила з десяток "багнетів". Тих самих, до речі, які пройшли в останню хвилину за "квотою" Віктора Ющенка.
     
    - Чи може статися так, що партія відмовиться вносити до списку того ж Порошенка, Жванію, Третьякова, але це зробить Президент?
     
    - Ні, це абсолютно виключене. Названі люди в житті досить успішні, зокрема - в бізнесі. Імовірно, їм вистачить сміливості прорахувати свої справжні рейтинги, рівень довіри громадян, оцінивши потім доцільність участі у виборах від президентської партії. Тут серйозний моральний аспект.
     
    - Зараз ще багато говорять про можливості возз'єднання БЮТ і НСНУ вже в новому парламенті. Як, на вашу думку, це реально?
     
    - Точно не зі сфери фантастики. Багато чинників свідчать: міст не підірваний, дорога не зруйнована.
     
    Ксенія Василенко, "День"
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.