• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Який Столичний регіон нам потрібен?

    Опубликовано: 2005-12-16 17:09:00
    Політична партія «Третя сила» активно виступає за створення Столичного регіону як єдиного соціокультурного та економічного простору. На жаль, партійна позиція з цього питання викликала роздратування в окремих владних кабінетах. Щоб з'ясувати деталі концепції' Столичного регіону, яку відстоює ПТС, наш кореспондент звернувся до Ігора Найди та Віктора Тереха, керівників її Київськихобласноїтаміськоїорганізацій.
     
    Відомо, що партія «Третя сила» є палким прихильником ідеї Столичного регіону і всіляко пропагує її. Чому?
     
    Створення Столичного регіону як цілісної соціально-економічної системи - один з пріоритетів нашої роботи. У центрі цієї системи має бути людина, створення для неї цивілізованих умов праці і відпочинку, якісної освіти і медичного обслуговування, можливість культурного та духовного збагачення.
     
    Приблизно 300 тисяч мешканців області щодня вирушають на роботу до міста, На вихідні чи свята пасажиропотік рухається в зворотному напрямку. Жителі столиці поспішають на дачні ділянки, їдуть в село до родичів, вибираються на природу відпочити та подихати чистим повітрям. Сьогодні місто та приміські території з їх соціальною інфраструктурою, потужною транспортною мережею, напрацьованими виробничими зв'язками, перетоками трудових ресурсів тощо - це, фактично, одне ціле.
     
    Ми не підтримуємо підходи, спрямовані лише на розширення меж Києва чи звуження Столичного регіону до ЗО-або 100-кілометровоі зони.Подібні підходи - вчорашній день.
     
    Київські міська та обласна організації політичної партії «Третя сила» з початку свого створення відстоюють комплексне вирішення соціально-економічних питань Столичного регіону. Ми пропонуємо розробити і погодити з громадою міста та області генеральний план його розвитку, запровадити громадський контроль за ефективністю використання бюджетних коштів, у тому числі при закупівлі товарів, робіт і послуг для потреб столиці, задіяти механізм дотування аграріїв з метою зниження цін на сільськогосподарську продукцію, вирішити питання закріплення за приватизованими підприємствами земельних ділянок на території Києва та області. Поглиблення ділових та партнерських зв'язків в рамках Столичного регіону дасть значний поштовх розвитку малого та середнього бізнесу, сприятиме створенню нових робочих місць,
    Аграрний сектор, промислові та переробні підприємства, малий та середній бізнес Київщини так само, як столичні підприємницькі структури, зацікавлені в налагодженні взаємовигідної співпраці, поглибленні ділових стосунків, запровадженні різних форм спільного бізнесу.
     
    Функціонування Столичного регіону відкриє якісно нові можливості для взаємообміну трудовими ресурсами, послугами, капіталами, сировиною, харчовими продуктами і промисловими товарами.
     
    З часом ще більші дивіденди ми зможемо отримати від розвитку туристичної галузі, створення навколо Києва рекреаційних заповідних зон.
     
    Що ж було на заваді реалізації всього цього раніше і заважає тепер?
     
    Раніше цьому заважала позиція колишнього губернатора А. Засухи. Зокрема, негласна заборона виходити на столичний ринок постачання сільськогосподарської продукції, зловживання службовим становищем, коли левова частка бюджетних інвестиційних та пільгових фінансових ресурсів спрямовувалась на задоволення господарської діяльності однієї підприємницької структури, наближеної до влади. Були майже абсурдні випадки: міська влада завозила тисячі тонн зерна десь аж із Казахстану, чи то з Канади, а врожай, вирощений під боком, в Київській області, лро-давали за кордон.
    Сьогодні ситуація дещо краща. Позитиви пов'язані з тим, що все ж таки є певне прагнення Київського міського голови 0. Омельченка та голови Київської ОДА Є, Жовтяка до співпраці. Крім того, представники підприємницьких кіл поволі підіймають голову й намагаються не звертати увагу на протидію чиновників. Але в цілому не спостерігається системного підходу. Контакти між ними та депутатами облради та міськради якщо й відбуваються, то спорадично. Практично мінімальна співпраця на рівні депутатського корпусу районних рад Києва та місцевих рад Київщини. Про громадськість годі й говорити.
     
    Яке ставлення до ідеї Столичного регіону представників органів місцевого самоврядування Київщини?
     
    Мери міст-супутників, які дуже тісно пов'язані з центром трудовими ресурсами, транспортною інфраструктурою тощо, висловлюють інтерес до реалізації цієї ідеї, хоча мають ряд застережень. На їх переконання, господарська діяльність усіх адміністративних одиниць в рамках Столичного регіону повинна базуватись на спільних інтересах громад і мати корисну перспективу, а не бути дорогою з одностороннім рухом. Більшість з них вважають, що висловлювання на користь комплексного розвитку Києва і області з боку столичних градоначальників зводяться в основному до питань земельних відносин. Чільні представники органів місцевого самоврядування більш віддалених територій також за тісну співпрацю на основі взаємовигідних інтересів. Вони категорично відкидають суто механістичні підходи щодо меж Столичного регіону.
     
    Відомо, що ви працюєте над створенням Коаліції громадських організацій міста Києва та . Київської області. Які задачі має вирішувати це об'єднання?
     
    У відкритому демократичному суспільстві, яке я, впевнений, все ж таки побудуємо, роль громадських організацій дуже вагома. Саме вони потрібні для вироблення та прийняття важливих рішень, що стосуються життєдіяльності територіальної громади, спонукають органи влади функціонувати більш ефективно і прозоро, виконують контролюючі функції.
     
    Це як місток між владою і громадою. Саме у співпраці з громадами Києва, сіл, селищ та міст Київщини є можливість вийти на прийняття системних, взаємно корисних рішень, не допустити свавілля вузькокорпо-ративних груп впливу, для яких дуже часто на першому місці нажива, а не прагнення до гармонізації відносин усіх зацікавлених сторін.
     
    Тому я глибоко переконаний, що діяльність Коаліції громадських організацій, над створенням якої працює партія «Третя сила», сприятиме співпраці властей міста і області, політичних та громадських структур, значно додасть в наших спільних прагненнях до кращого облаштування життя киян та мешканців Київщини.
     
    В. Кузьменко, Газета по-киевски
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.