• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ПР "давит" на Президента

    Опубликовано: 2006-07-21 16:31:00

     

    Процедура назначения премьер-министра Украины определена статьями 83, 85, 106, 114 Конституции Украины, а также статьей 200 Регламента Верховной Рады Украины. Об этом заявляет народный депутат Украины Сергей Кивалов, сообщается на сайте Виктора Януковича. Заявление депутата  приводится полностью.

     «На першому етапі коалiцiя депутатських фракцiй у Верховнiй Радi України вносить пропозицiї Президенту щодо кандидатури Прем\'єр-мiнiстра України. Ця процедура дотримана. Антикризова коалiцiя депутатських фракцiй у Верховнiй Радi двiчi, 11 i 21 липня 2006 р., внесла пропозицiю про призначення Вiктора Федоровича Януковича на посаду Прем\'єр-мiнiстра України. Цю пропозицiю було одержано Президентом України.

    На другому етапі Президент вносить до Верховної Ради, за пропозицiєю коалiцiї i в строк не пiзнiше нiж на п\'ятнадцятий день пiсля одержання такої пропозицiї, подання про призначення Верховною Радою Прем\'єр-міністра України.

    На третьому, заключному етапi, Верховна Рада власним рiшенням призначає Прем\'єр-мiнiстра України за поданням Президента України.

    Встановлений Конституцiєю строк, протягом якого Президент має виконати свій конституційний обов\'язок i внести кандидатуру Прем\'єр-мiнiстра на розгляд i затвердження Верховнiй Радi, вiдносно першої пропозицiї Антикризової коалiцiї, спливає 26 липня, а щодо другої – 5 серпня 2006 року.

    Конституцiя України не дає Президентовi повноваження вiдмовитися подавати до парламенту визначену коалiцiєю кандидатуру Прем\'єр-мiнiстра або висувати власнi вимоги стосовно його кандидатури. Повноваження Президента щодо подання кандидатури Прем\'єр-мiнiстра України для затвердження Верховною Радою закрiплене Конституцiєю України саме як обов\'язок Президента внести вiдповiдне подання в строк не пiзнiше нiж на п\'ятнадцятий день пiсля одержання вiдповiдної пропозицiї коалiцiї депутатських фракцiй.

    Повноваження Президента щодо подання кандидатури Прем"єр-мiнiстра України для затвердження Верховною Радою закрiплене у частинi 1 статтi 106 Конституцiї і важить так само, як i повноваження Президента забезпечувати державну незалежнiсть, нацiональну безпеку i правонаступництво держави, бути Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України, кожне з яких потрібно тлумачити виключно як обов\'язок Президента, i в жодному разi – як право, вiд здiйснення якого Президент може вiдмовитися.

    До того ж, згадана конституцiйна норма передбачає лише один спосiб дiї Президента: внести до парламенту затверджену коалiцiєю кандидатуру Прем\'єр-мiнiстра України не пiзнiше нiж на п\'ятнадцятий день пiсля одержання вiдповiдної пропозицiї i не передбачає iнших способiв дiї Президента – на кшталт вiдмови вiд внесення кандидатури Прем"єр-мiнiстра, подання кандидатури у строк, триваліший за п\'ятнадцятиденний або висунення тих чи iнших умов щодо подання кандидатури Прем\'єр-мiнiстра у визначений Конституцiєю термін. А Президент України, як відомо, вiдповiдно до статтi 19 Конституцiї України зобов\'язаний дiяти лише на пiдставi, в межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцiєю та законами України.

    У випадку недодержання Президентом свого конституцiйного обов\'язку подати кандидатуру Прем\'єр-мiнiстра України, визначену коалiцiєю депутатських фракцiй згiдно з вимогами Конституцiї i Регламенту, на розгляд i затвердження Верховної Ради протягом п\'ятнадцяти днiв з дня одержання вiдповiдної пропозицiї, Верховна Рада України може розглянути i затвердити зазначену кандидатуру Прем\'єр-мiнiстра України, i вiдповiдне рiшення Верховної Ради буде важко заперечити. Адже призначення Прем\'єр-мiнiстра, як юридична передумова для формування повного складу дiєздатного Уряду, необхiднi для належного функцiонування Української держави, реалiзацiї не лише конституцiйних повноважень Кабiнету Мiнiстрiв України, а й, що надзвичайно важливо, – гарантованих Конституцiєю прав громадян.

    Впевнений, що Президент України, як гарант додержання Конституцiї України, прав i свобод людини i громадянина, подасть визначену Антикризовою коалiцiєю депутатських фракцiй кандидатуру Прем\'єр-мiнiстра України Віктора Федоровича Януковича на затвердження Верховною Радою України у встановлений Конституцiєю строк».

    for-ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.