• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Відносини України та Польщі – зразкові?

    Опубликовано: 2006-03-01 14:31:00

    Польщу називають адвокатом України в Європі. А взаємини Варшави та Києва протягом останнього десятиліття – чи не зразковими.

    Українсько-польські міждержавні стосунки насправді можна назвати добрими. Ба, навіть більше. Серед країн Євросоюзу тільки Польщу час від часу називають адвокатом України.
    Екс-президент України Леонід Кучма свого польського колегу Александра Кваснєвського називав на ім’я. Між гарантами – дружні взаємини, між державами – добра співпраця.

    З часом, президентські прізвища змінились, але на стосунках між країнами це не позначилось. Українсько-польські взаємини останнього десятиліття можна назвати мало не зразковими. На цьому наполягає експерт-міжнародник Валерій Чалий. Він переконаний, серед кандидатів на стратегічне партнерство з Україною Польща – перша!
    Євронапрям Києва, каже Чалий, Варшава підтримує найдужче. Певним чином тому, що їй це вигідно. Та як би там не було, але у взаєминах Польщі з Україною найважливіша стабільність.

    Валерій Чалий, експерт: «Дуже цінне в наших стосунках, я маю на увазі україно-польських те, що ці стосунки є міжнародними, а не між конкретними особами, конкретними корпоративними групами. Ви ж бачите, зміни президентів і парламентів у Польщі не впливають на якість цих стосунків».

    Нафтопровід «Одеса-Броди» одне із проблемних українсько-польських питань. 5 років тому будівництво завершили, але до цього часу ніяк не можуть вирішити, чи тягнути трубу до Плоцька. Експерт енергетичного ринку Володимир Саприкін вбачає у цьому провину України. Перед тим, як будувати, каже він, потрібно було підписати бодай якісь документи.

    Нині «Одеса-Броди» працює у зворотному напрямку і транспортує російську нафту. Не виключено, каже Саприкін, що після парламентських виборів на добудові нафтопроводу до Плоцька поставлять хрест.

    Володимир Саприкін: «Можуть бути певні проблеми, щодо співпраці з Польщею, тобто можливий відхід у бік співпраці з Росією, тобто зміна після виборів політичної ситуації може вплинути на реалізацію нафтопроводу «Одеса-Броди-Плоцьк».

    Нині над проектом нафтопроводу працюють західні експерти. Уже наступного місяця вони мають сказати, чию нафту, в якому напрямку і за які гроші економічно вигідно транспортувати.

    "НТН"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.