• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Найважливіші результати роботи митної служби у січні – лютому 2006 року

    Опубликовано: 2006-03-06 14:48:00

    За перші 2 місяці 2006 року митною службою до державного бюджету України перераховано 4,5 млрд. гривень, що на 2 млрд. (або у 1,8 рази) більше, ніж за аналогічний період 2005 року. У січні 2006 року показники з перерахування коштів до держбюджету виконано Держмитслужбою на 103,6 %, у лютому – на 108,3 %.

    Взаємодія з бізнесом. З початку року митною службою поглиблено співпрацю з асоціаціями, об‘єднаннями підприємств та суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності. Зокрема, 12 січня у центральному апараті Держмитслужби України створено Диспетчерський центр по роботі з окремими підприємствами-резидентами, суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності, до товарів яких не застосовуються заборони та обмеження, установлені нормативно-правовими актами митної служби (роботу центру спрямовано на оперативне вирішення проблемних питань, що можуть виникнути у таких суб’єктів при митному контролі та оформленні). Надано право безпосередньо митницям приймати рішення про надання лібералізованого режиму митного контролю та оформлення окремим підприємствам-резидентам, у зоні діяльності яких вони зареєстровані, (незастосування заборон та обмежень, установлених Держмитслужбою). До товарів 138 підприємств-резидентів не застосовуватимуться окремі заборони та обмеження, установлені нормативно-правовими актами Держмитслужби; до 16 підприємств – постановами Уряду.

    З початку року митною службою поглиблено співпрацю з асоціаціями, об‘єднаннями підприємств та суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності. Зокрема, 12 січня у центральному апараті Держмитслужби України створено Диспетчерський центр по роботі з окремими підприємствами-резидентами, суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності, до товарів яких не застосовуються заборони та обмеження, установлені нормативно-правовими актами митної служби Надано право безпосередньо митницям приймати рішення про надання лібералізованого режиму митного контролю та оформлення окремим підприємствам-резидентам, у зоні діяльності яких вони зареєстровані, До товарів 138 підприємств-резидентів не застосовуватимуться окремі заборони та обмеження, установлені нормативно-правовими актами Держмитслужби; до 16 підприємств – постановами Уряду.

    10 лютого проведено нараду керівників центрального апарату Держмитслужби та митних органів за участю представників Ради з питань зовнішньоекономічної діяльності при КМУ, керівників окремих підприємств щодо взаємодії митної служби з суб’єктами ЗЕД. Цього ж дня з об‘єднаннями підприємств та підприємствами підписано 3 меморандуми про співпрацю (з Українською асоціацією підприємств легкої промисловості; вітчизняними виробниками підшипників; Всеукраїнською громадською організацією “Асоціація дистриб’юторів і продавців професійного звукового та світлового обладнання, музичних інструментів”) та 2 протоколи про співпрацю (з членами Асоціації “Союз оптовиків і виробників алкоголю та тютюну”; закритим акціонерним товариством “Крафт Фудз Україна” та його Вишгородською філією). Опрацьовуються проект меморандуму про співпрацюз Об’єднанням експрес-перевізників та 2 проекти протоколів про співпрацю (з Українською асоціацією підприємств легкої промисловості (56 підприємств) та Всеукраїнською Асоціацією автомобільних імпортерів та дилерів).Усього митною службою з об‘єднаннями підприємств та підприємствами підписано 8 меморандумів та 8 протоколів (з них 2 протоколи – про наміри). Міжнародна співпраця. 19 січня Верховною Радою України прийнято Закон України “Про ратифікацію Рішення Ради глав урядів Співдружності Незалежних Держав від 28 вересня 2001 року про Правила митного контролю за переміщенням через митний кордон товарів, що містять об’єкти інтелектуальної власності”. Того ж дня підписано Протокол про узгодження форми і реквізитів інформації, яка передається між Державною митною службою України і Федеральною митною службою Російської Федерації (отримано можливість не тільки обмінюватись статистикою експорту та імпорту, але й проводити в режимі реального часу порівняльний аналіз даних з метою виявлення та з’ясування розбіжностей).

    19 січня Верховною Радою України прийнято Закон України “Про ратифікацію Рішення Ради глав урядів Співдружності Незалежних Держав від 28 вересня 2001 року про Правила митного контролю за переміщенням через митний кордон товарів, що містять об’єкти інтелектуальної власності”. Того ж дня підписано Протокол про узгодження форми і реквізитів інформації, яка передається між Державною митною службою України і Федеральною митною службою Російської Федерації .

