• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Міністр АПК підвів підсумки

    Опубликовано: 2005-12-23 14:20:00
    Міністр аграрної політики України Олександр Баранівський звітував про стан АПК за 10 місяців поточного року. Він зазначив, що за цей період покращилася діяльність агропромислового комплексу України, були розв’язані ключові проблеми роботи галузі.
     
    Не дивлячись на існуючі проблеми в рослинництві, в цьому році вдалося вирішити всі питання щодо забезпечення посівної кампанії. І на сьогодні Мінагрополітики очікують ріст ВВП у межах 101,7%, як і планувалося. За даними О. Баранівського, ріст експорту продукції склав більше 20%.
     
    За останні 14 років вдалося стабілізувати ситуацію у галузі тваринництва. Здійснено інвентаризацію зупинених тваринницьких комплексів і ферм, на 118 з яких відроджується свинопоголів’я. Як повідомив міністр АПК, наші спеціалісти поступово переймають датський метод виробництва свинини. В більшості областей України споруджуються нові і реконструюються старі свинокомплекси, де виробництво м’яса здійснюється на основі комп’ютерних технологій.
     
    «Я впевнений, що наступного року ми відчуємо досить хороші результати цих комплексів»,— зазначив Баранівський.
    За 10 місяців поточного року кількість свиней в Україні зросла майже на один мільйон голів, кількість птиці збільшилася на 18%. Вперше за роки незалежності України вирощування м’яса всіх видів у сільгосппідприємствах перевищило його реалізацію на забій на 81,3 тисячі тонн, що складає 11%. В цьому році, за словами Баранівського, буде вироблено м’яса на душу населення не менше, ніж минулого року. Водночас, Мінагрополітики скоротило на 100 тисяч тонн імпорт м’яса в Україну. Міністр також зазначив, що пташиний грип звичайно понизив попит населення на м’ясо птиці, але, якщо порівняти цей період з аналогічним періодом минулого року, то м’ясо птиці споживається не менше.
     
    Позитивні тенденції можна побачити і у роботі рибної галузі. Вилов риби збільшився на 20%, а виробництво рибних консервів — на 160%.
     
    Щодо ситуації на ринку цукру, то міністр нагадав, що ввезення в Україну 100 тис. тонн цукру-сирцю за ініціативою уряду, було абсолютно не потрібним. Оскільки це призвело до часткового знищення бурякоцукрової галузі, обвалу цін на білий цукор з солодких коренів, а також спричинило втрату тисячі робочих місць сільських товаровиробників і робітників цукрових заводів.
    Тим паче, що в цьому році в Україні вироблено приблизно 1 мільйон 900 тисяч тонн цукру, що на 130 тисяч тонн більше, ніж минулого року. Крім того, площа оранок під посів буряків збільшилася на 12% у порівнянні з минулим роком. Баранівський також зазначив, що Мінагрополітики вдалося відрегулювати ціни на цукор.
     
    Незважаючи на категоричний спротив колишнього прем’єр-міністра України Ю. Тимошенко, міністра економіки С. Терьохіна та міністра фінансів В. Пинзеника міністру Мінагрополітики вдалося створити Аграрний фонд, який здійснює закупівлю зерна, цукру, м’яса та інших продовольчих товарів про запас, щоб у разі потреби мати змогу утримувати ціни на внутрішньому ринку, аби задовольняти інтереси громадян. Також це надасть можливість надалі уникнути завезення в Україну заокеанського цукру-сирцю, що призводить до знищення бурякоцукрової галузі, а також обмежувати діяльність комерційних структур, які спекулюють на цінах основних продуктів споживання.
     
    Слід також зазначити, що 21 грудня Державним урядом нарешті сформовано й аграрну біржу.
     
    Значним досягненням міністра села за цей час є розроблені під його керівництвом програми із забезпечення аграрного сектору економіки доступними енергоносіями. Зокрема, особливу увагу було зосереджено на створення програми з виробництва біопалива. Для цього міністр особисто на початку року їздив до Німеччини, яка є піонером застосування і розвитку біодизеля в Європі та світі, вивчав досвід вирощування ріпаку в ЄС і створення на цій основі системи промислового виробництва органічного пального. Як результат, на сьогоднішній день в Україні вже втричі у порівнянні з минулим роком розширилися площі під хрестоцвіті. Зокрема, в цьому році вперше в Україні отримали більше 300 тисяч тонн насіння ріпаку. Планується, що наступного року ріпак в структурі посівних площ в державі вже займатиме 750 тисяч гектарів.
     
    Баранівський повідомив, що 12 жовтня цього року він написав до Президента України Віктора Ющенко службову записку із пропозицією дати доручення Кабінету Міністрів на внесення до бюджету України 2006 року статті про виділення коштів на спорудження в державі двох заводів з виробництва біодизеля з насіння ріпаку.
     
    Проектування заводів вже започатковано. Їх вирішено розмістити в Сумській та Житомирській областях. За словами пана Баранівського, завдяки цим заводам, Україна буде менш енергозалежна.
     
    Наразі міністр виступає за здешевлення нафтопродуктів шляхом виробництва на спиртових заводах біокисневих добавок біоетанолу. Нафтопереробні компанії звичайно виступають проти такої ідеї, адже не бажають втрачати надприбутки, які вони отримують, реалізуючи лише «чисті» енергоносії.
     
    Програма міністра передбачає використовувати для змішування з бензинами біоетанол, який повинен складати не менше 2% від загальної кількості пального. Подібне, до речі, практикується в США, країнах Євросоюзу, де кількість біоетанолу доводять до 5% в сумішевих бензинах. Україна чи не єдина країна у світі, що має достатньо потужностей і сировини для здешевлення нафтопродуктів, але ніяк не використовує свої можливості. Адже біокисневі добавки за своєю вартістю навіть поряд не стоять зі світлими нафтопродуктам. На думку Баранівського, здійснення цієї програми дасть змогу запустити десятки спиртових заводів і підприємств машинобудування.
     
    За словами міністра, цього року була проведена широка реорганізація аграрної освіти. У системі АПК працює 22 аграрних вищих навчальних заклади (університети і академії), 113 коледжів і технікумів. До сьогоднішнього моменту ці заклади не зовсім відповідали сучасним вимогам, і самі викладачі були незадоволені рівнем підготовки українських спеціалістів. Декілька разів міністр особисто зустрічався із керівниками навчально-освітніх закладів, і спільними зусиллями все ж таки було розроблено план перебудови здобуття освіти фахівцями для села. Було встановлено чітке правило — у навчальній програмі аграрних вузів, технікумів, коледжів 60% навчального часу відводиться на конкретну практичну програму, а решта — на теорію. Як зазначив О. Баранівський, на базі ВНЗ створено потужні університетські центри, що значно підвищить престиж аграрних вузів.
     
    Наталія Погосова,
    кореспондент
     
    ELCOMART News
    (www.e-news.com.ua))
     
     






    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.