• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Тi, що хочуть "пiдтримати вогонь"

    Опубликовано: 2005-12-20 09:41:00
    "Наша Україна" омолодила свій список i виключила з нього чиновників
    На майбутні парламентські вибори блок "Наша Україна" не піде тією стежиною, що її в 2002-му проклала "ЗаЄда!". На відміну від попередників, "нашоукраїнці" намагаються позбутися костюма "блоку влади". І прагнуть відновити втрачене реноме "блоку Майдану". Щодо першого завдання, то від неділі "Нашу Україну" "блоком влади" і не назвеш. Перелік сановитих кандидатів-чиновників обмежується Прем'єром, міністром закордонних справ і секретарем РНБО. Iнших змусили робити вибір: або залишаєшся у кріслі, або балотуєшся на вибори. Відтак список "Нашої України" став "бiднiшим" на посади.
     
    Щодо іншого завдання - перетворення у "блок Майдану", то "нашоукраїнці" вдаються до чималого арсеналу інструментів, аби поновитися у втраченому за останній рік реноме. Від потенційних спокус застосувати адмінресурс вони обiцяють відмовитись.
     
    Зал - причепурили помаранчевою символікою і запросили чи не всіх зірок Майдану ("ВВ", "Мандри", Бурмаку, Петриненка, Пономарьова, "Кому вниз" тощо). З'їзд зробили відкритим. Зрештою, й сам список "нашоукраїнці" суттєво почистили. Хоча не до кінця - до нього потрапило кілька фiгурантiв недавнiх скандалiв.
     
    * * *
    Загалом ключову частину списку - його першу трійку - складають представники найбільших у блоці сил. Під першим номером з'їзд затвердив Прем'єр-міністра Юрія Єханурова від НСНУ. Другим став секретар РНБО Анатолій Кінах від Партії промисловців і підприємців, третім - міністр закордонних справ Борис Тарасюк від Народного руху.
     
    Далі йде "іміджева" частина списку, з молодими та незаплямованими обличчями. "Нашій Україні" не вдалося оминути тенденції до включення у свої лави журналістів або ж аполітичних зірок Майдану. Відтак на четверту позицію потрапила ведуча та генпродюсер телеканалу "1+1" Ольга Герасим'юк, а на п'яту - популярна українська співачка Руслана Лижичко.
     
    На шостому місці - віце-прем'єр із стрімко зростаючим авторитетом В'ячеслав Кириленко. Сьома - депутат і фахівець у галузі підприємництва Ксенія Ляпіна. Восьмий - голова виконкому НСНУ Микола Катеринчук. Дев'ятий - член Центральної виборчої комісії Руслан Князевич, який торік одним із перших виступив проти ківаловської математики ЦВК. Замикає першу десятку шанована Лілія Григорович.
     
    Далі в списку йдуть лідери двох інших партій-учасниць блоку: Володимир Стретович від Християнсько-демократичного союзу (11-й) та Анатолій Матвієнко від УРП "Собор" (12-й). А, скажімо, голова Конгресу українських націоналістів Олексій Івченко опинився аж на двадцять п'ятому рядку.
     
    * * *
    Як видно, майже півдесятка списку становлять жінки і більш як половину - молоді політики. Одним із головних натхненників цієї ініціативи, як розповіли "УМ" на з'їзді, був Президент Віктор Ющенко. Він виступив за гендерну та вікову рівність першої десятки. І загалом, почесний голова НСНУ, кажуть, добре попрацював олівцем, читаючи список "Нашої України". Це, до речі, визнав і керівник "нашоукраїнського" штабу Роман Безсмертний. "Є почесний голова НСНУ, і в нього є квиток із першим номером, - зазначив Роман Петрович. - Формування списку проходило за його участі. Це зрозуміло".
     
    Хоча конфігурацію списку не менше за перо президентської ручки змінила вже озвучена ним позиція - що кандидатами в нардепи не можуть бути керівники центральних органів влади. Вимога стояла принципово: або там, або тут. Відтак кілька "губернаторів" та міністрів вирішили, що підуть до Верховної Ради і написали заяви про відставку незадовго до з'їзду. А приміром, міністр житлово-комунального господарства Павло Качур із написанням рапорту спізнився і, попри бажання піти в нардепи, не був включений до списку. З цього приводу, до речі, на з'їзді виник невеликий скандал.
     
    Пізніше Прем'єр Юрій Єхануров зізнався, що прийшов на міжпартійний форум, тримаючи у своєму портфелі кілька рапортів. Щоправда, прізвища "відставників" він не назвав. Зате голова політради блоку Роман Безсмертний, відповідаючи на запитання "УМ", сказав, що "в списку, окрім першої п'ятірки, уже немає ні міністрів, ні голів обласних адміністрацій". Зважаючи на це запевнення, майбутніх "екс-" можна вирахувати. Це "губернатори" Житомирщини та Кіровоградщини Павло Жебрівський (49-й у списку) й Едуард Зейналов (65-й). Із міністрів - перший "віце" Станіслав Сташевський (80-й), "гуманітарій" Кириленко (6-й, хоча доля його відставки ще достеменно невідома), "сім'янин" Юрій Павленко (22-й), "юриспрудент" Сергій Головатий (43-й), "вугільник" Віктор Тополов (76-й) та "промисловець" Володимир Шандра (115-й).
     
