• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Віце-президент АУБ зустрівся з місією МВФ

    Опубликовано: 2005-07-27 11:40:00

    В Асоціації українських банків відбулася зустріч з місією МВФ на чолі з Альбертом Йегером.

    У вступному слові Віце-президент АУБ Антоніна Паламарчук надала коротку інформацію про головні підсумки діяльності банківської системи та завданнях, над якими працюють комерційні банки. Вона торкнулася стосунків комерційних банків з ДПАУ та ситуації, яка склалася навколо спроб звинуватити банківську систему у несплаті податків та переведенні великих сум коштів за кордон. За словами Віце-президента АУБ: “Довіра – це найцінніший капітал, який дуже легко втратити. Тому АУБ з великою тривогою спостерігає за публікаціями та заявами деяких державних структур, які підривають довіру до банківської системи країни”. А. Паламарчук попросила звернути увагу на цей момент колег з місії МВФ під час переговорів з керівництвом країни.

    Головним питанням, яке обговорювалося під час зустрічі, була проблема стабільності роботи банківської системи та питання можливостей кредитування української економіки. Гостей також цікавила ситуація із розв’язанням банківської кризи (листопад-грудень 2004 р.), питання прозорості функціонування фінансової системи в цілому та банківської системи зокрема, зміни у банківському законодавстві.

    За словами Віце-президента АУБ Антоніни Паламарчук, відтік вкладів населення у банківську систему було зупинено, вклади відновилися, зменшилися процентні ставки. Балансовий та регулятивний капітал банків наразі збільшується. Банки активно працюють з населенням, тому значення цього ринку постійно зростає. Уряд і банки спільно працюють над вдосконаленням закону про іпотеку, в Україні вперше створено бюро кредитних історій, одним із засновників якого є Асоціація українських банків. Віце-президент АУБ проінформувала учасників зустрічі, що зараз не існує перешкод для приходу іноземного капіталу на фінансовий ринок України, але зауважила, що для відкритя філій іноземних банків має існувати певний перехідний період для адаптації учасників фінансового ринку до співпраці з цими установами і внесення змін в роботу Національного банку як регуляторного органу.

    Керівник місії МВФ зауважив, що у банківському секторі української економіки існує ряд серйозних проблем, серед яких низький рівень дохідності та гарантій повернення коштів, великі ризики. За умов недостатнього зростання капіталу надто складно вести бізнес, залучати внутрішні і зовнішні ресурси. Пана Альберта Йегера також цікавили питання прозорості діяльності банків та розкриття їх приналежності тим чи іншим власникам.

    У своїй відповіді Віце-президент АУБ зазначила, що вимоги стосовно прозорості роботи банків і їх власників необхідно розповсюдити на весь бізнес і, зокрема, весь фінансовий сектор. Інакше умови будуть нерівними, а інвестиції у банківський сектор – менш привабливими. На думку Антоніни Паламарчук, рішення Кабінету міністрів стосовно єдиного регулятора фінансового сектору економіки потребує значного часу і зваженості кроків. Влада має захистити права кредиторів і інвесторів. При цьому необхідно прийняти новий закон про акціонерні товариства і підвищити роль Фонду гарантування вкладів. Збільшення регулятивного капіталу – першочергове завдання банківської системи. Тому один із шляхів вирішення цієї проблеми – звільнення від опаткування коштів, які залучаються з цією метою.

    Під час переговорів сторони торкнулися питання несприятливої економічної ситуації, в якій доводиться працювати банківській системі і відповідних ризиків у банківському бізнесі.

    За словами керівника Управління зв’язків з банками АУБ Ірини Самойлової, банк має стосунки з конкретним клієнтом і всі ці негативні фактори та ризики безумовно враховуються у кожному конкретному випадку. Хоча зростання кредитування виробництва значно відстає від зростання кредитування фізичних осіб. Таким чином, фактично фінансується споживання, а не інвестиції. На думку І. Самойлової, велику тривогу у банків вікликає ймовірна політична нестабільність під час майбутніх парламентських виборів 2006 року. Віце-президент А. Паламарчук додала, що українські комерційні банки дуже вразливі до будь-якої кризи в країні і є заручниками пов’язаною з нею поведінкою клієнтів, які згідно вітчизняного законодавства можуть забрати свої внески за першою вимогою, незважаючи на пункти договору з банком.

    Представники АУБ відзначили тенденції кредитування та розвитку фінансового ринку України, торкнулися останніх коливань курсу валют та його впливу на банки.

    У зустрічі також взяли участь: Старший постійний представник МВФ в Україні Джефрі Френкс, заступник керівника місії Марко Россі, економісти місії та Представництва, керівники управлінь АУБ Тетяна Рудненко, Василь Мельник, Ірина Самойлова і Володимир Кучерук.

    Прес-служба
    Асоціації українських банків

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.