• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Радіозвернення Віктора Ющенка

    Опубликовано: 2006-03-20 09:30:00

    Шановні співвітчизники!

    Дорога українська громадо!

    За тиждень ми обиратимемо депутатів Верховної Ради, місцевих рад, сільських, селищних і міських голів. Від результатів вашого вибору залежить майбутнє України.

    Ваш голос і ваша позиція визначать, як швидко відбудуться реформи в Україні, яким буде шлях нашої країни до європейської спільноти, яке обличчя матиме влада в центрі і на місцях.

    Уперше результат голосування залежить виключно від волі і голосу народу. Сьогодні долю України вирішують в Україні, а не у Вашингтоні чи Брюcселі, Варшаві чи Москві.

    Ми маємо перші чесні й демократичні вибори. І це теж стало непростим іспитом для всього суспільства, для влади, опозиції, для кожного громадянина.

    Вірю, що українці не забули попередніх виборчих кампаній, тиску і маніпуляцій, цензури в засобах масової інформації. Попередній режим сповідував принцип Йосифа Віссаріоновича Сталіна: «Важливо не те, як голосують, важливо те, як і хто підраховує голоси».

    Наймасштабніші в новітній історії фальсифікації вивели на площі міст і сіл країни мільйони громадян. Рік тому на майданах прапорами і голосом народ вимагав не дешевої ковбаси чи повернення до світлого минулого.

    Громада виборювала головне – право вільного вибору. Сьогодні ми разом можемо сказати: так, принципове гасло Майдану «Свободу не спинити!» – реалізоване.

    І в цьому – велика заслуга кожного з вас.

    Влада за свій перший рік провела дійсно велику роботу з організації перших в Україні чесних виборів. Сьогодні всі політичні сили мають рівний доступ до засобів масової інформації та рівні можливості для агітації.

    Уряд Єханурова в повному обсязі профінансував всі статті видатків, пов’язаних з організацією виборів. Влада відмовилася від адміністративного ресурсу.

    Цього тижня я як Президент України звітував перед засобами масової інформації про дії влади по забезпеченню чесних виборів.

    Також я зустрівся із членами Громадської ради із забезпечення чесних виборів, створеної при Президентові України. До ради входять представники авторитетних громадських організацій, які мають значний досвід у спостереженні за проведенням виборів в Україні і за кордоном.

    В Україні вже працюють 867 офіційних спостерігачів із зарубіжних країн і міжнародних організацій.

    Вперше за часів незалежності влада прислухається до думки незалежних експертів та громадських організацій і враховує їх позицію.

    Моніторинг, який проводять українські й іноземні спостерігачі, свідчить: адмінресурс як системне явище залишився в минулому. Окремі його прояви на місцях – це поодинокі дії тих представників місцевого самоврядування, керівників підприємств і деяких представників виконавчої влади, які й досі не усвідомили змін, що відбулися в нашій країні.

    Кожен такий випадок мені відомий і вже став предметом розслідування.

    Я підпишу доручення про притягнення до дисциплінарної відповідальності тих представників виконавчої влади, хто допустив бодай найменше зловживання на користь будь-якої політичної сили.

    Прокуратурою вже відкрито 18 кримінальних справ, пов’язаних з порушенням виборчого законодавства.

    Також порушено більше сорока кримінальних справ за випадками нападів на агітаторів, інших хуліганських дій.

    Я доручив Міністерству внутрішніх справ та Генеральній прокуратурі кожну справу, пов’язану з порушенням виборчого законодавства, тримати на особливому контролі.

    Також я доручив міністру внутрішніх справ, голові СБУ забезпечити громадський порядок і безпеку на виборчих дільницях, особливо в день голосування і підрахунку голосів.

    Для організації чесних виборів дійсно зроблено чимало. В той же час мусимо визнати – це будуть дуже непрості перегони. Вперше вибори проходять за партійною системою, за новим виборчим законодавством.

    Тому сьогодні особливої уваги потребує належна організація виборів. Згідно з новим законодавством, ми маємо технічно складні виборчі процедури.

    Я звертаюся до Центральної виборчої комісії з проханням в останній передвиборчий тиждень провести широку роз’яснювальну роботу щодо процедури голосування й особливостей нинішньої кампанії.

    Я звертаюся до представників усіх засобів масової інформації, до керівників центральних і регіональних ЗМІ з проханням: проявіть активну громадянську позицію, надайте площі газет, ефір радіо та телебачення для соціальної реклами роз’яснювального характеру.

    Шановні журналісти! Допоможіть громадянам і державі провести день голосування активно й організовано! Це – ваш громадянський обов’язок. Ваша відповідальність за майбутнє України!

    Однією із найсерйозніших проблем залишається формування виборчих комісій. Відповідальність за це лежить виключно на політичних силах – учасницях перегонів. Прикро, що певні партії демонструють безпринципну політику. Вони й досі не надали своїх представників для роботи у комісіях.

