• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Рейтинг політичного лідерства в Херсоні: вище голови не стрибнеш

    Опубликовано: 2005-12-06 16:14:00
    "Місцева політична еліта формується не за один день", - вважає Володимир Коробов, провідний соціолог Херсонщини. Її треба "вирощувати", виховувати, плекати. І не остання роль у цьому належить ЗМІ. Такий висновок напрошуються після оголошення результатів експертного опитування "Рейтинг політичного лідерства в Херсоні", який був проведений Херсонським обласним відділенням Соціологічної асоціації України і соціологічною лабораторією Херсонської обласної організації Комітету виборців України
     
    Результати дослідження були оприлюднені 5 грудня 2005 року на засідання незалежного громадського прес-центру «Херсонський вибір-2006». Метою експертного опитування автори вважають сприяння формуванню нової політичної еліти і експертної спільноти в регіоні, популяризацію місцевого політикуму серед виборців, забезпечення більшої прозорості та демократизації суспільства. Така мета є особливо благородною в умовах пропорційної системи виборів, коли виборець постане перед рішенням складної політичної шаради за участі мало відомих йому діючих осіб.
     
    Для мас-медіа такі гарячі відомості є справжньою родзинкою, бо датується дослідження 29 листопада – 3 грудня. Творчою групою соціологів під керівництвом кандидата соціологічних наук Володимира Коробова, завідувача кафедри філософії та соціології ХНТУ, було опитано 91 експерта (представників громадських організацій, журналістів, працівників органів місцевої влади і самоврядування, працівників і активістів провідних політичних партій, незалежних експертів, науковців та викладачів). Респонденти мали оцінити за 7-бальною шкалою вірогідність обрання міським головою Херсона відомих діячів у разі їх висування. Рейтинг політичного лідерства очолив діючий міський голова Володимир Сальдо. Як сказав Микола Гоманюк, старший викладач кафедри філософії та соціології ХНТУ, виконавець дослідження: "Вище голови не стрибнеш!" Крім мера, в першу п’ятірку ввійшли політики, які досить критично ставляться до того реального політичного курсу, що здійснюється. Це депутат міськради, голова обласної організації ВО “Батьківщина” Юрій Одарченко, голова Херсонської облдержадміністрації Борис Сіленков , народний депутат від Херсонщини Володимир Демьохін та депутат міськради Володимир Пепель.
     
    Також в рамках цього дослідження респондентам було запропоновано за 7-бальною шкалою визначити 40 найвпливовіших політичних та громадських діячів Херсонщини. І цей рейтинг очолив міський голова Володимир Сальдо. За ним йдуть Борис Сіленков, нардеп Катерина Самойлик, нардеп Володимир Демьохін, голова облради Володимир Ходаковський. Всього кілька місць з 40 зайняли представники бізнес-середовища. У майбутньому, пообіцяв Володимир Коробов, дослідження будуть містити окремий блок – “10 найвпливовіших бізнесменів Херсона”. За словами керівника проекту, можливо, наступна “серія” пройде в січні. Соціологи прогнозують: до виборів можуть відбутися суттєві коливання, але кардинальних змін чекати не слід.
     
    Цікаво, що результати дослідження, яке проводилося 13-20 листопада, дещо не збігаються з отриманими пізніше. Тоді соціологи опитали 377 пересічних мешканців Херсона, яким було запропоновано визначити рівень довіри до відомих діячів. Цей список також очолив Володимир Сальдо, проте, об’єктивно показник довіри до нього низький – 2,487 бала з 5 можливих.
     
    І ще одне зауваження додав Володимир Коробов: рейтинги - не істина в останній інстанції, і ставитися до них треба з деяким гумором, критично, але уважно! І, взагалі, соціологічні дослідження, їх практичне застосування для оцінки ситуації, прогнозування, планування, свідчать про рівень суспільно-політичної культури. А в нашому регіоні у цьому сенсі ще "не пахане поле".
     
    Політична Херсонщина
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.