    31 січня експертною групою з питань запровадження спільного митного контролю на українсько-польському кордоні прийнято рішення про можливість запровадження спільного контролю у пунктах пропуску “Ягодин - Дорогуськ”, “Рава-Руська - Гребенне”, “Краковець - Корчова”, “Шегині - Медика”.

    16-17 лютого на рівні експертів погоджено проект Угоди між Україною та Королівством Нідерландів про взаємну допомогу в митних справах. Також забезпечується взаємодія з Місією Європейської Комісії, яка працює на українсько-молдовській ділянці державного кордону (відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння між Урядом України, Урядом Республіки Молдова та Європейською Комісією щодо Місії Європейської Комісії з надання допомоги в питаннях кордону в Україні та Республіці Молдова від 07.10.05).

    Удосконалення процедур митного контролю та оформлення. 01 лютого Урядом затверджено розроблений Держмитслужбою та узгоджений 22 міністерствами та відомствами єдиний перелік дозвільних документів органів державної влади, необхідних для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів (постанова КМУ № 80). Визначено категорії 4 документів обов‘язкове подання яких визначається Держмитслужбою та залежить від особливостей зовнішньоекономічної операції (20 документів), що зумовлено іншими видами державного контролю (проводиться робота з формування переліку документів - орієнтовно 63 документи).

    З 11 лютого діє новий порядок митного оформлення комплектних об’єктів (наказ Держмитслужби від 12.12.05 № 1219), яким вирішені проблемні питання з декларування значної кількості дрібних частин комплектного об’єкту при розподіленій у часі поставці. Підготовлено нормативно-правову базу та механізм здійснення електронного декларування в митних органах. Надалі планується запровадження використання електронного вигляду попереднього повідомлення про намір ввезення товару в Україну. Розроблено, узгоджено з зацікавленими міністерствами та відомствами законопроект „Про внесення змін до Митного кодексу України” щодо захисту права інтелектуальної власності при переміщенні товарів через митний кордон України (зокрема проектом пропонується надати право митним органам призупиняти митне оформлення товару, щодо якого не подано заяву про захист права інтелектуальної власності, але є підстави вважати про його порушення). Також розроблено та здійснюється погодження з міністерствами та відомствами проекту наказу про запровадження системи контролю за транзитним переміщенням транспортних засобів особистого користування. Підготовка проектів нормативно-правових документів, спрямованих на спрощення та прискорення проходження митних процедур, зняття перепон, що стримують розвиток зовнішньоекономічної діяльності. 16 лютого подано законопроект щодо приєднання України до Міжнародної конвенції про спрощення та гармонізацію митних процедур (Держмитслужбою в межах компетенції виконано внутрішньодержавні процедури). Готується до подання погоджений з міністерствами та відомствами проект постанови Уряду щодо надання повноважень Держмитслужбі на одноосібний (без участі ДПА та Мінекономіки) розгляд питань, які відносяться винятково до її компетенції і пов’язані з наданням підприємствам-резидентам режиму сприяння при здійсненні ними зовнішньоекономічної діяльності та забезпечення контролю за дотриманням цими підприємствами вимог митного законодавства. Митною службою опрацьовується питання щодо передання митним органам функцій здійснення попереднього документального контролю товарів, що підлягають екологічному та радіологічному контролю, у пунктах пропуску через державний кордон; погоджуються з міністерствами та відомствами проекти постанов Уряду про спрощення порядку застосування митних процедур на повітряному та водному транспорті.

    , зняття перепон, що стримують розвиток зовнішньоекономічної діяльності. 16 лютого подано щодо приєднання України до Міжнародної конвенції про спрощення та гармонізацію митних процедур . Готується до подання погоджений з міністерствами та відомствами Уряду щодо надання повноважень Держмитслужбі на одноосібний розгляд питань, які відносяться винятково до її компетенції і пов’язані з наданням підприємствам-резидентам режиму сприяння при здійсненні ними зовнішньоекономічної діяльності та забезпечення контролю за дотриманням цими підприємствами вимог митного законодавства. Митною службою щодо передання митним органам функцій здійснення попереднього документального контролю товарів, що підлягають екологічному та радіологічному контролю, у пунктах пропуску через державний кордон; погоджуються з міністерствами та відомствами Уряду про спрощення порядку застосування митних процедур на повітряному та водному транспорті.

    Підготовлено наказ Держмитслужби про затвердження правил застосування спрощеного порядку здійснення митного контролю предметів, що переміщуються громадянами авіаційним транспортом. На завершальному етапі підготовка наказу Держмитслужби, який регламентує діяльність складів тимчасового зберігання (зокрема передбачається дозволити спільне зберігання на СТЗ закритого типу протягом 10 робочих днів оформлених у відповідному режимі товарів та товарів, що перебувають під митним контролем; визначити порядок зберігання на складі гуманітарної та міжнародної технічної допомоги).Оптимізація структури митної служби. З 15 квітня припиняється діяльність Котовської митниці та створюються Ягорлицька і Кучурганська митниці; на усіх митницях створюються підрозділи по захисту інтелектуальної власності.

