• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Українці активно інвестують у військові облігації: понад трільйон гривень з початку війни

    Опубликовано: 2024-05-23 12:00:09

    З початку повномасштабної війни українське суспільство, бізнес і банки придбали облігацій внутрішньої державної позики на ринкових умовах на суму понад 1 трлн гривень. Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів України.

    Міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що завдяки цим інвестиціям держава могла забезпечити фінансування понад 200 днів оборони та захисту, що становить приблизно 15% від ВВП України у 2023 році.

    "Інвестиції в облігації стали другим за обсягом джерелом фінансування держбюджету після міжнародної допомоги", - підкреслив міністр.

    На сьогоднішній день в обігу перебуває ОВДП на суму понад 1,6 трлн гривень, з яких частка комерційних банків становить 42,2%, Нацбанку – 41,5%, юридичних осіб – 10%, фізичних осіб – 3,8%, нерезидентів – 2,4%, територіальних громад – 0,1%.

    За даними Мінфіну, інтерес до купівлі ОВДП серед громадян та бізнесу значно зросли. "За останні роки обсяг вкладень фізичних осіб збільшився більш ніж в 600 разів, а з початку війни – майже в 2,4 раза. Юридичні особи також збільшили свої інвестиції у 7 разів з 2016 року і у 2 рази з початку війни", - зауважили у відомстві.

    За період з січня 2022 по березень 2024 року українським фізичним і юридичним особам було виплачено купонний дохід на суму 31,5 млрд грн, а іноземним інвесторам – 19 млрд грн, загалом 50,5 млрд грн.

    Міністерство фінансів також підкреслює високу ліквідність ОВДП на вторинному ринку, що дозволяє інвесторам ефективно купувати та продавати облігації за актуальними ринковими цінами. "Середньоденний обсяг угод за номінальною вартістю наразі становить близько 2,4 млрд грн, що на 26% вище, ніж у 2021 році. Це свідчить про активність учасників ринку та його потенціал для розвитку", - йдеться у повідомленні.

    За даними банку ПриватБанк, який є одним із ключових учасників ринку ОВДП, відзначається, що їхні клієнти інвестували понад 316 млрд грн у державні папери. Більшість інвестицій припадає на гривневі ОВДП (64,5%) та облігації в доларах США (33,7%).

    Варто зазначити, що дохід від військових облігацій не підлягає оподаткуванню ПДФО та військовим збором, що робить ці цінні папери ще більш привабливими для інвесторів. Інтересованим особам доступна можливість купувати ОВДП в режимі онлайн на платформі Приват24.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.