• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Виступ лідера Партії регіонів перед представниками дипломатичного корпусу

    Опубликовано: 2006-02-09 11:37:00

    Ваші високоповажності!

    Шановні пані та панове!

    Дякую представникам дипломатичного корпусу за прийняте запрошення зустрітися з нами в новому році.

    Щиро радий, що на нашу зустріч вас привів інтерес до Партії регіонів України, її політичної програми.

    Хотів би скористатися цією можливістю, щоб ознайомити вас із основними положеннями політичної лінії нашої партії з актуальних питань нинішньої політичної ситуації, а також з нашим баченням майбутнього України.

    На наш погляд, головна проблема, що виникла після президентських виборів 2004 року, полягає у стрімкій втраті керованості країною.

    Особливу небезпеку для України представляє той факт, що катастрофічне падіння темпів економічного росту супроводжується небаченим по масштабам й глибині розвалом системи керування державою.

    Сьогодні вже на порядку денному немає питання про продовження реформ або про прискорення темпів економічного зростання.

    Стоїть інше болюче питання – як зберегти керованість та цілісність країни, не допустити повного виходу суспільно-економічних процесів з-під контролю державної влади.

    Із введенням у дію нової Конституції і проведенням у березні цього року парламентських виборів країна входить в абсолютно новий етап свого розвитку.

    Цей етап по своїй історичній значимості, можливо, перевершує "померанчову революцію".

    З березня відповідальність за здійснення реформ та соціально-економічний розвиток країни переходить від Президента до Уряду, що формуватиметься на основі коаліції політичних партій.

    Звичайно ж, про обриси майбутньої коаліції можна буде говорити тільки після парламентських виборів.

    Але не зараз, коли емоції боротьби переважують здоровий глузд.
    Впевнений, що багато партій, які пройдуть у парламент, залишать риторику виборчої кампанії й виявлять здоровий глузд при формуванні урядової коаліції.

    Переконаний, що таку коаліцію вдасться створити досить швидко.
    Природно, що Партія регіонів претендує на роль ключової парламентської сили в процесі формування нового уряду.

    Наші програмні установки, наші позиції з різних питань, наш кадровий потенціал – все це обов'язково знайде своє відображення в діяльності нового уряду за підсумками виборів.

    Політика нашої партії в питаннях внутрішнього розвитку країни добре відома виборцям.

    В економіці в першу чергу треба буде відновлювати довіру до влади з боку суб'єктів економічного господарювання.

    Ніяких радикальних, непродуманих заходів, здатних віджахнути іноземного інвестора, не буде.

    Після формування коаліції вже буде неможливо йти шляхом популізму – різко підвищиться роль парламенту і його відповідальність за діяльність Уряду та втілення прийнятих парламентом законів.

    Немає сумніву, що лише реальне зростання економіки може стати основою для подальшого підвищення соціальних виплат населенню і збільшення видатків на соціальні потреби.

    Інший, не менш важливий елемент нашої програми стосується подальшої демократизації українського суспільства.

    Опинившись в опозиції й ставши об'єктом масових репресій з боку так званої демократичної влади, Партія регіонів на власному досвіді усвідомила справжню ціну прав і свобод людини.

    Ми побачили чого варті обіцянки наших політичних опонентів.
    На пропозиції Партії регіонів про співробітництво в ім'я майбутнього України вони відповіли нам порушенням надуманих кримінальних справ, жодну з яких їм, при всім бажанні, не вдалося довести до кінця.

    Сьогодні ми твердо і відповідально заявляємо: прорахунків у сфері демократії, подібних тим, що мали місце в останні роки, не допустимо.

    Ми будемо проводити чіткий курс на недопущення будь-яких переслідувань опозиції, будь-яких обмежень діяльності ЗМІ.

    Ніхто в Україні не буде репресований на підставі його політичних поглядів і переконань.
    Нікому не будуть навішуватися ярлики "націоналіста" або "сепаратиста".

    У зв'язку із цим буде доведено до кінця реформу судової системи України, покликаної забезпечити реальний імунітет судів д%E Ђ<э†:~FC-яких маніпуляцій і тиску з боку влади.

    З питанням про забезпечення свобод й демократії тісно пов'язане питання нашого порядку денного для України – питання цілісності країни й об'єднання української нації.

