• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У МНС готуються до 20 - х роковин аварії на ЧАЕС

    Опубликовано: 2006-03-20 14:10:00

    У Міністерстві з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи під головуванням міністра Віктора Балоги пройшло засідання Колегії, на якому були розглянуті питання щодо стану виконання заходів, пов’язаних із 20-ю річницею Чорнобильської катастрофи, виконання Чорнобильської будівельної програми у 2005 році та проект Чорнобильської будівельної програми на 2006 рік; виконання завдань, визначених Програмою забезпечення пожежної безпеки на період до 2010 року, протипожежного захисту об’єктів, на яких організовані виборчі дільниці.

    МНС проаналізований стан виконання всіх пунктів Плану заходів, пов’язаних із 20-ю річницею Чорнобильської катастрофи. Із 65 передбачених заходів, за інформацією міністерств, відомств, обл(міськ)держадміністрацій виконані - 5; 33 - перебувають на виконанні, по 25-ти термін виконання не надійшов. За інформацією облдержадміністрацій, скрізь проводяться зустрічі з постраждалими громадянами з метою виявлення їх соціальних проблем.

    По можливості на місці надається допомога, складаються акти обстеження щодо надання більш ґрунтовної допомоги цій категорії громадян. Облдержадміністраціями Волинської, Івано-Франківської, Кіровоградської Одеської, Рівненської, Черкаської та деяких інших областей надається грошова допомога постраждалим громадянам за рахунок місцевих бюджетів; проводиться роз’яснювальна робота серед постраждалих у ЗМІ; здійснюється медичне обстеження постраждалих; проводяться уроки пам’яті тощо.

    Визначено, що основними проблемними питаннями у сфері подолання наслідків Чорнобильської катастрофи є: недостатність фінансування Чорнобильських бюджетних програм соціального спрямування; компенсація сім’ям із дітьми на безкоштовне харчування та видатки на безкоштовне харчування потерпілих дітей, щомісячна грошова допомога у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування постраждалих громадян, пільги на медичне обслуговування постраждалих громадян, компенсація за втрачене майно та оплата витрат у зв’язку з переїздом на нове місце проживання постраждалих громадянам, забезпечення житлом тощо.

    За розрахунками, заборгованість із соціальних виплат постраждалим громадянам у цілому по Україні становить понад 130,0 млн.грн. (за повідомленням Київської облдержадміністрації заборгованість становить майже 78,0 млн.грн.); вирішення на законодавчому рівні питань забезпечення житлом евакуйованих громадян; збільшення сум щомісячної допомоги постраждалим громадянам, у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва; приведення у відповідність з вимогами МОЗ вартості харчування потерпілих дітей, на яких поширюється право на безкоштовне харчування в загальноосвітніх закладах, розташованих на радіоактивно забруднених територіях; вирішення питань забезпечення населених пунктів компактного проживання переселених із зон радіоактивного забруднення постраждалих громадян питною водою, надійним зв’язком і повною газифікацією населених пунктів тощо.

    У 2005 році на виконання Чорнобильської будівельної програми було направлено 15,7 млн. грн., з них 0,7 млн. грн. кошти спеціального фонду. Треба зазначити, що Державним бюджетом України на 2005 рік на виконання вищевказаної програми було передбачено лише 15,1 млн. грн. (0,1 млн. грн. – спецфонд).

    Збільшити загальний обсяг видатків на виконання Чорнобильської будівельної програми вдалося за рахунок коштів від приватизації об’єктів незавершеного будівництва, що споруджувалися за зазначеною програмою у минулі роки. З метою ефективного використання бюджетних призначень на виконання Чорнобильської будівельної програми у 2005 році відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12 вересня 2005 року № 886 “Про затвердження переліку об’єктів, що фінансуються за рахунок державних капітальних вкладень, виділених для виконання Чорнобильської будівельної програми у 2005 році” та змінами до неї (постанова Кабінету Міністрів України від 15 грудня 2005 року № 1188) кошти було розподілено наступним чином: на виконання невідкладних робіт у зоні відчуження Чорнобильської АЕС – 2,2 млн. грн.; на будівництво (придбання) житла для прискорення переселення громадян із зони безумовного (обов’язкового) відселення – 5,2 млн. грн.; на будівництво об’єктів охорони здоров’я – 4,8 млн. грн.; на будівництво (реконструкцію) об’єктів освіти – 2,0 млн. грн.; на газифікацію населених пунктів, розташованих на забрудненій внаслідок Чорнобильської катастрофи території – 4,4 млн. грн.; на будівництво інших об’єктів соціально-побутового призначення – 1,0 млн. гривень.

