• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Реформування існуючої системи контролю у сфері господарської діяльності може стати наступним революційним кроком на шляху забезпечення належних умов для здійснення підприємницької діяльності

    Опубликовано: 2005-12-06 14:45:00
    Таку думку висловив Голова Держпідприємництва України Андрій Дашкевич 2 грудня 2005 року під час громадських слухань законопроектів, спрямованих на впорядкування роботи державних контролюючих органів. На слуханнях, організованих Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва, було представлено проект Закону України "Про засади державного нагляду та контролю у сфері господарської діяльності" від 13.07.2005 № 3026 (автор законопроекту – народний депутат України Микола Оніщук). У дискусії взяли участь народні депутати України, представники Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України, громадських об’єднань підприємців, центральних органів виконавчої влади, неурядових організацій.
    Як зазначив Голова Держпідприємництва Андрій Дашкевич, питання упорядкування системи контролю за господарською діяльністю є одним із стратегічних напрямів діяльності Держпідприємництва України. На сьогодні правом перевірки суб’єктів господарювання наділена майже 41 організація, а їх діяльність регламентується 6 кодексами, 39 законами України, 6 Указами Президента України, 19 постановами Кабінету Міністрів України, 29 відомчими нормативними актами. Проблемним моментом є те, що порядок здійснення перевірок регулюється потужним масивом нормативно-правових актів, тоді як обов’язки та відповідальність органів контролю в процесі перевірок чинним законодавством чітко не визначено.
    Законопроектом "Про засади державного нагляду та контролю у сфері господарської діяльності" від 13.07.2005 № 3026 вперше на законодавчому рівні визначаються:
    - принципи державної політики у сфері контролю за діяльністю суб’єктів господарської діяльності;
    - форми проведення державного контролю у сфері господарської діяльності;
    - права та обов’язки посадових осіб контролюючих органів і суб’єктів господарювання;
    - встановлюється відповідальність як суб’єктів господарювання, так і посадових осіб контролюючих органів за порушення вимог законодавства.
    В законопроекті чітко вказано підстави для проведення перевірок та їх тривалість, встановлено розмежування між перевіркою та обстеженням. Передбачається, що перевірка здійснюється тільки у випадку, коли встановлено факт порушення.
    Микола Оніщук наголосив, що законопроект визначає лише загальні засади, на яких повинні будуватися взаємовідносини між підприємцем та контролюючими органами. Він зазначив: “Паритетність – основна ідея законопроекту. Це те, чого ми поки що не досягли у взаємовідносинах між владою і бізнесом”.
    Народний депутат України, Голова Ради підприємців при Кабінетів Міністрів України Ксенія Ляпіна підкреслила, що враховуючи важливість даного законопроекту, з метою якнайшвидшого вирішення цього питання необхідно, щоб всі пропозиції та зауваження, що прозвучали, були опрацьовані та подані до Верховної Ради в єдиному законопроекті.
    Прийняття проекту Закону зменшить можливості для зловживань представниками контролюючих органів, а також забезпечить підвищення рівня захищеності прав суб’єктів господарської діяльності. Голова Держпідприємництва А.Дашкевич назвав впорядкування системи перевірок важливим етапом на шляху до поліпшення бізнес-середовища після регуляторної реформи, вдосконалення процедури реєстрації бізнесу, реформування дозвільної системи.
    Прес-центр Держпідприємництва
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.