    * * *
    Виключення зі списку більш як десятка керівників центральних органів виконавчої влади дозволило внести до прохідної частини кілька інших політиків. Хоча й без цього список суттєво оновився. От взяти, приміром, НСНУ. Як відомо, свою квоту ця партія визначила на нещодавньому з'їзді. Однак, якщо порівнювати старий реєстр кандидатів із тим, що був затверджений позавчора, то тут можна зауважити низку змін.
     
    Наприклад, більш як на шістдесят сходинок угору (наголосимо - у квоті НСНУ) зійшов давній соратник "губернатора" Львівщини Володимир В'язівський (загалом він 48-й), майже на двадцять - голова закарпатського штабу Ігор Кріль (38-й). Це, очевидно, політична компенсація за відмову в балотуванні "губернатора" Петра Олійника та міністра Віктора Балоги. "Віддячили" й київському меру Олександру Омельченку. Хоча він пішов з другої сходинки списку, у чiльнiй частинi реєстру є його соратники. Наприклад президент "Київміськбуду" Володимир Поляченко (загалом він 32-й) і Олександр Омельченко-молодший (61-й).
     
    А загалом у внутрішній квоті НСНУ відбулася ротація між новим та старим поколіннями в політиці. Наприклад, "зросли" та ж Ляпіна з Кириленком. Просунулися вперед і бізнесмени (голова правління банку "Ажіо" Станіслав Аржевітін - 56-й, директор "Чорноморнафтогазу" Олександр Горошкевич - 58-й тощо). Найбільші ж "мінуси" одержали партійні "ветерани" (Роман Безсмертний - 23-й, Павло Жебрівський - 49-й, Едуард Зейналов - 65-й, Віктор Тополов - 76-й тощо), а також Петро Порошенко - 33-й, Давид Жванія - 69-й, Володимир Фіалковський - 87-й, Владислав Атрошенко - сотий тощо.
     
    "Нашоукраїнцi" заявляють, що в їхнiй партiї нема "кучмістів". Але в блок "діти" Леоніда Даниловича таки потрапили. Що цікаво, майже всі вони пройшли за квотою Партії промисловців і підприємців. Це Володимир Заплатинський (60-й), який був есдеком і вийшов із кравчуківської фракції тільки під час Помаранчевої революції, і Віктор Веретенников (108-й) тощо. Вони, звісно, вже "покаялись", але все одно багатьом делегатам міжпартійного з'їзду їхні кандидатури не подобались. Але що вдієш - учасники блоку домовилися, що ні в кого не буде права вето на квоти партнерів, тож доводилося змиритися.
     
    Утім єдиний виняток із цього правила таки зробили. Ймення йому - Ганна Антоньєва. Це колишня власниця горілчаного заводу "Артеміда", екс-член фракції "Регіони України" і активний борець за перемогу Януковича на скандальних виборах у Кіровоградській області. Нині вона є членом фракції ПППУ і потрапила до їхньої партійної квоти. Але, як зазначив один із "нашоукраїнців", "навіть якби "промисловці" висунули її під першим номером, то до списку її б ніхто не пустив". І справді - на засіданні керівних органів блоку було вирішено виключити її з "кандидатського" реєстру. "Хоча був консенсус у тому, що партії не втручаються у списки інших суб'єктів, але існують явища політично-етичного характеру, які, природно, враховуються всіма суб'єктами при прийнятті рішень", - прокоментував для "УМ" один із лідерів ПППУ Микола Онищук.
     
    * * *
    Загалом перша частина списку, окрім тих політиків, яких ми вже перелічили, має такий вигляд: 13 - Микола Онищук (від ПППУ), 14 - Лесь Танюк (НРУ), 15 - Борис Беспалий, 16 - Юрій Ключковський (обоє - НСНУ), 17 - Василь Куйбіда (НРУ), 18 - Юрій Оробець, 19 - Оксана Білозір (обоє - НСНУ), 20 - Віталій Майко (ПППУ), 21 - Микола Мартиненко, 22 - Юрій Павленко, 23 - Роман Безсмертний (троє - НСНУ), 24 - В'ячеслав Коваль (НРУ), 25 - Олексій Івченко (КУН), 26 - Роман Зварич (НСНУ), 27 - Наталія Прокопович (НСНУ, керівник Центру інституційного розвитку), 28 - Станіслав Довгий (ПППУ), 29 - Леонід Черновецький (загальна квота), 30 - Євген Гірник (КУН), 31 - Геннадій Удовенко (НРУ), 32 - Володимир Поляченко, 33 - Петро Порошенко, 34 - Федір Шпиг, 35 - Катерина Левченко (четверо - НСНУ), 36 - Василь Гуреєв (ПППУ), 37 - Олександр Бондар (УРП "Собор"), 38 - Володимир Марущенко (ХДС), 39 - Володимир Лановий (НРУ), 40 - Петро Ющенко.
     
     
     Володимир Семків, Україна молода
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.