    З 15 квітня припиняється діяльність Котовської митниці та створюються Ягорлицька і Кучурганська митниці; на усіх митницях створюються підрозділи по захисту інтелектуальної власності.

    Затверджено новий склад колегії Держмитслужби (крім працівників митної служби до нього включено також голову Ради з питань зовнішньоекономічної діяльності при Кабінеті Міністрів України, голову Всеукраїнської громадської організації „Спілка ветеранів митної служби України”, директорів двох департаментів Міністерства фінансів).

    .

    Митний контроль окремих товарів. Посилено митний контроль за здійсненням зовнішньоекономічних операцій окремих високоліквідних товарів, зокрема м’яса та м’ясопродуктів. З початку року вилучено 161,4 тонни імпортного м\'яса та м’ясопродуктів, що в 2,3 рази більше, ніж за аналогічний період 2005 року (68,8 тонн). За даними фактами заведено 161 справу про порушення митних правил на суму 1,3 млн. гривень.

    Посилено митний контроль за здійсненням зовнішньоекономічних операцій окремих високоліквідних товарів, зокрема . З початку року вилучено 161,4 тонни імпортного м\'яса та м’ясопродуктів, що в 2,3 рази більше, ніж за аналогічний період 2005 року (68,8 тонн). За даними фактами заведено 161 справу про порушення митних правил на суму 1,3 млн. гривень.

    Боротьба з контрабандою та порушеннями митних правил. Станом на 15.02.06 порушено 37 кримінальних справ про контрабанду, вартість предметів контрабанди по яких – 24,5 млн. гривень; заведено 2 447 справ про порушення митних правил на суму 52,6 млн. гривень; поза пунктами пропуску виявлено та припинено 92 випадки порушення митних правил на суму 1,6 млн. гривень.

    . Станом на 15.02.06 порушено 37 кримінальних справ про контрабанду, вартість предметів контрабанди по яких – 24,5 млн. гривень; заведено 2 447 справ про порушення митних правил на суму 52,6 млн. гривень; поза пунктами пропуску виявлено та припинено 92 випадки порушення митних правил на суму 1,6 млн. гривень.

    Перекрито ряд каналів незаконного переміщення предметів через митний кордон України. Попереджено одне з найбільших за останнє десятиріччя затримання виробів з дорогоцінних металів: 25 січня в аеропорту Бориспіль припинено спробу незаконного вивезення з приховуванням від митного контролю партії з 425 золотих ювелірних виробів з дорогоцінним камінням загальною вагою понад 3 кг та вартістю близько 4 млн. гривень. У результаті перевірки законності ввезення в Україну рибопродукції порушено 8 кримінальних справ на загальну суму 8,6 млн. грн. (підприємства м.Севастополя, ТОВ “Сінг” (Київ), ПП “Савенкова” (м.Донецьк).

    предметів через митний кордон України. Попереджено одне з найбільших за останнє десятиріччя затримання виробів з дорогоцінних металів: 25 січня в аеропорту Бориспіль припинено спробу незаконного вивезення з приховуванням від митного контролю партії з 425 золотих ювелірних виробів з дорогоцінним камінням загальною вагою понад 3 кг та вартістю близько 4 млн. гривень. У результаті перевірки законності ввезення в Україну рибопродукції порушено 8 кримінальних справ на загальну суму 8,6 млн. грн. .

    Профілактика проявам корупції. Відповідно до вимог Дисциплінарного статуту митної служби України (затверджений Законом України від 6 вересня 2005 року), притягнуто до дисциплінарної відповідальності 125 посадових осіб. Матеріали 9 службових розслідувань та перевірок направлено до правоохоронних органів. За результатами перевірок повідомлень на телефон “Служби довіри” складено 12 протоколів про порушення митних правил, щодо трьох працівників застосовано заходи дисциплінарного впливу.

    Відповідно до вимог Дисциплінарного статуту митної служби України притягнуто до дисциплінарної відповідальності 125 посадових осіб. Матеріали 9 службових розслідувань та перевірок направлено до правоохоронних органів. За результатами перевірок повідомлень на телефон “Служби довіри” складено 12 протоколів про порушення митних правил, щодо трьох працівників застосовано заходи дисциплінарного впливу.

    "ДМСУ"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.