• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ющенко взяв участь у засіданні Національної комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права

    Опубликовано: 2006-02-15 09:32:00

    Президент України Віктор Ющенко взяв участь у 5-му пленарному засіданні Національної комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права, що відбулося у Секретаріаті Президента.

    Відкриваючи засідання, Глава держави наголосив, що у 2006 році мають бути закладені підвалини для формування якісно нового правосуддя в Україні. Цей рік, переконаний Президент, є початком проведення судової реформи, яка має забезпечити створення в Україні доступного, високоякісного, ефективного і справедливого правосуддя. «Коли ми говоримо про основи національної демократії, наріжним каменем цього процесу є верховенство права. Судова реформа, можливо, є однією з найголовніших реформ, яку треба здійснити в Україні», – наголосив Президент.

    На засіданні було розглянуто і обговорено Концепцію удосконалення судового устрою та забезпечення справедливого судочинства в Україні відповідно до європейських стандартів, а також проект Плану заходів щодо реалізації Концепції. За словами міністра юстиції Сергія Головатого, до опрацювання вказаної Концепції було залучено представників РНБОУ, Ради суддів України, органів суддівського самоврядування, представництва Європейської Комісії в Україні, низку неурядових організацій.

    Основним завданням Концепції, спрямованої на розвиток правосуддя на найближчі десять років, є реальне утвердження верховенства права у суспільстві і забезпечення кожному права на справедливий судовий розгляд у незалежному і неупередженому суді. Особливу увагу в Концепції приділено системі добору кандидатів на посаду судді. Концепція, зокрема, передбачає, що механізм відповідальності суддів має гарантувати ефективне і своєчасне реагування на прояви суддівського свавілля та некомпетентності.

    Президент України схвально оцінив розроблену Концепцію, водночас висловивши переконання, що вона має також обов’язково пройти обговорення серед громадськості та фахівців. «Нам доведеться попрацювати за прихильників Концепції», – відзначив Глава держави та закликав долучитися до процесу інформування представників ЗМІ.

    Своїм рішенням Національна комісія схвалила Концепцію удосконалення судового устрою та забезпечення справедливого судочинства в Україні відповідно до європейських стандартів; Рекомендації щодо здійснення судової реформи у 2006 році; проект Плану заходів щодо реалізації у 2006 році Концепції удосконалення судового устрою та забезпечення справедливого судочинства в Україні відповідно до європейських стандартів.

    Схвалені Комісією Рекомендації щодо здійснення судової реформи у 2006 році та План заходів щодо реалізації у 2006 році Концепції спрямовані на створення умов для належного забезпечення діяльності судової влади, покращення якості кадрового забезпечення суддівського корпусу, вдосконалення системи судоустрою та підвищення ефективності судового захисту.

    На засіданні також було прийнято рішення направити Концепцію на експертизу до Ради Європи, а також для обговорення до Верховного суду України, Вищого адміністративного суду і Вищого господарського суду, Апеляційних судів.

    Також було вирішено до 31 березня обговорити і внести запропоновані редакційні зміни, після чого Концепцію буде подано на затвердження Президенту України.

    У засіданні взяли участь Міністр юстиції Сергій Головатий, Голова Державної судової адміністрації Іван Балаклицький, Голова Верховного Суду України у відставці Віталій Бойко, перший заступник Міністра закордонних справ Антон Бутейко, представник України у Комісії ООН з прав людини Володимир Василенко, ректор Академії суддів України Ірина Войтюк, доктор юридичних наук Анатолій Довгерт, Голова Служби безпеки України Ігор Дріжчаний, адвокат Василь Кисіль, адвокат Сергій Козьяков, голова Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, народний депутат України Віктор Мусіяка, Голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Василь Онопенко та інші.

    Довідка. 5 липня 2005 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ № 1049/2005 «Про Національну комісію із зміцнення демократії та утвердження верховенства права». Указ підписано з метою об\'єднання зусиль органів державної влади, політичних партій, громадських організацій, інших інститутів громадянського суспільства для зміцнення в Україні демократії та утвердження верховенства права.

    "Офіційне представництво"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.