• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Громадська думка киян - грудень 2005 року

    Опубликовано: 2005-12-26 17:26:00
    Результати опитування дорослого населення м. Києва, що його провів фонд ''Демократичні ініціативи" (ДІ) 12-20 грудня 2005 року. Методом інтерв'ю опитано 1499 респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення м. Києва віком від 18 років. Похибка не перевищує 2.3%.
     
    Громадська ініціатива "Чисті вибори" об'єднала зусилля понад 150 громадських організацій з усієї України для контролю за перебігом передвиборчої кампанії 2006 року. Ініціативу заснували провідні українські громадські організації Комітет виборців України, Фонд "Демократичні ініціативи", Фонд "Європа XXI", "Інтерньюз-Україна", Асоціація "Спільний простір"/ Комітет "Рівність можливостей" та Фундація "Суспільність". В рамках діяльності ініціативи організації реалізують низку просвітницьких, моніторингових, мобілізаційних та тренінгових програм.
     
    Якби вибори до Верховної Ради відбулися найближчої неділі, то 3%-й бар'єр у Києві подолали б такі партії чи блоки: Блок Юлії Тимошенко (29.9%), Виборчий блок "Наша Україна" (14.7%), Партія регіонів (8.1%), Соціалістична партія України (8.0%), Народний блок Литвина (5.7%). . Проти всіх партій та блоків схильні проголосувати 3.4% киян і 20.2% ще не визначилися зі своїм вибором. Відсотки подано у розрахунку до тих, хто планує взяти участь у виборах.
     
    Серед політичних течій у столиці найбільшу підтримку мають національно-демократична (17%), соціал-демократична (12%) та соціалістична (12%). Жодної ідеології не поділяють 9% і не визначилися 26%.
     
    Більшість киян (80%) вважає, що наступні вибори проходитимуть з порушеннями. Третина (33.8%) - що вибори проходитимуть зі значними порушеннями та що "обов'язково все буде підтасоване"; 47% - що траплятимуться окремі порушення, які не вплинуть на кінцевий результат. Лише 2% киян вірять, що наступні вибори пройдуть цілковито чесно, без підтасувань.
     
    Стосовно довіри до політичних лідерів, то у столиці найбільше довіряють Юлії Тимошенко (+11%), Віктору Ющенку (+9%) та Олександрові Морозу (+2%). Найменше - Леоніду Кучмі (баланс довіри-недовіри становить -81%), Наталі Вітренко (-71%), Віктору Януковичу (-68%), Леоніду Кравчуку (-67%) та Петру Симоненку (-66%). Далі за рівнем негативу йдуть: Володимир Литвин (-38%), Олександр Омельченко (-21%), Анатолій Кінах (-11%), Ю.Єхануров (-10%).
     
    Рівень корупції в державі більшість киян - 81% - оцінили переважно як дуже високий або високий, з них 53% - як дуже високий і 28% - як високий. Ці оцінки значно гірші, ніж по Україні в цілому, де рівень корупції як дуже високий і високий оцінюють 68% населення.
     
    Дуже часто і досить часто з корупцією протягом року стикалося 49% киян - більше, ніж у середньому по Україні (35%).
     
    Лише 9% киян відповіли, що можуть часто чи практично завжди впливати на владу у процесі ухвалення рішень (в Україні таких виявилося 12%). Водночас вважають, що взагалі не можуть впливати на рішення влади, 42% киян (41% в Україні).
     
    Серед конкретних механізмів, які дають змогу киянам впливати на ухвалення державних рішень, найбільш дієвими вони вважають вибори різних рівнів: Президента (33%о), Верховної Ради (27%), місцевої влади (23), а також участь у мітингах і демонстраціях, які у столиці за рівнем ефективності розцінюються нарівні з президентськими виборами (32%). Досить ефек тивним важелем впливу кияни вважають також участь у референдумах (21%) та страйках (20%). Водночас на низькому рівні оцінюється ефективність власне громадянської активності - участі у діяльності політичних партій (9%), громадських обговореннях (9%), громадських організаціях (8%).
     
    Таблиця 1. "Як, на Вашу думку, проходитимуть вибори до Верховної Ради?"
      
     
      %
    пройдуть чесно, без підтасувань 2.3
    будуть окремі порушення, але вони не вплинуть на загальний результат 46.6
    будуть значні порушення, які вплинуть на результат 24.2
    обов'язково все буде підтасоване 9.6
    важко сказати 17.2
     
     
    Таблиця 2. "Як би Ви оцінили рівень корупції в Україні? "
     
      %
    Дуже високий 52.7
    Високий 27.9
    Середній 8.9
    Невисокий 0.6
    Зовсім незначний 0.8
    Важко сказати 9.1
     
     
    Фонд ''Демократичні ініціативи"
     
     Обсудить на форуме Силы Народа
     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.