• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Мінпаливенерго та керівники обленерго обговорили план заходів з реконструкції розподільчих мереж в Україні

    Опубликовано: 2006-02-13 16:03:00

    Під головуванням міністра палива та енергетики України Івана Плачкова відбулася робоча нарада з керівниками обласних енергопостачальних компаній (обленерго) про стан реконструкції та модернізації діючого енергетичного обладнання та розподільчих мереж в Україні. На нараді розглядались також питання освітлення міст та сіл, питання щодо переходу споживачів на електричне опалення.

    Як зазначив міністр палива та енергетики України Іван Плачков, у відповідності до розробленої Енергетичної стратегії України на період до 2030 року споживання природного газу галузями економіки України має зменшитися майже вдвічі - до 45 млрд. куб м в рік. Внаслідок цього перед державою постає питання заміщення даного ресурсу електроенергією, виробленою на атомних електростанціях, гідроелектростанціях та урановим виробництвом.

    З огляду на дані зміни в балансі паливно-енергетичних ресурсів українська енергетична система повинна бути готова до збільшення об’ємів передачі електроенергії споживачам. За словами Івана Плачкова, на сьогодні в Україні існує резерв потужності, але стан енергетичного обладнання, зокрема розподільчих мереж по Україні, залишається у незадовільному стані. „Ми сьогодні не можемо чітко сказати, чи надійдуть додаткові об’єми електроенергії до споживачів України”, - наголосив керівник галузі.

    Для вирішення питання розвитку розподільчих мереж в Україні Мінпаливенерго та Національна комісія з регулювання електроенергетики вбачають за необхідність переглянути інвестиційні програми для енергопостачальних компаній. Визначено, що пріоритетними напрямками інвестування коштів повинні стати модернізація діючого енергетичного обладнання та розвиток електромереж. Водночас будівництво телекомунікаційних систем та встановлення приладів обліку обленерго повинні здійснюватися паралельно.

    За словами голови НКРЕ Валерія Кальченка, у 2005 році виконання інвестиційних програм обленерго складає – 83 відсотки, або 1 млрд. грн. Із освоєних коштів 15 відсотків спрямовано на заходи зі встановлення лічильників, телекомунікаційні системи, 27 відсотків – на зниження понаднормативних втрат у мережах, 58 - на ремонти і модернізацію обладнання. У поточному році така практика буде змінена і 90 відсотків коштів у відповідності до інвестиційних програм направлятиметься обленерго на розвиток електричних мереж.

    Паралельно Державною інспекцією з енергетичного нагляду, яка найближчим часом отримає статус окремого органу, буде здійснюватися контроль за дотриманням встановлених вимог та здійснюватимуться перевірки для уникнення зловживань з боку обленерго.

    І. Плачков звернув увагу на той факт, що наразі в Україні існують різні форми власності в енергопостачальних компаній і їх власники мають різні підходи до розвитку компаній. Як свідчать чисельні перевірки Держенергонаглядом компаній-монополістів, не завжди та політика, що проводиться керівниками на цих підприємствах,спрямована на стабільність і якість забезпечення споживачів України електроенергією.

    У цьому контексті міністр зауважив, що держава, визначивши суб’єктів господарської діяльності – обленерго за монополістів на ринку, має право здійснювати контроль за їх діяльністю. „Держава надала монополісту право працювати монопольно? – Так. Чому тоді ці монополісти не повинні здійснювати єдину державну політику в паливно-енергетичному комплексі?” – наголосив Іван Плачков.

    Міністр підкреслив, що у державі мусить існувати єдина технічна політика, що стане обов’язковою для виконання керівниками державних і приватних обленерго, яка буде передбачати єдині умови підключення споживачів до енергомереж, єдині стандарти та типи обладнання і т.д.

    За підсумками наради прийнято рішення про створення технічно-консультативної ради, до складу якої ввійдуть представники Мінпаливенерго, НКРЕ й обленерго. Даний орган до 1 липня 2006 року відпрацює механізми співпраці держави і приватних компаній-монополістів та виробить чіткий план розвитку розподільчих мереж.

    "Урядовий портал"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.