• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Країни вдосконалюють свої здібності по ранньому попередженню задля безпеки продуктів харчування

    Опубликовано: 2015-06-02 08:43:52

    Спеціаліст ФАО по безпеці продуктів харчування та захисту прав споживачів Елеонора Дюпуі  виступає з презентацією перед учасниками регіонального семінару по ранньому попередженню в області безпеки продуктів харчування в Будапешті цього понеділка 01 червня 2015.

    Споживання небезпечних продуктів харчування  спричиняє численні захворювання та є одним із головних причин смертності в усьому світі. Ризики, пов’язані з безпекою продуктів харчування, не зупиняються на кордонах між країнами та континентами, та посилилися з розвитком глобалізації, а також із зростанням міжнародної торгівлі харчовими та кормовими продуктами.

    З метою вирішення цієї зростаючої проблеми сьогодні стартував чотириденний регіональний семінар за участі спеціалістів з різних галузей, пов'язаних з безпекою продуктів харчування.

    Семінар організований Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) і націлений на підвищення обізнаності про існуючі підходи по запобіганню небезпечних ситуацій, пов’язаних з харчовими продуктами, на підготовку країн регіону для ефективного реагування на надзвичайні ситуації в даній сфері, а також на прийняття управлінських рішень, пов’язаних з виникаючими ризиками.

    Спеціаліст по безпеці продуктів харчування з Албанії, Боснії і Герцеговини, Хорватії, Грузії, Угорщини, Македонії, Чорногорії, Румунії, Російської Федерації, Сербії, Туреччини та України беруть участь в роботі семінару. Окрім спеціалістів та консультантів ФАО технічну підтримку забезпечують професіонали з трьох установ Європейського Союзу –  Європейський орган з безпеки харчових продуктів, Система швидкого оповіщення про харчові продукти та корми, а також Європейський центр з контролю і профілактики захворювань.

    В ході семінару учасники зможуть тестувати та прокоментувати новий посібник, розроблений спеціалістами ФАО по системі попередження надзвичайних ситуацій з безпеки харчових продуктів, під назвою “Підвищення потенціалу по ранньому попередженню та потенціалу щодо безпеки продуктів харчування”(Enhancing early warning capabilities and capacities for food safety). Основна ціль посібника – надання допомоги країнам в розробці стратегії для вдосконалення національних систем раннього оповіщення, для кращого з'єднання сигналів раннього попередження з метою прийняття ефективних мір, включаючи зміцнення зв'язків з регіональними і світовими мережами зв'язку по швидкому оповіщанню.

    Як семінар, так і посібник являються частиною ширшої ініціативи ФАО по встановленню національних систем раннього оповіщення для забезпечення безпеки продуктів харчування, ціллю яких є виявлення сигналів небезпек, пов’язаних з продуктами харчування, на ранньому етапі, і зупинити ці небезпечні ситуації, перш ніж вони вийшли з-під контролю.

    “Посібник та семінар презентуватимуть та роз’яснять ключові аспекти концепції раннього виявлення сигналів через спостереження і дослідження харчового ланцюга", – сказала спеціаліст ФАО по безпеці продуктів харчування та захисту прав споживачів Елеонора Дюпуі, співголова семінару разом із спеціалістом по безпеці харчових продуктів Андріяною Райіч. "Даний семінар створює унікальну можливість для стимулювання обговорення питань по розвитку і зміцнення систем раннього попередження на національному рівні."

    "Раннє попередження в сфері продовольчої безпеки стоїть на перетині агропродовольчого сектору та сектору охорони здоров'я," – сказала Дюпуі. "Удосконалення системи вимагає скоординованих зусиль з боку всіх сторін – від національних агро-продовольчих органів та органів по охороні здоров'я, до приватного сектору та споживачів."

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.