    Ви були свідками того, як під час президентських виборів гасло "Схід і Захід разом" поєднувало учасників і померанчових і біло-блакитних майданів.

    На жаль, влада нічого не зробила для втілення в життя цієї стихійної народної вимоги.

    Величезна кількість незалежних аналітиків та простих громадян переконана – за рік правління "нової влади" ані в найменшій мірі не вдалося об'єднати країну, розділену президентськими виборами.

    Розкол по лінії Схід – Захід тільки збільшився.

    Тому з усією відповідальністю заявляю – Партія регіонів робитиме все можливе, щоб після виборів відновити взаєморозуміння між Сходом і Заходом, перевести ідеологічне протистояння між регіонами у площину єднання та співробітництва.

    Ми не допустимо того, щоб політичні погляди, тим більше виборчі симпатії стали джерелом ворожнечі й недовіри між українцями.

    Одним із ключових пунктів нашої програми, до виконання якого буде прикута особлива увага, є недопущення в Україні міжнаціональної ворожнечі, дискримінації її громадян за національною і мовними ознаками.

    Далі на черзі – реформа місцевого самоврядування.
    Нинішня зима особливо підкреслила гостроту цієї проблеми. Вона показала слабкі місця як місцевої, так і центральної ланки влади.

    Сьогодні місцеві органи самоврядування не мають достатньо коштів, щоб навіть забезпечити прийнятний рівень життєдіяльності міст і селищ.

    Місцеві бюджети мають формуватися в регіонах.

    Надавши широкі повноваження регіонам, ми створимо передумови для їх якісного і більш відповідального становлення в питаннях регіональної політики.

    Відповідний законопроект вже підготовлений нами, і найближчим часом він буде розглянутий Верховною Радою України.

    Положення зазначеного законопроекту передбачають подальшу децентралізацію влади і зміни до Конституції.

    Дозвольте мені зупинитися більш детально на питаннях зовнішньополітичної програми нашої партії, що представляють для вас найбільший інтерес.

    Переконаний, що офіційні заяви й дії України повинні бути приведені у відповідність із реаліями світової політики, реальним потенціалом країни та її реальною вагою.

    Україна – велика регіональна держава.

    Це означає, що ми не можемо й не повинні вплутуватися у згубне для країни суперництво з державами іншої вагової категорії, або ставати на шлях конфронтації.

    Наша зовнішня політика повинна бути адекватною нашому промисловому, економічному, культурному й гуманітарному потенціалу.

    Зовнішня політика повинна базуватися на всім тім кращому, що було напрацьовано в цій сфері за минулі роки.

    У першу чергу, мова йде про реалізацію європейського вибору України.
    Хочу відразу ж чітко й недвозначно заявити: відмови від європейської політики або її ревізії не буде ні за яких обставин.

    Глибоко помиляються ті, хто вважає, що не є європейцями, наприклад, мешканці Донбасу, регіону, куди за всі роки незалежності прийшов найбільший обсяг західних інвестицій.

    Жителі Харкова й Луганська, Дніпропетровська й Одеси не менш за мешканців Галичини хочуть жити на рівні високих європейських стандартів і готові активно працювати для цього.

    Тому ні про який перегляд курсу на інтеграцію з Європою мови йти не може.

    Більше того, ми хочемо зламати тенденцію, відповідно до якої за "померанчової" влади темп європейських перетворень різко сповільнився, а виконання запланованих на двосторонньому рівні конкретних заходів практично зведене до нуля.

    Партія регіонів рішуче налаштована на зміцнення мережі державних органів, відповідальних за реалізацію європейського вибору України, припинення хаосу й плутанини в них.

    Усередині органів виконавчої влади буде створено централізовану систему чіткої координації дій різних міністерств, відповідальних за європейську політику.

    І, звичайно ж, реалізація європейського вибору України буде відбуватися з урахуванням об'єктивних зовнішніх реальностей.

    Цей вектор політики буде звільнений від безплідного романтизму й ілюзій, що часто заважають і нам, і нашим партнерам.

    Ми зробили прагматичні висновки з факту неготовності Євросоюзу розглядати у практичній площині питання про європейські перспективи України.

