• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Час нездійснених мрій

    Опубликовано: 2005-12-29 11:59:00

    Закінчується рік після виборів Президента України, після Помаранчевої революції, після радості від зміни режиму і розчарування від нової, нами ж обраної, влади. І саме тепер можна озирнутися назад і подивитися абсолютно іншим поглядом на ті події, які були для нас значущими цього року.

    На жаль, варто зазначити, що всі пункти з програми Віктора Ющенка, обіцяної українцям на Майдані, так і не були виконані, за винятком тільки одного - зміни Леоніда Кучми на посаді глави держави. Ті події, які зараз потрапили в підручники історії і називаються в усьому світі Помаранчевою революцією, пройшли без кровопролиття, насильства і застосування зброї. Багато західних і європейських країн стоячи аплодували українцям за їх боротьбу проти авторитаризму і відстоювання демократії, але... Лідери й ініціатори революції виявилися надто слабкими для радикальних змін у країні, на відміну від народної ініціативи й очікувань пересічних "маленьких" українців, які бажали привести свою країну до свободи. Багато хто з лідерів Помаранчевої революції, що виступали на Майдані, з часом показав себе абсолютно в іншому світлі. Відкрите протистояння і звинувачення в корупції "помаранчевих" лідерів - лише маленька верхівка того айсберга, яка була вміло прихована за мішурою, прапорами і промовами Майдану. Але не пройшло і року після обрання Віктора Ющенка новим Президентом України, як питань до депутатів, міністрів і урядовців різних рівнів стало більше, ніж одержаних відповідей. Що значущого відбулося за цей рік в Україні, якими подіями запам'ятався рік, що минає, і які перспективи або розчарування чекають на нашу країну в наступному 2006 році, ми і спробували дізнатися у визначних українських політиків.

    Михайло Волинець, народний депутат, "Батьківщина":

    - Непросте запитання, на яке мені складно відповісти і визначити, що дійсно було важливим цього року. Я думаю, що значущими були безліч моментів, і найголовнішим варто відзначити все-таки велику свободу людини, свободу слова. Особисто для мене важливим стало ухвалення законопроекту, в якому, нарешті, молодим людям, що проходять службу в армії, а також студентам, що навчаються у вищих навчальних закладах, служба в Збройних силах і навчання у ВНЗ зараховуватиметься в загальний трудовий стаж. Якщо брати Україну в цілому, то у цьому році було вирішено найважливіші соціальні питання, такі як збільшення пенсії, підвищення заробітної платні, значне підвищення допомоги матерям по догляду за новонародженим тощо. Але, на жаль, подальша інфляція все це з'їла. Наступного року в Україні будуть і надалі лідирувати демократичні сили і розвиватися демократичне суспільство, повороту в минуле вже не буде. Адже все, що було поганого цього року, нас, українців, тільки загартувало і, я думаю, що сильних розчарувань у будь-якій сфері суспільства вже не буде.

    Ігор Осташ, народний депутат, член постійної делегації ВР у Парламентській Асамблеї ОБСЄ:

    - Я впевнений, що цей рік увійде в історію України як рік Помаранчевої революції. Причому ця революція буде внесена не тільки в підручники українських школярів, але і в підручники європейської історії. Адже ця революція не лише історія нашої країни, але й історія всіх колишніх пострадянських республік, а також східноєвропейських країн. Те, що вдалося зробити українцям - запам'яталося назавжди в усіх країнах світу, і цим нам треба пишатися. Цей рік також став переломним для нас в спілкуванні з Європейським Союзом, і нам вдалося розтопити лід у двосторонніх відносинах між Україною та іншими країнами. І це стало помітним одразу ж після обрання Віктора Ющенка президентом нашої країни. Ми стали бажаними гостями в європейських країнах, нас із радістю приймають глави інших держав, адже цього раніше не було. Наступаючий рік тільки ще більше зміцнить принципи демократії і поліпшить наші відносини на міжнародній арені. Думаю, що Україна вступить до СОТ уже в кінці першого півріччя, і це буде тільки перший крок на шляху до вступу нашої країни до ЄС.

    Степан Хмара, народний депутат, УНП:

    - Цей рік можна з упевненістю назвати роком Українській революції. Але не варто думати, що все вже завершилося. Це був тільки перший етап і його завершення. Вперше така маса людей виступила проти діючого антинародного режиму в боротьбі за краще життя. Це були справді чудеса нашого суспільства, яке до цього терпіло всі страждання і нестатки мовчки. Розчарувань теж не вдалося уникнути. Якоюсь мірою всі вони пов'язані з тим, що більшість людей - максималісти і хотіли одразу ж після зміни влади і президента почати жити по-новому, набагато краще, ніж раніше. Але все відразу поміняти неможливо. Звичайно, нова влада припускалася своєї помилки, як у кадровому, так і соціальному аспекті. Головне ж досягнення за цей рік - свобода слова, друку, прав людини. Наступний етап розвитку нашої держави - нові вибори, але вже парламентські. Це буде свого роду друга революція в нашому суспільстві. Вдалий або невдалий підсумок цих виборів залежатиме від правильного вибору наших громадян і лише від нього. Якщо українці зроблять правильний вибір, то тоді перспективи України будуть неймовірно великими не тільки наступного року, але і в подальшому.

