• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Чесні місцеві вибори: бути чи не бути?

    Опубликовано: 2005-11-01 14:52:00
    На думку фахівців з питань виборів, провести демократичні, законні, чесні місцеві вибори, результати яких відповідатимуть реальному волевиявленню народу, за Законом № 1667 практично неможливо. Головна причина – незадовільне врегулювання цим Законом № 1667 виборчих процедур.
     
    26 березня 2006 року разом з парламентськими мають відбутися місцеві вибори – близько 24 тисяч осіб будуть обрані депутатами Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, міських, селищних, сільських рад та міськими, селищними, сільськими головами.

    Проводитися ці вибори мають за Законом України „Про вибори депутатів Верховної Ради АРК, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (№ 1667—IV), прийнятим Верховною Радою у квітні 2004 року у пакеті політичних домовленостей, який набрав чинності з 1 жовтня 2005 року. Не пізніше 25 листопада 2005 року Верховна Рада України має прийняти постанову про призначення місцевих виборів, виборчий процес яких має розпочатися 25 грудня.

    Проте, на думку фахівців з питань виборів, провести демократичні, законні, чесні місцеві вибори, результати яких відповідатимуть реальному волевиявленню народу, за Законом № 1667 практично неможливо. Головна причина – незадовільне врегулювання цим Законом № 1667 виборчих процедур:

    1. Закон № 1667 містить низку принципових недоречностей та внутрішніх суперечностей, які роблять практично неможливим законне здійснення низки ключових процедур виборчого процесу (утворення територіальних та дільничних виборчих комісій, внесення змін до списків виборців у день виборів, складання протоколів підрахунку голосів на виборчих дільницях, транспортування виборчої документації з дільничної виборчої комісії, оскарження результатів виборів, тощо).

    2. Закон № 1667 передбачає здійснення усіх основних виборчих процедур організації і проведення виборів в інакший спосіб, ніж це передбачено новим Законом України „Про вибори народних депутатів України (в редакції Закону № 2777 від 07.07.2005, якій теж набрав чинності 1.10.2005).

    Враховуючи, що місцеві і парламентські вибори у 2006 році проходитимуть одночасно, зокрема дільничні виборчі комісії будуть одними для усіх виборів, величезні маси організаторів і учасників виборів будуть поставлені у вкрай стресові обставини законодавчих невизначеностей і суперечностей. А це – близько 600 тисяч членів дільничних і ще близько 300 тисяч членів територіальних виборчих комісій, а також біля мільйона кандидатів, їх довірених осіб, уповноважених осіб партій (блоків), офіційних спостерігачів. Безлад, спричинений недолугістю Закону № 1667, відчує практично кожний виборець. А законність і достовірність практично будь-яких з 24 тисяч результатів виборів можна буде поставити під правовий сумнів.

    Проте, на жаль, законодавці не виявляють належного усвідомлення глибини і масштабів соціально-політичних загроз, які можуть стати наслідком проведення місцевих виборів за Законом № 1667. З 22 законопроектів з питань виборчого законодавства, внесених до Верховної Ради народними депутатами України, на поточній 8-й сесії лише один торкається фундаментальних проблем місцевих виборів – проект № 8096 (Ю. Ключковського, В. Мусіяки, М. Онищука). Всі інші зачіпають лише питання, які є важливими тільки для самих кандидатів на виборах (переважно процедур розподілу депутатських мандатів). Але законопроект № 8096 не включений до розкладу пленарних засідань Верховної Ради на 1–4 та 15–18 листопада, хоча цей розклад містить 120 інших питань. В той же час листопад – це, практично, останній термін, коли зміни до законодавства про місцеві вибори можуть бути внесені безболісно для виборчого процесу.

    Отже, ситуація із законодавчим забезпеченням місцевих виборів є критичною. Формально вибори можна провести за будь-яким законом. Але жодні місцеві вибори, які будуть проведені за Законом № 1667, не можна буде вважати ані чесними, ані демократичними, ані законними.

    Виходячи з надзвичайної соціально-політичної важливості місцевих виборів 2006 року вкрай необхідним у найближчі дні є:
    1. Прийняття нової редакції Закону про місцеві вибори, якою були би усунуті усі недоліки і недоречності чинного Закону № 1667 та уніфіковано виборчі процедури з Законом № 2777.

    2. Внесення до порядку денного найближчих пленарних засідань Верховної Ради проектів нової редакції Закону про місцеві вибори, зокрема – законопроекту № 8096 (Ю.Ключковського, В. Мусіяки, М. Онищука).

    3. З метою забезпечення політичної прийнятності нового Закону – виключити з обговорення питання виборчих систем на місцевих виборах (яке для деяких партій є найважливішим, більш важливим, навіть, ніж труднощі і проблеми, з якими будуть стикатися тисячі представників цих партій у виборчих комісіях та на виборчих дільницях). Зокрема, стаття 3 законопроекту № 8096 (про виборчі системи на місцевих виборах) може бути виключена при прийнятті законопроекту у першому читанні, а її остаточний текст буде прийнятий при прийнятті закону в цілому шляхом політичних домовленостей.
     
    Прес-служба партії "Пора"
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.