• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як правильно подати вино

    Опубликовано: 2025-01-03 07:24:17

    Багато хто знає лише основні правила вибору вина: до м'яса подають червоне, а до риби - біле. Однак мистецтво подачі вина - це ціла наука, яка включає в себе безліч нюансів. У престижних ресторанах за це відповідає сомельє - фахівець, який не лише допомагає обрати напій, а й слідкує за його правильним сервіруванням та подачею. Якщо ж професійної допомоги немає, можна дотримуватися кількох простих рекомендацій, щоб правильно підібрати і подати вино до столу.

    На урочистих прийомах зазвичай пропонують кілька сортів вина - від трьох до чотирьох. Кожен напій підбирають до певної страви з урахуванням таких правил: сухі вина подають перед солодкими, прості - перед вишуканими, а слабкі - перед міцними. Розливають їх теж по-різному: біле вино наливають на ? келиха, а червоне - на 2/3.

    Температура подачі відіграє важливу роль. Білі вина охолоджують до 8-12 °С, червоні - до 16-18 °С, а шампанське та ігристі вина - до 6-8 °С. Старі вина можуть містити осад, який свідчить про хорошу якість напою. Щоб він не потрапив у келих, вино подають у горизонтальному положенні або використовують спеціальні кошики. У разі потреби напій можна процідити і перелити в графин.

    Відкриваючи пляшку, господар столу спочатку наливає трохи вина у свій келих, потім - гостям, і тільки після цього знову наповнює свій келих. Це традиційне правило подачі напою.

    Що стосується поєднання вина зі стравами, то тут існують чіткі рекомендації. Біле вино пасує до легких страв із риби, морепродуктів, овочів і фруктів. Червоне - до м'ясних страв, сирів і дичини. Наприклад, до крабів краще подавати сухе біле вино, до телятини або курки - рожеве або біле, а до біфштекса - кріплене червоне.

    До десертів прийнято подавати солодкі вина, лікери або шампанське. Важливо враховувати, що вино має бути солодшим за сам десерт. До ягідних солодощів добре підійдуть портвейн або фруктові лікери, а до вершкових - мадера або солодкий портвейн.

    Шампанське вважається універсальним напоєм, який можна подавати з будь-якими стравами, особливо на урочистих заходах. А каву або чай доповнять коньяк, ром або лікер. Коньяк прийнято пити маленькими ковтками, зігріваючи келих у руках, щоб аромат розкрився повністю.

    Дотримуючись цих простих правил, можна створити атмосферу справжнього свята, підкресливши вишуканість смаку вина і його гармонію з обраними стравами. Правильна подача вина - це мистецтво, яке допомагає зробити трапезу незабутньою.

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.