    Сергій Терьохін, екс-міністр економіки:

    - Мабуть, головним цього року стало надання нашій країні Європейським Союзом статусу держави з ринковою економікою. Втрати українських підприємств від антидемпінгових розслідувань тепер скоротяться на десятки, а то й сотні мільйонів доларів. Помаранчева революція стала символом цього року, і саме нею лякали російські політичні стратеги своїх центрально-азіатських партнерів, а також держави Закавказзя і Білорусь. Але головний висновок, який можна зробити - з приходом нового президента і нової влади Україна вперше відчула, що діалог з іншими країнами тепер будується не лише на основі гучних політичних декларацій, але і через важелі економічного тиску. Поки нашій державі не вдається повною мірою реалізувати всі свої переваги унікального геополітичного положення, але все-таки доведеться перебудовуватися, тільки вже в умовах жорсткого зовнішнього тиску. Але я упевнений, що Україна знайде вихід з цього положення наступного року, оскільки єдиним виходом є об'єднання владної еліти для захисту власних національних інтересів.

    Юрій Кармазін, лідер Партії захисників Вітчизни:

    - За цей рік Україна стала абсолютно іншою. Головним, на мою думку, стала перемога українського народу над режимом Кучми під час Помаранчевой революції. Але, на жаль, варто підкреслити, що люди до кінця не перемогли. Нова команда, що дійшла управління державою, просто розгубилася від незнання або невміння управляти величезною країною, і саме через це до кінця не здійснилися сподівання мільйонів українців. Дотепер незмінною залишилася корупція в судовій системі, рівень злочинності зростає з кожним днем, і уряд за рік нічого не зміг зробити для боротьби з цим, а тільки багатослівно обіцяв нам рай. Великим розчаруванням для багатьох людей стало призначення і варварське правління на посаді прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Вона стала українським цунамі для економіки, розваливши її повністю. Але я упевнений, що новий прем'єр, Юрій Єхануров, зможе все налагодити і вивести нашу економіку з кризи. Також цей рік є роком втілення парламентської реформи, що в свою чергу стало великим випробуванням для органів влади. Наступного року, я упевнений в цьому, Україна вийде переможницею в газовій війні з Росією, оскільки "газова дубина" вдарила не по українцях, а по голові глави держави. А це є відмінним стимулом для вирішення багатьох проблем і знаходження виходу з тупикових ситуацій.

    Сергій Матвієнков, народний депутат, "Єдина Україна":

    - Минулий рік став черговим етапом у справі забезпечення сприятливих зовнішніх умов для глибоких внутрішніх перетворень, що відбуваються в нашій країні. Можна з упевненістю говорити про подальшу консолідацію зовнішньополітичних позицій країни. Політики з серйозним виразом обличчя реагували на незадоволеність населення, що накопичується, так само, як і економіка із запізненням реагувала на помилкові рішення уряду Тимошенко. Головною подією варто відзначити прихід Віктора Ющенка до влади, що спирався на підтримку мільйонів людей. І не варто забувати, що завдяки Помаранчевій революції про Україну заговорив увесь світ. Але є невелика небезпека - президент, який дійшов влади завдяки революції, після втрати популярності може бути повалений народом, супротивниками і навіть соратниками, і це буде просте "відновлення справедливості". На мою думку, саме цим пояснюється той факт, що уряд Тимошенко проводив самогубну для економіки політику.

    Степан Гавриш, народний депутат, СДПУ(о):

    - На мою думку, цей рік ознаменувався тим, що об'єднання України не тільки не відбулося, а, навпаки, відбувся ще більший розкол. І в першу чергу він стосується політики, місця проживання і релігій. Цього року в цих сферах життя відбулися найгучніші скандали. Консолідації суспільства, про яку говорили багато лідерів Помаранчевої революції, не відбулося. Виною тому став і сам президент, і його оточення, що постійно акцентувало увагу на різниці між регіонами, які голосували за і проти Ющенка. Але справді головною подією року стала Помаранчева революція, без якої зараз навряд чи було б стільки свободи і в ЗМІ, і в правовому відношенні людини. Наступний рік не принесе ніяких розчарувань за умови, що люди зроблять правильний вибір під час парламентських виборів. Адже тепер, після обрання парламенту, поміняти його буде неможливо впродовж п'яти років.

    Дмитро Новіков, Газета.UA

     Обсудить на форуме Силы Народа

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.