• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • НАК “Нафтогаз України” та ВАТ “Газпром” домовилися про збільшення поставок природного газу до 5 млрд. куб. м у 2005 році

    Опубликовано: 2005-06-08 08:25:42
    7 червня 2005 року в центральному офісі ВАТ “Газпром” у Москві відбулися переговори Голови Правління НАК “Нафтогаз України” Олексія Івченка з Головою Правління ВАТ “Газпром” Олексієм Міллером. Протягом зустрічі, яка проходила у теплій і дружній атмосфері, сторони обговорили низку важливих питань, що стосуються співпраці між Росією та Україною в газовій галузі. НАК “Нафтогаз України” та ВАТ “Газпром” досягли згоди про збільшення поставок природного газу в Україну до 5 млрд. куб. м у 2005 році. Українська сторона запевнила російську, що виконуватиме договірні зобов'язання з транзиту російського газу у країни Європи.

    Російська сторона виступила з пропозицією перейти до сплати послуг за транзит російського газу територією України грошовими коштами. В свою чергу українська сторона запропонувала дотримуватися умов чинної Угоди про транзит російського природного газу через територію України до 2013 року.

    Сторони також обговорили питання роботи ТОВ “Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України”. Українська сторона відзначила доцільність реалізації у рамках Міжнародного консорціуму нових проектів у газовій галузі. НАК “Нафтогаз України” зазначила, що газотранспортна система України працює стабільно і справно. За результатами переговорів сторони домовилися про надання статусу ТОВ “Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України” відповідно до нових завдань, які визначать учасники Консорціуму на наступних зборах.

    Сторони також доручили робочій групі відпрацювати механізм взаємних розрахунків за російський газ, який був закачаний у підземні газосховища України у минулі роки.

    Довідка: НАК “Нафтогаз України” протягом 2002-2004 рр. щорічно отримувала 23-26 млрд. куб. м природного газу від ВАТ “Газпром” як оплата за транзит. Ціна російського газу становила $50 за 1 тис. куб. м при ставці за транзит газу $1,09 за 1 тис. куб. м на 100 км. Згідно з Протоколом про обсяги і умови транзиту природного газу по території України на 2005 рік, підписаним Урядом Росії і Кабінетом Міністрів України 5 липня 2004 року в поточному році поставки заплановані в обсязі 23 млрд. куб. м.

    ТОВ «Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України» створено на паритетних засадах НАК «Нафтогаз України» та ВАТ “Газпром” на виконання Заяви Президентів України і Росії та Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Російської Федерації про стратегічну співпрацю в газовій галузі від 7 жовтня 2002 року. e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.