• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Делегація Держфінмоніторингу України взяла участь в Спільному засіданні експертів FATF/GAFISUD

    Опубликовано: 2005-12-06 14:35:00
    28-30 листопада 2005 року в м. Ріо-де-Жанейро, Бразилія делегація Державного комітету фінансового моніторингу України, яку очолив заступник Голови Ярослав Янушевич, взяла участь в Спільному засіданні експертів  FATF/GAFISUD (регіональна організація за типом FATF в Південній Америці). FATF – це міжнародна організація, яка встановлює світові стандарти протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму, розробляє відповідні рекомендації. Одним із напрямків діяльності FATF є виявлення та дослідження типових схем відмивання коштів - фінансування тероризму та запобігання їх використання у подальшому. Делегація Держфінмоніторингу України, яка взяла участь уСпільному засіданні експертів  FATF/GAFISUD з питань типологій у сфері боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму, представляла на засіданні Егмонтську групу, що об’єднує 101 підрозділ фінансової розвідки світу.
    На засіданні, зокрема, обговорювались нові платіжні методи - ризики відмивання коштів та фінансування тероризму; зловживання корпоративними організаціями, включаючи трасти та компанії, що надають послуги; відмивання коштів у сфері торгівлі; комплексні схеми відмивання коштів – регіональні перспективи (GAFISUD); тенденції та ознаки відмивання коштів та інше.
    Держфінмоніторинг України на засіданні репрезентував власний передовий досвід по виявленню схем відмивання коштів. Так, відбулися  презентації „Відмивання грошей за допомогою зовнішньоекономічних торгових операцій” і „Використання шахрайських схем для незаконного відшкодування ПДВ з державного бюджету при експорті товарів (робіт, послуг) для одержання злочинних доходів та їх подальшої легалізації”. Під час презентації експертам було представлено найбільш розповсюджені схеми, в тому числі окремі приклади „карусельних” схем, в ході яких за участю нерезидентів відмиваються кошти, незаконно отримані з державного бюджету.
    Типологічні схеми та методи їх виявлення, представлені Україною, викликали велике зацікавлення з боку експертів-учасників засідання.
    За результатами обговорення здійснено узагальнення великої кількості експертних матеріалів, представлених учасниками засідання.
    За підсумками засідання буде підготовлено звірку типологічних досліджень для затвердження на наступному пленарному засіданні FATF.
     Довідково:
    GAFISUD – регіональна організація за типом FATF в Південній Америці. Членство в GAFISUD мають Аргентина, Болівія, Бразилія, Колумбія, Парагвай, Перу, Уругвай, Чилі, Еквадор. Спостерігачами GAFISUD є МВФ, Світовий банк, Німеччина, Група Егмонт, Іспанія, МБР, Мексика, ООН, Португалія, США, Франція.
    Групу з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF)була створена у відповідь на зростання проблеми відмивання грошей, в 1989 р. на зустрічі керівників країн Великої Сімки в Парижі. Визнаючи загрозу для банківської системи і фінансових установ, глави держав або урядів країн Великої Сімки та президент Європейської Комісії скликали Групу з розробки фінансових заходів, до складу якої увійшли країни – члени Великої Сімки, Європейська Комісія та вісім інших країн.
    Групі з розробки фінансових заходів були надані повноваження щодо дослідження методів та тенденцій відмивання грошей, розгляду уже вжитих заходів на національному або міжнародному рівні та визначення заходів, які ще треба здійснювати з метою боротьби проти відмивання грошей. В квітні 1990 р., менше ніж через один рік після свого створення, FATF склала звіт, у якому було вміщено сорок  рекомендацій, що забезпечують широкі засади для заходів, необхідних у боротьбі проти відмивання грошей.


    Прес-служба Держфінмоніторингу України
    presa@sdfm.gov.ua
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.