• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • 21 та 22 квітня у Києві відбудеться ІІІ з’їзд шахтарів України

    Опубликовано: 2015-04-20 12:41:20

    21 та 22 квітня у Києві в Міжнародному центрі культури і мистецтв (колишній Жовтневий палац) відбудеться ІІІ з’їзд шахтарів України, на який обрано 800 делегатів. Початок роботи з’їзду – 10-а година ранку.

    Рішення про проведення з’їзду спільно ухвалили Незалежна профспілка гірників України та Профспілка працівників вугільної промисловості України.

    Як пояснив голова НПГУ Михайло Волинець, ініціювали проведення з’їзду самі гірники, при чому практично з усіх вугледобувних регіонів нашої країни. Адже галузь, яка є основою енергетичної безпеки держави, через помилкові рішення уряду та некомпетентне керівництво, опинилася на межі знищення.

    Про критичне становище у вугільній промисловості України та шляхах виходу з неї й збираються поговорити шахтарі на своєму ІІІ з’їзді.

    На форум запрошені: Президент України Петро Порошенко, голова Верховної Ради Володимир Гройсман, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, народні депутати, мери шахтарських міст та інші поважні особи.

    Зменшення у 2014-му й повне припинення у 2015-му бюджетного фінансування державних вугледобувних підприємств призвело до системної заборгованості перед шахтарями, згортання програм розвитку гірничих робіт, відсутності коштів на технологічні процеси й техніку безпеки. Кризу у галузі поглибила й хвиля неплатежів, що виникла на енергоринку країни, коли шахтарі заборгували енергетикам, а ті – гірникам. Загальна сума неплатежів нині досягла 10 млрд грн.

    Обурення у шахтарських колективах викликав також імпорт вугілля з-за кордону. Бо виходить, наші високопосадовці готові із держбюджету фінансувати російських, південноафриканських та австралійських гірників, а своїм у підтримці відмовили, виділивши кошти лише на закриття українських шахт.

    Останньою краплею, котра переповнила чашу терпіння гірників, стало укладення українськими чиновниками з Міенерговуглепрому контракту з Росією на постачання електроенергії, яке призвело до зупинки енергоблоків на наших ТЕС і доведення до банкрутства вітчизняних шахт.

    «Імпорт енергоресурсів, під якими б гаслами він не здійснювався, – переконаний голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, – це – руйнація енергетичної незалежності України та диверсія проти її економіки».

    Дії урядовців дестабілізували ситуацію у шахтарських колективах. Як результат, у лютому-квітні цього року практично у всіх вугледобувних регіонах – на копальнях Волині і Львівщини, Красноармійська, Селідового, Лисичанська та інших міст Донецької і Луганської областей почалися стихійні акції протесту. Не отримуючи по кілька місяців чесно заробленого важкою і небезпечною працею, гірники відмовляються спускатися у вибої, перекривають дороги, проводять мітинги та пікетування.

    Аби зменшити напругу у трудових колективах вугледобувних підприємств, парламент за поданням уряду терміново перерозподілив кошти держбюджету, виділивши із передбачених на закриття шахт 1,2 млрд грн, 400 млн грн на зарплати шахтарям. Але, як не раз уже підкреслював Михайло Волинець, це особливо не рятує ситуації, бо вже нині на державних шахтах заборгованість складає майже 900 млн грн і вона продовжує зростати.

    Наприклад, зараз страйкує шахта імені О.Г. Стаханова ДП «Красноармійськвугілля», гірникам якої виплатили тільки частину зарплати за січень, а за лютий і березень – з ними ще й не починали розраховуватися.

    Шахтарі справедливо обурюються байдужим ставленням до вугільної галузі та розбалансованістю в паливно-енергетичному секторі країни, яка виникла через некомпетентні дії керівництва. Тому й вирішили зібратися на свій ІІІ з’їзд та запросили на нього найвищих керівників держави і галузі, аби почути від них адекватні відповіді на всі питання, що хвилюють шахтарів України.  

    Просимо акредитуватися у робочі дні з 9-ї до 18-ї години за тел. 284-33-05 та

    e-mail: izdat.co@gmal.com ;  vkst@list.ru  

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.