• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • «Організаційні аспекти побудови системи захисту критичної інфраструктури в Україні»

    Опубликовано: 2016-02-24 08:43:23

    Нинішня безпекова ситуація, в якій Україні доводиться відстоювати свої національні інтереси, є вкрай складною та динамічно змінюваною.

    В грудні минулого (2015) року ми зіткнулися із застосуванням проти нашої держави новітньої зброї – масштабної, добре організованої кібер-атаки на об’єкти енергетики. Дії були спрямовані на інформаційну інфраструктуру одночасно трьох енергопостачальників – «Прикарпаттяобленерго», «Чернівціобленерго» та «Київобленерго». І хоча втрати були не такими значними (за даними Міненерговугілля: перерва в електропостачанні склала від 1 до 3,5 годин, загальний недовідпуск – 73 МВт*год, тобто всього 0,015% від добового обсягу споживання України), цей інцидент – стимул до рішучих дій.

    Протистояння в умовах війни ворогу, що має значно більші ресурси, вимагає від України визначення конкретних пріоритетів. Спрямування обмежених ресурсів на захист ключових вузлів, об’єктів, мереж, систем,  що відіграють вирішальну роль для функціонування суспільства, економіки, держави. Таку категорію об’єктів в розвинутих країнах світу прийнято називати – критичною інфраструктурою.

    Захист критичної інфраструктури – завдання, яке є усвідомленим в Україні. В Стратегії національної безпеки вказані як загрози, так і пріоритети побудови відповідної державної системи. В жовтні минулого року була опублікована фінальна редакція Зеленої книги з питань захисту критичної інфраструктури в Україні (розроблена відповідно до завдань Річної національної програми співробітництва Україна-НАТО на 2015 рік), в якій визначено стратегічні цілі державної політики, основні завдання захисту критичної інфраструктури та принципи побудови системи її захисту. Водночас, в Інституті звернули увагу на пропозиції, які надішли від центральних органів виконавчої влади на запит Апарату РНБОУщодо положень Зеленої книги, та підтримують думку про необхідність уточнення функцій суб’єктів захисту критичної інфраструктури.

    В роботі круглого столу беруть участь представники Апарату РНБОУ, СБУ, АТЦ при СБУ, Держспецзв’язку, МО, МВС, НГУ, ДСНС, Міненерговугілля, Мінінфраструктури, Мінекономрозвитку, Збройних Сил, спеціалісти профільних комітетів Верховної Ради України,  промислових компаній, науковці та експерти.

    Реєстрація учасників та акредитація ЗМІ є обов’язковою:

         zoya@niss.gov.ua,   тел  235-20 – 60 ,     067-896-75-46

        dmytro.biriukov@niss.gov.ua , або тел./факсом (044) 244-79-36.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.