• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Поляченко: Основне завдання медиків - уникнення можливості людського фактору пташиного грипу

    Опубликовано: 2006-03-03 17:18:00

    У Міністерстві охорони здоров’я України відбулась зустріч заступника державного секретаря США з питань демократії та глобальних питань Поли Добрянські та міністра охорони здоров’я Юрія Поляченко. На зустрічі було обговорено два основні питання: проблема пандемії пташиного грипу та заходи щодо 20-тої річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС.

    В ході розмови міністр поінформував про заходи, що вживаються Україною для запобігання можливому потраплянню вірусу пташиного грипу у людське середовище. „Найголовніше завдання для нас – захистити людей від можливої хвороби. Ми сьогодні стикаємося з двома проблемами: це по-перше, недостатня інформованість населення – я тільки повернувся з АР Крим і можу сказати, що люди не розуміють загроза якої небезпеки насправді існує. Друге, – недостатність обладнання для Національної референс-лабораторії. Інші заходи відпрацьовуються нами спільно з МЧС і не викликають занепокоєння – вакцинація населення, карантинні заходи і т.д. Для нас є дуже важливим часовий фактор – птахам не поясниш, і маршрути їх перельотів не зміниш”

    Пані Добрянські повідомила, що Уряд США має наміри надати необхідну допомогу для здійснення більш широкої інформаційної компанії серед населення. Щодо обладнання, то за даними заступника державного секретаря, воно вже закуплене і протягом двох-трьох тижнів буде поставлене.

    Інформаційо

    За весь період з моменту реєстрації в Україні вірусу пташиного грипу в грудні 2005 року, не зареєстровано жодного випадку захворювання людей.

    З метою міжвідомчої координації заходів щодо боротьби з високопатогенним грипом птиці та протидії пандемії пташиного грипу Указом Президента України від 17 лютого 2006 року № 139 при Президентові України утворено Координаційну раду з питань протидії високопатогенному грипу птиці та запобігання пандемії грипу.

    Видано спільний наказ МОЗ та МНС "Про заходи на випадок виникнення надзвичайної ситуації, пов`язаної з епідемічними ускладненнями з високопатогенного грипу птиці серед населення".

    На території АР Крим продовжується проведення постійного моніторингу за епідемічною ситуацією. Здійснюється комплекс профілактичних та протиепідемічних заходів серед населення в осередках загибелі птахів. З метою контролю за станом здоров‘я населення, недопущення епідемічних ускладнень медичними бригадами проводяться щоденні подвірні обходи, серед груп населення підвищеного епідемічного ризику проводиться імунопрофілактика проти сезонного грипу, неспецифічна профілактика захворювань грипу та гострих респіраторних інфекцій здійснюється із застосуванням імуномодулюючих препаратів. Вакциновано понад 102 тис. осіб, у т.ч. біля 28 тис дітей.

    Посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд за об‘єктами водопостачання, каналізування, харчовими об‘єктами та птахогосподарствами по забезпеченню контролю за проведенням профілактичних і протиепідемічних заходів на зазначених об‘єктах.

    В регіонах України впроваджено посилений державний санітарно-епідеміологічний нагляд. Забезпечено чітку координацію дій державної санітарно-епідеміологічної служби щодо здійснення заходів з профілактики пташиного грипу з органами виконавчої влади, управліннями ветеринарної медицини та управліннями з питань надзвичайних ситуацій, особливо в областях, прилеглих до території АР Крим: Одеській, Херсонській, Донецькій, Запорізькій, Миколаївській.

    Міністерством охорони здоров‘я розроблено проект розпорядження Кабінету Міністрів України "Про затвердження плану заходів щодо боротьби з грипом серед населення та запобігання виникненню його пандемії", який розглянуто і затверджено на засіданні Кабінету Міністрів України 1 березня 2006 р.

    Оперативна інформація:

    Станом на 28 лютого 2006 року в АР Крим карантинні заходи, пов`язані із ускладненням епізоотичної ситуації, скасовано на всій території. Осередки загибелі птиці реєструються в с.Ленінське Ленінського району, де проводяться обходи у 104 подвір`ях, оглянуто 211 мешканців. Випадки захворювань на гострі респіраторні інфекції в осередках загибелі птахів не зареєстровано.

    Станом на 17.00 2 березня за попередню добу фахівцями державної санітарно-епідеміологічної служби АР Крим обстежено 75 об`єктів груп ризику та перевірено санітарний стан 6 населених пунктів АР Крим.

    За даними державної санітарно-епідеміологічної служби Одеської області в період з 17.02.06 р. по 23.02.06 р. на території Одеського зоологічного парку зареєстровані випадки загибелі 34 птиць. Крім того, в лютому місяці на Сухому лимані м.Іллічевська встановлено випадки загибелі перелітних птахів (лебедів, бакланів, нирків та інших, всього 22 голови). При дослідженні матеріалу трупів від цих птиць в лабораторіях Одеського обласної та Центральної державної лабораторії ветмедицини виявлений збудник грипу А (компонент Н5). У зв’язку з цим за рішенням державної ветмедицини зоопарк закритий, проведена профілактична дезінфекція території місць загибелі птахів. Проведено медичний огляд персоналу, проведено медичне спостереження – підозрілих та хворих на грип та ГРВІ серед контактних з птицею осіб не виявлено.

    "Урядовий портал"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.