    Я закликаю всі політичні сили, які беруть участь у перегонах, терміново доформувати комісії. Проявіть повагу до виборця і до закону, будьте відповідальними за долю виборів!

    Я звертаюся до голів обласних державних та районних адміністрацій. Зробіть цей тиждень тижнем підготовки до виборів. Нехай він пройде під гаслом: «Чесні вибори – пріоритет номер один для влади!»

    Особисто відвідайте дільниці, розташовані на вашій території. Перевірте, чи забезпечені вони кабінками, скриньками, зв’язком, транспортом. Зробіть все належне, аби 26 березня голосування було комфортним для громадян на всіх дільницях.

    З бюджету виділено достатньо коштів, щоб добре організувати виборчий процес. Переконайтесь, що дільниці і комісії забезпечені усім необхідним.

    Подбайте про людей, які працюватимуть на дільницях більше доби, майже 32 години. Забезпечте харчуванням членів комісій, транспорт та телефонний зв’язок, зручні умови для роботи та відпочинку.

    В свою чергу я як Президент України підтримую зміни до виборчого законодавства, які дозволяють доукомплектувати комісії, підвищити оплату праці членів комісій і проголосувати їм на тій дільниці, на якій вони працюють.

    У центрі уваги залишається й проблема списків виборців. Уперше ми формуємо дійсний виборчий реєстр.

    Від попередньої влади ми отримали у спадок списки, з яких викреслені цілі будинки й вулиці, в які вписано «мертві душі» й неіснуючі прізвища. За остаточне формування списків відповідають в першу чергу органи місцевого самоврядування, обрані ще за часів попередньої влади.

    Дивно чути заяви деяких політичних сил щодо проблем зі списками, особливо у тих регіонах, де влада не змінюється останні чотирнадцять років, де нинішня опозиція контролює органи місцевого самоврядування.

    Безвідповідально поставившись до свого обов’язку, а то й свідомо перекручуючи інформацію в списках, тепер ці діячі шукають винних.

    Вже зараз прокуратура проводить перевірку складення реєстру виборців. Винних у їх навмисному перекрученні буде притягнено до відповідальності.

    Сьогодні відповідальні структури докладають усіх зусиль для перевірки й уточнення списків, але в цьому питанні нам потрібна допомога громадян.

    Як і восени 2004 року я звертаюся до кожного з вас. Шановні українці! Допоможіть нам провести чесні вибори, перевірте списки виборців, знайдіть там своє прізвище!

    З особливими словами я звертаюся до кожного громадянина України. Вперше ми проводимо вибори за партійною системою до рад усіх рівнів, окрім сільських.

    Я закликаю громадян відповідально поставитися до вибору як депутатів Верховної Ради, так і місцевих рад. За розмаїттям партій і блоків потрібно обрати тих, хто дійсно представлятиме інтереси громади, хто захищатиме національні інтереси України, хто дбатиме не про власну кишеню, а про добробут громади, про розвиток рідного села, міста, чи всієї країни.

    На жаль, через бездіяльність і безвідповідальну позицію нинішньої Верховної Ради Україна вже кілька місяців живе без Конституційного Суду. Суду, який мусить сказати своє слово щодо недоторканності депутатів.

    Я як Президент України виступаю проти існування багатотисячної касти недоторканних і звернувся з відповідним поданням до Конституційного Суду України. Сподіваюся, що після виборів це подання буде розглянуто й всі громадяни України, незалежно від їхнього статусу, будуть рівними перед законом.

    Також після закінчення перегонів Міністерство юстиції здійснить перевірку наявності місцевих осередків тих партій, які не виконають своїх зобов’язань щодо виборчого законодавства.

    Я звертаюся до членів виборчих комісій. Перед вами стоїть складне і шляхетне завдання – забезпечити волевиявлення громадян. Держава зробила і зробить усе належне, щоби допомогти вам у цьому.

    Прошу вас, докладіть усіх зусиль, аби 26 березня стало днем перших в Україні прозорих виборів. Переконайтеся, що списки виборців на парламентських і місцевих виборах синхронізовані. Завчасно повідомляйте про ваші потреби, аби влада змогла відреагувати. Сплануйте роботу на дільниці таким чином, аби було зручно і виборцям, і вам.

    Від результатів голосування 26 березня залежатиме, чи буде в парламенті сформована більшість, здатна проводити злагоджену національну політику. Чи може більшість узгоджено працювати з урядом, який продовжить реформи. Чи будуть місцеві ради займатися питаннями місцевого розвитку, а не розкрадати землю, майно, кошти, провокуючи аварії національного масштабу.

    Відповідно до змін у Конституції України, які набули чинності в січні, переобрати депутатів можна буде лише через п’ять років. Тому так важливо не помилитися через тиждень.

    Будьте мудрими.

    Перемоги Україні, перемоги нам усім!

    Хай щастить.

    Прес-служба Президента України

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.