• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Плани щодо подолання гендерного розриву в оплаті праці в Україні

    Опубликовано: 2023-09-19 12:00:04

    Кабінет міністрів України прийняв стратегічні рішення щодо подолання гендерного розриву в оплаті праці на період до 2030 року, а також затвердив операційний план дій на 2023-2025 роки для його реалізації.

    Ця ініціатива, як повідомило Міністерство економіки, була одобрена на засіданні уряду 15 вересня. Операційний план включає наступні ключові напрямки:

    Збільшення обізнаності жінок щодо їх прав та можливостей на ринку праці, а також стимулювання їх довіри у власні сили, зокрема за допомогою інформаційної кампанії "Звісно, зможеш".

    Просвітницькі заходи з метою підвищення усвідомлення жінками їх прав і можливостей для отримання нових, високооплачуваних робочих місць, включаючи із категорії STEM, а також розвиток їхнього власного бізнесу.

    Впровадження гендерних аудитів та обміну кращими практиками впровадження гендерної рівності на робочому місці.

    Однією із ключових ініціатив є внесення змін до законодавства про працю з метою гарантування однакової оплати за працю рівної цінності незалежно від статі, а також посилення ефективності судового захисту.

    План також передбачає, що Держслужба праці буде перевіряти скарги про дискримінацію в оплаті праці за гендерною ознакою. Планується розробити національну методологію гендерно-нейтральної оцінки робіт і навчання для інспекторів праці та роботодавців.

    Ще однією важливою ініціативою є створення сприятливих умов для поєднання сімейних та професійних обов'язків. У цьому контексті, уряд планує підтримувати розвиток державних та приватних дитячих садочків та вдосконалювати трудове законодавство для створення рівних можливостей для працівників і працівниць із сімейними обов'язками.

    Перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко зазначила, що Україна активно працює над зменшенням гендерного розриву в оплаті праці, і за останні шість років цей розрив скоротився на 7,4%. Однак країна має прагнути подолати цю проблему повністю, змінюючи світогляд суспільства і забезпечуючи рівні можливості для жінок і чоловіків.

    Реалізація стратегії набуває особливого значення в умовах війни, оскільки багато жінок, які знаходяться віком працездатності і мають дітей, були змушені залишити країну через небезпеку військових дій та обстрілів. Загроза неповернення цих жінок і чоловіків, які зараз перебувають за кордоном, також залишається великим викликом щодо гендерної рівності в оплаті праці після завершення конфлікту.

    Враховуючи результати досліджень Міжнародної організації праці, міжнародні стандарти праці та інші ключові інструменти стають важливими для досягнення гендерної рівності в оплаті праці в Україні.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.