• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Потрібно до НАТО!

    Опубликовано: 2006-02-07 11:25:00

    Міністр оборони Анатолій Гриценко вважає за можливе розпочати 2006 року процес приєднання України до Плану дій зі вступу в НАТО.

    Такий висновок міністру дозволяє зробити рівень військового співробітництва України з НАТО, а також зміни, які відбуваються в українському суспільстві.

    За словами Гриценка, зараз у Міноборони відпрацьовують проект Плану дій з одержання членства в НАТО. Наразі це внутрішній документ, який визначає напрями співробітництва, пріоритети, ресурсні потреби й часові межі приєднання до Альянсу. Після ж завершення виборчого процесу й у разі успішності внутрішніх переговорів питання вступу буде винесено на двосторонній рівень, і Альянс зможе на основі цього плану ухвалити вже погоджене рішення про приєднання України до процесу одержання членства.

    Наступним етапом, за словами міністра, стане процес виконання плану, який може розпочатися у вересні цього року. Прогнозуючи дату вступу України в НАТО, Гриценко зазначив, що це може відбутися на межі 2008-2009 років.

    Водночас Україна має намір поглиблювати співпрацю у сфері безпеки із західними країнами. Про це Гриценко заявив під час 42-ї Мюнхенської конференції з політики безпеки "Європа й США: відновлення трансатлантичного партнерства", в якій беруть участь керівництво Північноатлантичного альянсу, міністри оборони й закордонних справ країн-членів і партнерів НАТО, політики у сфері безпеки країн Європи, Північної Америки й Азії.

    Міністр оборони заявив, що Україна зараз залишається одним із головних контрибуторів національної безпеки, зокрема про це свідчить те, що наразі 847 представників Збройних сил України виконують завдання з підтримання миру в 10 місіях у всьому світі. За словами Гриценка, зараз триває робота над створенням УкрПолЛитбату, крім того, Україна розширює формат своїх відносин із країнами-членами Вишеградської четвірки, далі бере участь у спільному батальйоні "Тиса" і плідно співпрацює із країнами Чорноморського басейну.

    Водночас уже дві країни-члени НАТО офіційно заявили про те, що готові підтримати Україну. Так Німеччина обіцяє допомогти Україні реформувати Збройні сили. А от США пропонують методичну допомогу Україні під час переходу на контрактну армію. Також американці готові допомогти створити сержантський корпус й утилізувати зайві боєприпаси.

    "Поступ"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.