• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Подвійний удар

    Опубликовано: 2005-12-13 10:25:00
    На противагу "НУ" та БЮТ створено блок ПРП-"Пора". Його очолив Кличко
     
    Напередодні з'їздів партій "Пора" та "Реформи і порядок" зберігалася інтрига: який шлях оберуть "жовті" та "бджілки", вирушаючи в передвиборчу путь. Чи об'єднаються і стануть ще однією "помаранчевою" силою? Чи все-таки підкоряться політичному "глобалізму" та кон'юнктурі та, поступаючись амбіціям, підуть до Ющенка або Тимошенко? Позаяк ПРП у мегаблоках чекали не на вигідних умовах, у суботу вранці її делегати голосували за перший варіант - про союз із "Порою" - з розгубленістю та невпевненістю на обличчях.
     
    Найспритніші перед тим уже втекли до Тимошенко. "Ми, як дядько серед дороги, віз якого поїхав, а він чухає потилицю і не знає, що робити", - влучно оцінила ситуацію одна з делегаток.
     
    Але того понурого ранку більшість "бджілок" ще не знала про сюрприз, який їх спіткає за кілька годин. Напередодні цей "сюрприз" вагався з тим, чи очолювати йому список блоку "Пора" та ПРП. Але несподівано для всіх у суботу о третій годині Віталій Кличко з усім своїм шармом у понад два метри росту з'явився на спільну прес-конференцію партнерів - "порівця" Владислава Каськіва та міністра фінансів пеерпіста Віктора Пинзеника. Те, що чемпіон-суперваговик вирішив продовжити кар'єру в статусі політика, таємницею не було.
     
     Здивувало інше: чому він відмовився від одного з прохідних місць у "Нашій Україні" та пішов у малорейтинговий блок. Кличко пояснив, що в тій ситуації, коли демократичним силам так і не вдалося об'єднатися в один блок, який він би з радістю підтримав, то вибір падає на ту силу, якій він симпатизує. Водночас боксер сказав, що насамперед концентруватиметься на виборах мера Києва. На питання "УМ", чи не боїться він у такому випадку розсваритися зі своїм другом Олександром Омельченком, Віталій відповів: "Це вибір киян, і вони мають відповісти, кого хочуть бачити мером".
     
    Однак це далеко не всі відомі імена, які ми зможемо побачити в новонародженому "помаранчевому" блоці. На перших порах, окрім "польових командирів" Майдану з ПРП Тараса Стецьківа та Володимира Філенка (до речі, останній керуватиме штабом блоку), перші позиції у списку займе також найвідоміша в Україні сурдоперекладачка та героїня "помаранчевої революції" Наталія Дмитрук. Окрім того, заяви про вступ до "Пори" нещодавно написали заступник голови секретаріату Президента та екс-речник МЗС Маркіян Лубківський та журналіст Вахтанг Кіпіані. Останній, відповідаючи на запитання "УМ" про те, чи не розпорошаться голоси "помаранчевих" у випадку балотування "НУ", БЮТ, УНП і ПРП-"Пори" скептично оцiнив шанси УНП. "А "Пора" отримає голоси тих прихильників "помаранчевих" сил, які не хочуть голосувати ні за БЮТ, ні за блок Ющенка", - додав журналіст. Хоча на те саме розраховує й УНП.
     
    А от міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, відповідаючи на те саме питання, сказав, що "Пора" є "дуже своєчасним явищем у політиці, яке має перетворити українське політичне болото, в якому сидять істоти, що подають один одному сигнали "кум-кум-кум-кум", на здорове чисте річище".
     
    Керівник виконкому НСНУ Микола Катеринчук, який давно з симпатією ставиться до "Пори", вітав рішення своїх колег, хоча й висловив жаль, що "помаранчевим" не вдалося об'єднатися. "Так, це трагедія, що всі йдуть окремо, - розповів "УМ" пан Катеринчук. - І це розпорошення голосів. Але справа не в "Порі". Не вона прийняла для себе рішення йти паралельними, перпендикулярними чи ще якимись курсами. Вона просто, бачачи загрозу, яка є, не може стати обабіч процесiв, які будуть при формуванні парламенту й уряду".
     
    Слова Катеринчука продовжив головний штабіст блоку Володимир Філенко: "Також нашою метою є надавати по руках або, вибачте, по мізках тим, хто думає про блокування з Януковичем, а ці думки в деяких головах сидять". А от головний "порівець" Владислав Каськів обіцяє, що покоління, народжене революцією, не збирається конкурувати з політичними силами, а просто планує прийти їм на заміну.
     
    Один за всiх i всi за одного!
     
    Мар'яна П'єцух, Газета "Україна молода"
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.