• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вибори - 2006: Хто забезпечуватиме прозорість? Скільки на це потрібно грошей?

    Опубликовано: 2005-12-29 16:01:00

    Свої соціологічні рейтинги впродовж передвиборної кампанії не оприлюднює тільки ледачий соціолог. Мати у своєму списку політолога стає модним серед політичних партій. Проте за перебігом кампанії спостерігають не тільки соціологи та політологи. За свідомий вибір громадян та "чисті" вибори вболіває дедалі більше громадських організацій.

    На виборах більше за всіх заробляють соціологи та політологи, жартують деякі політики. Проте без аналітичних служб не відбувається жодна передвиборна кампанія. Майже щотижня різні центри надають широкому загалу рейтинги політичних партій. А політологи залюбки їх коментують. За чотири дні до Нового року прогнози оприлюднив і центр "Соціовимір". Експрес-опитування десяти найвідоміших політологів не додало новини. До парламенту пройде шість партій - Партія регіонів, БЮТ, НСНУ, Народний блок Литвина, соціалісти та комуністи. Проте долю більшості у Верховній Раді вирішуватимуть три останні сили.


    Володимир Полохало, політолог:
    - І КПУ, і СПУ, і блок Литвина можуть стати учасниками, або виконати роль цієї "золотої акції" у формуванні майбутньої конфігурації Парламенту.


    Наразі розв'язати конфлікт із Росією за блакитне паливо обіцяє чи не кожна політична партія та проголошує, що має свою схему, зазначають експерти. Проте використання газового питання в передвиборних гаслах скоріше додасть рейтингу партії влади, але не опозиції, стверджує Сергій Таран, директор Міжнародного інституту демократії.


    Сергій Таран, директор Міжнародного інституту демократії:
    - По суті, Росія допомагає Віктору Ющенку розкручувати його власний рейтинг. Бо маючи сьогоднішню зовнішньо-політичну війну - газову війну, фактично це дає шанси Віктору Ющенку істотно посилити свій рейтинг.


    Спостерігають за партіями не лише експерти, а й громадські організації. Комітет виборців України здійснив моніторинг першого місяця передвиборної кампанії. Порівняно з попередніми виборами, підготовка цих перегонів відбувається без значних порушень. На їхню думку, низка політичних сил використовують адмінресурс - агітація з вуст посадовців. Спостерігачі зафіксували також непрозорість у формуванні партійних списків та брак біографічної інформації про кандидатів. Утім, поширене також і використання так званого "чорного пі ару". Неправдива інформація має спантеличити потенційного виборця, зазначають представники організації.


    Євген Побережний, заступник голови правління КВУ:
    Говерла-тур. Спеціальна новорічна пропозиція за маршрутами Президента. Новий рік на говерлі. Викликання духів загиблих патріотів під час президентського сходження. Найкращі в Європі снігові лавини та удари блискавки. Тобто. От такого роду матеріали також розповсюджуються.


    Забезпечити чисті вибори намагається і громадська ініціатива з подібною назвою. До "чистих виборів" входить ціла група різних організацій. Вони спостерігають не тільки за партіями та виборцями, а й за телеефіром. За результатами моніторингу, телеканали остаточно розділилися на збалансовані та необ'єктивні. За останній тиждень НТН та ТРК "Україна" необ`єктивно висвітлюють виборчу кампанію та зловживають маніпулятивними технологіями, стверджує організація. Найбільш збалансованими є "1+1", Перший національний, Інтер та "5 канал".


    Юрій Нестеряк, президент Асоціації "Спільний простір":
    - Ми фіксуєм певну незбалансованість подачі інформації на двох телеканалх - це НТН і ТКР "Україна", які шляхом оціночних суджень, шляхом певних технологій впливають на подачу інформації.


    За свідомий вибір громадян України переживає також і Джордж Сорос. Його фонд "Відродження" надасть півмільона доларів для ознайомлення виборців з обіцянками кандидатів. Проте на громадські ініціативи торішніх Президентських виборів Сорос витратив утричі більше.


    5 канал

      Обсудить на форуме Силы Народа

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.