• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна та Португалія підписали безпекову угоду: Нові кроки до НАТО

    Опубликовано: 2024-05-30 09:00:24

    В Лісабоні відбулася знакова подія для України: президент Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Португалії Луїш Монтенегру підписали двосторонню угоду про співробітництво у сфері безпеки.

    Про це повідомили в Офісі президента України. Згідно з угодою, Україна та Португалія будуть координувати зусилля для підтримки України на її шляху до вступу в НАТО. В Офісі президента підкреслили, що угода закріплює зобов’язання Португалії допомагати Україні у відновленні її територіальної цілісності в межах кордонів 1991 року, включаючи територіальне море.

    У 2024 році Португалія планує надати Україні щонайменше 126 мільйонів євро військової підтримки. Крім того, Португалія підтвердила свою участь у коаліції F-16, міжнародній коаліції з морської безпеки та програмі закупівлі боєприпасів великого калібру. Також португальська сторона зобов’язалася підтримувати зусилля з розмінування та зміцнення морської безпеки України.

    Окремі частини угоди присвячені двосторонній співпраці в галузі оборонної промисловості, обміну розвідданими, боротьбі з організованою злочинністю та пропагандою. Також документ передбачає протидію хімічним, біологічним, радіологічним та ядерним загрозам.

    Політичне співробітництво між країнами включає підтримку Української формули миру, притягнення Росії до відповідальності за агресію, посилення санкцій проти РФ та спільну роботу над створенням механізму компенсації за збитки, завдані війною.

    Португалія також взяла на себе зобов’язання продовжувати участь у Міжнародній коаліції за повернення українських дітей. Це передбачає підтримку цілей, викладених у Рамковому документі цієї коаліції, та активну допомогу у досягненні цих цілей.

    Підписання цієї угоди стало важливим кроком у зміцненні відносин між Україною та Португалією, а також підтвердженням підтримки України на міжнародній арені в її боротьбі за суверенітет та територіальну цілісність.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.