    Тому ми не маємо наміру псувати нерви європейцям постійними нагадуваннями про наше бажання стати негайно членами ЕС.

    Ми будемо виходити з тих можливостей, форм і інструментів, до використання яких готові самі європейці.

    У главу кута ми поставимо поступове створення спільних ринків з Євросоюзом, як це зробили у свій час країни Європейської асоціації вільної торгівлі.

    Ми маємо намір повноцінно використати у своїх інтересах східноєвропейський, турецький і російський досвід побудови партнерських відносин з ЄС.

    Ми також готові розглянути можливості тристороннього діалогу Україна – Росія – Європейський Союз у різних сферах.

    Переходячи до відносин з Росією, хочу з великою тривогою відзначити: ці відносини ніколи не були настільки невизначеними, як сьогодні.

    За моїм переконанням, влада не може зрозуміти, що можливості України підтримувати конфронтацію у цьому суперництві вичерпані.

    Протистояння з Росією негативно позначилося на безлічі сфер, де колись мала місце плідна співпраця.

    Воно подекуди набуло абсурдний і неконтрольований характер.

    Наша партія робитиме все можливе, щоб відновити довіру та високий рівень українсько-російського співробітництва.

    Це стосується передусім взаємодії у енергетичній сфері.

    З одного боку, Партія регіонів буде домагатися перегляду укладених контрактів з постачань російського газу, щоб гарантувати реальний захист інтересів країни в сфері енергетичної безпеки.

    З іншого боку, ми не допустимо ніяких дорікань з боку західних партнерів щодо порушень правил гри в сфері поставок енергоносіїв до Європи.

    Кілька слів про політику євроатлантичної інтеграції України.

    Ми налаштовані активно продовжувати процес розвитку відносин нашої держави з НАТО.

    Україна була і залишиться надійним партнером в усіх напрямах співробітництва з Альянсом.

    Має активізуватись наша участь у спільних проектах та відповідних заходах за участю НАТО в сфері нерозповсюдження та інших галузях.

    Головне – підвищення обороноздатності та національної безпеки України, реформа збройних сил та взаємовигідне співробітництво з цією провідною структурою безпеки.

    Партія регіонів вважає безвідповідальним говорити сьогодні про прискорене приєднання Києва до Альянсу з огляду на надзвичайно низький рівень підтримки нашим народом такого кроку.

    Адже наразі лише до 15 відсотків наших громадян підтримують членство України в цій організації.

    Разом з тим вважаємо доцільним опрацювання разом з іншими європейськими країнами нової концепції системи європейської безпеки.

    Ми переконані в необхідності підтримки й розвитку партнерських відносин зі США, посилення взаємодії з Вашингтоном у справі спільної боротьби з тероризмом та іншими глобальними викликами і загрозами.

    Ми маємо намір підтримувати тісне взаємовигідне співробітництво із близькими нам країнами на пост-радянському просторі.

    На цьому напрямку Партія регіонів приділятиме особливу увагу поновленню роботи над формуванням Єдиного економічного простору з подальшим максимально ефективним використанням його величезних можливостей для розвитку національної економіки.

    Ми також повні рішучості серйозно посилити нашу співпрацю з країнами, що розвиваються бурхливими темпами – від Китаю до Латинської Америки.

    Шановні пані та панове!
    Думаю, що не треба нікого переконувати у важливості парламентських виборів, що відбудуться в Україні менш ніж за два місяці.

    Вони незалежно від результату стануть важливим етапом у формуванні сучасної української державності, системи державного управління, з яким українці житимуть у ХХІ-му столітті.

    Від імені Партії регіонів хотів би звернутися до ваших країн із пропозицією направити на ці вибори спостерігачів з метою забезпечення законного, максимально правдивого і прозорого ходу передвиборної кампанії, а також результатів голосування.

    Підсумовуючи свій виступ, хотів би наголосити, що Партія регіонів вестиме чесну кампанію і небезпідставно розраховує на перемогу у виборах.

    Ми готові перемагати і разом з іншими конструктивними політичними силами взяти відповідальність за долю нашої держави і громадян, за роль і місце України у світі як надійного та передбачуваного партнера.

    Дякую за увагу.

    Прес-служба Партії регіонів

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.