• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Єхануров турбується про українську економіку

    Опубликовано: 2006-02-14 14:39:00

    Головним надбанням "газових" угод між Україною та Російською Федерацією від 4 січня є створення п'ятирічного перехідного періоду для переобладнання української економіки та зниження обсягів споживання газу Україною. Про це заявив у своєму виступі на засіданні Верховної Ради Прем’єр-міністр України Юрій Єхануров.

    Укладені угоди, сказав керівник Уряду, гарантують недоторканість української газотранспортної системи, баланс газу для споживачів України, транзитні поставки газу в Європу, а головне – перехідний період, тобто час, який необхідно максимально використати для модернізації підприємств та запровадження енергозберігаючих технологій. Прем’єр-міністр заявив, що результатом цього перехідного періоду має стати припинення надмірного споживання газу Україною.

    Юрій Єхануров повідомив, що протокол на 2006 рік до міжурядової угоди до 2013 року мав бути підписаний ще 1 липня 2005 року. "Проте цього не сталося, після чого Російська Федерація стала вимагати збільшення цін та нових умов транзиту газу, обіцяючи в разі відмови обмежити постачання газу до України".

    За словами Прем'єр-міністра, під час подій початку січня 2006 року подальша конфронтація могла призвести до перебоїв із транспортування газу, а також до можливої техногенної катастрофи. Укладені 4 січня угоди призвели не лише до створення спільного підприємства "Укргазенерго", а також до фіксації ціни на газ для України на рівні 95 доларів за тисячу кубометрів на період до 2010 року. Юрій Єхануров заявив, що ці домовленості не суперечать міжурядовим угодам на період до 2013 року.

    Виступаючи у Верховній Раді, Прем'єр-міністр також заявив, що незважаючи на проблеми з постачанням газу, в січні Україна побила всі можливі рекорди його споживання. "У січні в Україні встановлено рекорд - спожито 8,5 мільярда кубометрів газу, що на 20 % більше, ніж щорічно. При цьому оплачено лише третину газу. Зокрема, комунальники розрахувалися за газ лише на 46 відсотків", - заявив глава Уряду. За словами Юрія Єханурова, надмірне споживання газу триває, і в деякі дні лютого сягало 427 мільйонів кубометрів на добу при планових середньодобових показниках 280 мільйонів кубометрів. "І сьогодні ми споживаємо 350-330 мільйонів кубометрів щодня", - додав Прем'єр-міністр.

    У своєму виступі Юрій Єхануров закликав споживачів своєчасно розраховуватися за газ та висловив сподівання, що саме перехідний період, зумовлений угодами від 4 січня, дасть можливість на перехід на енергозберігаючі технології та припинення надмірного споживання газу в Україні. Водночас Юрій Єхануров підкреслив, що металургійний та хімічний комплекси України знизили обсяги споживання газу з рівня лімітів. "Так підприємство "Міталл Стіл - Кривий Ріг" за рахунок використання коксового газу знизило споживання газу протягом місяця на 30 відсотків", - повідомив Прем'єр-міністр.

    Юрій Єхануров також повідомив, що Уряд пропонує спрямувати частину коштів від збільшення тарифів на транзит російського газу на збільшення ємності українських підземних газосховищ. "Найближчим часом необхідно буде затвердити програму збільшення в два рази ємності українських підземних газосховищ. Ми передбачаємо, що на ці цілі буде спрямована частина коштів, отримана від збільшення з 1,09 долара до 1,6 долара за 1000 кубометрів ціни транзиту російського газу територією України", - сказав він.

    Прес-служба КМУ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.