• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Розкол по лінії виборів

    Опубликовано: 2005-12-15 10:09:00
    УНП втрачає людей. Вони не хочуть іти на вибори окремо від президентського блоку
    Українська народна партія потрохи вганяється у кризу. Намір піти на вибори у складі блоку Юрія Костенка й Івана Плюща і в такий спосіб вберегти націонал-демократичну нішу в українській політиці став авантюрним кроком. Адже шанси блоку потрапити у парламент залишаються невисокими. Зрештою, навіть якщо УНП пройде у парламент, то буде боротися за голоси "помаранчевого" електорату. Із протестом проти розпорошення голосів та роз'єднання демократичних сил і виступає значна частина уенпістів. Скажімо, депутати Володимир Мойсик, Валерій Альошин, Михайло Ратушний та Володимир Цибулько вчора вийшли з фракції Костенка й стали позафракційними.
     
    Пан Ратушний, якого з'їзд УНП поставив на 23-те місце списку, розповів "УМ", що демарш нардепів - це "певний сигнал, яким ми закликаємо до відновлення єдності націонал-демократичних сил". "Це моя позиція у зв'язку з тим, що ми не змогли переконати партію, що треба об'єднуватися з "Нашою Україною", - зазначив Михайло Ярославович. - Розпорошеність призведе до загальної поразки. Ми не хочемо брати участь у взаємопоборюванні". Пан Ратушний також зазначив, що відмовляється від балотування до парламенту. Бо не хоче ставати депутатом "за рахунок голосів інших "помаранчевих" сил".
     
    Щодо інших народних депутатів, то, скажімо, Валерію Альошину було запропоновано 34-те місце в списку. Прізвища Мойсика взагалі не було у списку УНП. Що й не дивно. Він ще кілька тижнів тому пішов із посади голови штабу УНП і закликав своїх партійців піти до президентського блоку. Немає у списках і Володимира Цибулька. Він теж вирішив вийти з фракції, бо вважає, що УНП треба було єднатися з "Нашою Україною". "Успіх Ющенка на президентських виборах, - каже Цибулько, - був успіхом об'єднаних демократичних сил. Я був і залишаюся прихильником такого єдиного центру. Будь-яка демонстрація розпорошеності піде на шкоду націонал-демократам".
     
    Цибулько додає, що він віддавна відстоював позицію входження до президентського блоку, щоправда, "без олігархів і одіозних осіб". "І за це, - каже Володимир Миколайович, - треба було боротись і підсилювати Президента в його прагненні створити блок без олігархів". Окрім того, Цибулько додав, що УНП доволі однобоко підійшла до формування своєї стратегії як на "верховні", так і міські вибори. А ще в партії проти нього почали вести кампанію... Словом, причин вийти з фракції назбиралося.
     
    Що маємо в сухому залишку? Горда УНП, яка 150 тисячам свої партійців поставила завдання загітувати по 20 осіб і в такий спосіб принести блокові 10 відсотків голосів, зробила крок назад. Адже з партії виходять не тільки знакові обличчя (приміром, Кириленко, Мовчан), а й рядові партійці, як це днями трапилося на Івано-Франківщині. Володимир Цибулько каже, що "є загроза, що УНП може набрати меншу кількість голосів, аніж налічується членів у її партії". До чого це може призвести - читайте на 5-й сторінці цього числа "УМ". Ми ж зосередимося на інших міжфракційних переходах.
     
    Фракцією, яка у Верховній Раді збагачується найбільшою кількістю новобранців, є БЮТ. До неї увійшли нардепи Сергій Кіроянц, Таріел Васадзе, Сергій та Олександр Буряки. Три останні перед тим вийшли зі складу фракції Партії промисловців і підприємців. Таким чином, у ПППУ залишається всього десяток нардепів. І якщо протягом двох тижнів вона не віднайде чотирьох парламентаріїв, то її розпустять. Цілком ймовірно, що новобранців Юлиної фракції ми невдовзі побачимо у списку БЮТу. Скажімо, Васадзе і брати Буряки (цій родині приписують контроль над "Брокбізнесбанком") були на нещодавньому з'їзді блоку. Та й сама Тимошенко, певне, недарма казала, що її блок залучить до свого складу банкірів. Нібито для банківської та кредитної реформ. Чи ще для чогось?..
     
    Україна молода
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.