• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Фальсифіковані агрохімікати – під громадським контролем

    Опубликовано: 2005-12-19 12:28:00
    Проект „Протидія виробництву та вживанню підробних засобів захисту рослин” звітує про здійснену роботу
     
    15 грудня 2005 року, четвер, о 14:00 в Медіа-центрі Жовтневого палацу відбулась прес-конференція, присвячена підведенню підсумків проекту „Протидія виробництву та вживанню підробних засобів захисту рослин”, який стартував рівно 11 місяців тому, 15 січня, і проходив в Україні за фінансування Європейського Союзу. Другою частиною прес-конференції стало урочисте нагородження восьми переможців конкурсу для журналістів, який проходив в рамках Проекту у вересні-листопаді цього року. Нагороди журналісти отримували особисто від членів журі: Юрія Крота, голови правління Української гільдії журналістів-аграрників, Олени Фоміної, голови Агрохімічного комітету Європейської Бізнес Асоціації і Дітріха Трайса, керівника Проекту.
     
    Ця конференція стала останньою офіційною подією в рамках однорічного проекту, який поставив собі за мету боротьбу із фальсифікацією засобів захисту рослин на сільськогосподарському ринку України. Для досягнення цієї цілі було заплановано проведення інформаційної кампанії та внесення відповідних змін до законодавства по регулюванню ринку ЗЗР. Всеукраїнська інформаційна кампанія стартувала 25 березня і мала на меті розказати виробниками і споживачам сільськогосподарської продукції про реальну небезпеку застосування підробних засобів захисту рослин. Більш 150 учасників державного і недержавного секторів обговорювали проблему за круглими столами у 7 найбільш проблемних регіонах України.
     
    На сьогоднішній день неможливо надати статистичну картину того, як змінилася ситуація із підробками засобів захистів рослин за цей рік, однак є певні тенденції, які свідчать про позитивний розвитоку ситуації. Зокрема, Юрій Олександрович Шафрай, начальник управління Департаменту державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України, який був одним із редакторів законопроекту, зауважив про вже відчутну тенденцію покращення контролю за порушеннями в сфері виробництва та застосування ЗЗР: „Якщо у 2003 році ми відкрили лише одну кримінальну справу, то у 2004 році їх було 4, а у 2005 році ми порушили 21 кримінальну справу за фактом незаконного використання товарних знаків при виробництві та розповсюдженні фальсифікованих ЗЗР”.
     
     Другою складовою інформаційної кампанії став конкурс для журналістів, який мав на меті привернути увагу журналістів до цієї проблеми. Як зауважив Дітріх Трайс: „Засоби масової інформації мають високу довіру серед населення, і ми ніколи не змогли б успішно реалізувати цей проект без їхньої допомоги”. До участі в конкурсі було особисто запрошено більше ніж 300 журналістів з усієї Україні. На конкурс надійшло 44 роботи, з яких було обрано переможців у таких категоріях як громадсько-політичні ЗМІ, аграрні ЗМІ та телебачення. Юрій Крот, голова правління Української гільдії журналістів-аграрників, який був одним із членів журі, поділився своїми враженнями про роботи переможців конкурсу: „Я відзначив ці роботи за глибокий аналіз наявних матеріалів, розуміння проблеми, використання декількох джерел інформації, логічне вплетення інформації про Проект. Одним словом, майстерна робота”. 
     
    Паралельно з проведенням конкурсу, велася робота над удосконалення законодавчої системи, яка регулює ринок ЗЗР. Під час проведення підсумкової дискусії у Києві, були обговорені пропозиції з регіонів та сформовано робочу групу, завдянням якої було проаналізувати матеріали та запропонувати доповнення та зміни до відповідних наявних законів. Результатом шести зустрічей робочої групи став законопроект „Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання підробці засобів захисту рослин, пестицидів та агрохімікатів”. Микола Томич, народний депутат України, голова Комітету ВР України з питань аграрної політики та земельних відносин, розповідає: „Пропоновані зміни стосуються найбільш гострих проблем, які заважають правовому та економічному розвитку ринку ЗЗР в Україні”. Вперше до закону внесено визначення фальсифікованих пестицидів і агрохімікатів, передбачено забезпечення обов’язкового державного контролю за наявностю в харчових продуктах залишків пестицидів та агрохімікатів, введення відповідальності за застосування фальсифікованих пестицидів та агрохімікатів, збільшення адміністративних штрафів для осіб, які винні у порушенні законодавства про захист рослин.
     
    Законопроект на сьогоднішній день вже зареєстрований у Верховній Раді, підписаний Головою парламенту, та чекаємо сесійного розгляду. Всі учасники сподіваються, що закон матиме позитивну дію та принесе відчутні зміни протягом наступного, 2006 року. „Реальним показником того як змінилася ситуація, буде сезон 2006 року, а саме лютий-червень. Ми ще раз хочемо підкреслити – будьте обережними, купуйте тільки в авторизованих дистиб’юторів і ліцензованих магазинах. Не соромтеся запитувати сертифікати реєстрації, адже мова іде про Ваше здоров’я і здоров’я Ваших близьких”, - наголошує Дітріх Трайс, керівник проекту.
     
    Проект „Протидія виробництву та вживанню засобів захисту рослин” підводить підсумки, але всі виробники та споживачі харчової продукції повинні залишатися обачними. Пам’ятайте, що споживач має право на необхідну та достовірну інформацію про товар і на відшкодування збитків від товару неналежної якості, в той час як фальсифікатор має право зберігати мовчання та право на адвоката.
     
    Інф. Romyr&Associates Ukraine




    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.