• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Шістка тузів

    Опубликовано: 2005-12-29 12:02:00

    ЦВК зареєструвала списки всіх фаворитів, а Блок Лазаренка позбувся лідера

    Учора, коли друкувалося це число "УМ", Центральна виборча комісія реєструвала списки Блоку Юлії Тимошенко та Соціалістичної партії. Зважаючи на те, що напередодні ЦВК "акредитувала" "Нашу Україну" та Народний блок Литвина, а півтора тижня тому - Компартію та "регіоналів", виходить, усі шестеро фаворитів майбутніх виборів можуть братися за серцевину виборчого процесу - агітацію. Як відомо, вона починається з того моменту, коли ЦВК зареєструвала кандидатів від партії чи блоку.

    Цікаво, що після реєстраційних процедур "партія влади" - "Наша Україна" - позбулася кожного дев'ятого (!) члена свого списку. У наданні "кандидатського" статусу Центрвиборчком відмовив аж 55 "нашоукраїнцям".

    Один із них відкликав заяву про балотування, ще двоє неналежним чином оформили свої документи, і аж 52 (!) не подали до ЦВК заяв про намір боротися за депутатське крісло. Зрозуміло, що не від поганої пам'яті або неуважності.

    "Однією з причин того, чому вони не подали всіх документів, можливо, є те, що ті кандидати, які висувалися, розуміли: вони є непрохідними, а спочатку розраховували на дещо інші місця", - зазначив у коментарі для "УМ" з цього приводу голова юридичного департаменту "Нашої України" Олег Бойко. Тож загалом "передовиця" "Нашої України" від втрати півсотні бійців не зміниться. Адже, як зазначив пан Бойко, кандидатські "відставки" починаються приблизно зі 160-го місця.

    Нагадаємо, що до першої десятки "НУ" ввійшли Прем'єр Єхануров, секретар РНБО Кінах, керманич МЗС Тарасюк, журналістка Герасим'юк, співачка Руслана, віце-прем'єр Кириленко, нардеп Ляпіна, голова виконкому НСНУ Катеринчук, член ЦВК Князевич (він написав заяву про відпустку) та народна депутатка Григорович.

    На цьому тлі ще більших втрат у Центрвиборчкомі зазнав блок Лазаренка. Він позбувся свого лідера. Екс-Прем'єрові відмовили в реєстрації, бо він не проживав в Україні п'ять останніх років, як того вимагає законодавство, а ще подав до ЦВК неправильно оформлені документи. І хоча представник "БЛа" намагався довести, що Лазаренко перебуває за межами України не зі своєї волі, що він не втрачав українського громадянства й усе ще прописаний у Києві, Центральна виборча комісія залишилася невблаганною.

    Зрештою, в реєстрації могли відмовити й цілому блокові. Адже ЦВК знайшла у програмі "лазаренківців" один суперечливий момент. "Це дуже серйозне питання, і ми повинні прийняти зважене рішення, оскільки представники ЦВК побачили в програмі Блоку Лазаренка порушення статті 37 Конституції України в частині дотримання прав людини", - зазначив на засіданні ЦВК її глава Ярослав Давидович. Як повідомляє УНІАН, Давидович уточнив, що йдеться про положення, в якому блок називає своїм першочерговим завданням проведення відкритого судового процесу над екс-Президентом Леонідом Кучмою і його командою. За словами Давидовича, відповідно до законодавства, ЦВК має право звернутися в Мін'юст для оцінки положень передвиборчої програми блоку.

    "Лазаренківці" тим часом готують документи для подання апеляції на відмову ЦВК у реєстрації лідера блоку. Хоча за потреби Павла Івановича може замінити наступний у списку - його брат Іван, і назва "Блок Лазаренка" залишиться доречною.

    Значно легше реєстраційне горнило пережив Блок Литвина. ЦВК відмовила лише двом претендентам через неналежне оформлення документів, ще двоє відкликали свої заяви про намір балотуватися. Нагадаємо, що в першу десятку НБВЛ входять спікер Литвин, співачка Ротару, космонавт Каденюк, академік Смолій, голова Верховного Суду Маляренко, нардепи Фоменко, Єремеєв, Зарубінський, Калинчук і Гуров.

    Окрім того, ЦВК зареєструвала список Партії національно-економічного розвитку України, очолюваної Павлом Матвієнком, і кількох кандидатів від інших політичних сил, які внесли виправлення до своїх документів.

    А тим часом...

    Голова Рівненської обласної державної адміністрації Василь Червоній не подаватиме документи до ЦВК для реєстрації його кандидатом у народні депутати України (як відомо, у нього сьомий номер у списку Українського народного блоку Костенка-Плюща). Трохи раніше від балотування відмовився інший "губернатор"-уенпіст - Євген Жовтяк.

    Володимир Семків, Україна молода

     Обсудить на форуме Силы Народа

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.