    За підсумками 2005 року: у Білій Церкві Київської області МНС придбано 8 квартир загальною площею 535,3 кв. м на загальну суму 1,6 млн. гривень. На завершення будівництва 40-квартирного житлового будинку в Якимівці Запорізької області, на вулиці Леніна, 50, направлено 0,9 млн. гривень. Зазначений будинок споруджений виключно за рахунок бюджетних призначень, які направлялися у 2003-2005 роках на виконання Чорнобильської будівельної програми. Крім того, 37 квартир були передані для переселення громадян із зони безумовного (обов’язкового) відселення у житловому будинку, що введений в експлуатацію у райцентрі Миронівка Київської області (споруджувався за рахунок Чорнобильської будівельної програми у 2004 році); у зоні відчуження Чорнобильської АЕС здійснено реконструкцію 2,4 км дороги Прип’ять – Буряківка, завершено тампонаж 4-х свердловин, у межах профінансованих коштів збудована огорожа навколо пункту захоронення радіоактивних відходів “Підлісний”; завершено будівництво школи на 72 учнівських місця у селі Новий Дорогинь Народицького району Житомирської області; завершено реконструкцію школи I ступеня на 20 учнівських місць у селі Шахи Дубровицького району Рівненської області; введено в експлуатацію радіологічний корпус на 25 ліжок та блок забезпечення обласного онкологічного диспансеру у Рівному; за актом робочої комісії введений корпус променевої терапії Інституту ендокринології та обміну речовин у Києві загальною площею 2850 кв. м, урочисте відкриття якого планується до 20-х роковин Чорнобильської катастрофи; введені в експлуатацію 11,7 км водопровідних мереж у селищі Першотравневому Овруцького району Житомирської області; збудовані 7,09 км газових мереж у населених пунктах Житомирської та Чернігівської областей; виконані роботи з облаштування доріг і розроблена проектно-кошторисна документація для будівництва об’єктів у населених пунктах Волинської та Рівненської областей, яким змінено статус території відповідно до Закону України від 3 лютого 2004 року № 1411-IV “Про віднесення деяких населених пунктів Волинської та Рівненської областей до зони гарантованого добровільного відселення”; у межах передбачених вищевказаними постановами Кабінету Міністрів України здійснено погашення кредиторської заборгованості за фактично виконані роботи на 1 січня 2005 року.

    Законом України від 20 грудня 2005 року № 3235-IV “Про Державний бюджет України на 2006 рік” на реалізацію Чорнобильської будівельної програми передбачено 15,117 млн. грн. державних капітальних вкладень, у тому числі 15 млн. грн. за рахунок коштів загального фонду державного бюджету та 0,117 млн. грн. за рахунок коштів спеціального фонду, які прогнозується отримати від приватизації об’єктів незавершеного будівництва, що споруджувалися у минулі роки відповідно до зазначеної програми. Указом Президента України від 9 грудня 2005 року № 1726/2005 “Про заходи, пов’язані з 20-ю річницею Чорнобильської катастрофи” передбачено затвердження протягом першого кварталу 2006 року переліку об’єктів, які фінансуються за рахунок державних капітальних вкладень, виділених для виконання Чорнобильської будівельної програми у поточному році.

    З метою виконання вищевказаного Указу Президента України, а також за дорученням Кабінету Міністрів України від 30.12.2005 № 68730/1/1-05 Управління капітального будівництва, інвестицій та забезпечення житлом МНС розробило та, відповідно до вимог Тимчасового регламенту Кабінету Міністрів України, погодило з Мінфіном, Мінекономіки та Мін’юстом проект постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження переліку об’єктів, що фінансуються за рахунок державних капітальних вкладень, виділених для виконання Чорнобильської будівельної програми у 2006 році”. На цей час зазначений проект постанови знаходиться в Кабінеті Міністрів України.

    Враховуючи, що Державним бюджетом України на 2006 рік передбачені субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво газопроводів-відводів та газифікацію населених пунктів, у першу чергу сільських, у сумі 450 млн. грн. і на соціально-економічний розвиток регіонів у сумі 1000 млн. грн., які не розповсюджуються на 30-кілометрову зону Чорнобильської АЕС, зважаючи на незначні обсяги фінансування Чорнобильської будівельної програми у 2006 році, та з метою ефективного їх використання, вищевказаним проектом постанови Кабінету Міністрів України передбачені бюджетні призначення на виконання зазначеної програми у 2006 році розподілити наступним чином: на будівництво (придбання) житла для переселення громадян із зони безумовного (обов’язкового) відселення – 6,06 млн. грн.; на завершення реконструкції приміщення військової частини під школу на 320 учнівських місць у смт Ємільчине Житомирської області – 2,0 млн. грн.; на виконання невідкладних робіт у зоні відчуження Чорнобильської АЕС – 6,72 млн. грн.; на погашення кредиторської заборгованості за роботи, виконані у минулі роки з будівництва об’єктів у Житомирській області, що підтверджена рішеннями суду – 0,33 млн. гривень.

    Розподіл коштів за вказаними напрямками здійснений із урахуванням наступних причин: питання забезпечення житлом постраждалих громадян досі стоїть надзвичайно гостро. Станом на 1 січня поточного року у зоні безумовного (обов’язкового) відселення проживають 803 сім’ї, які наполягають на відселенні. Для повного завершення їх переселення, за попередніми даними, необхідно близько 150 млн. гривень. За кошти, передбачені на будівництво (придбання) житла, прогнозується переселити 34 сім’ї, у першу чергу в складі яких є діти, та сім’ї із 25 населених пунктів, більшість мешканців яких відселені ще у 1996 - 1999 роках і, де на цей час залишилися проживати від 2 до 20 сімей. Громадянам, які мешкають у таких населених пунктах, немає можливості створити належні умови для проживання, надати необхідну медичну допомогу.

    У частині зазначених населених пунктів відсутнє електропостачання; рішення про завершення реконструкції приміщення військової частини під школу на 320 учнівських місць у смт Ємільчине Житомирської області було прийняте після робочої поїздки міністра Віктора Балоги до Житомирської області у січні поточного року. Старе приміщення школи перебуває в аварійному стані, діти навчаються в непристосованих для цього приміщеннях. На завершення реконструкції необхідні 2500 тис. грн., з яких 2000 тис. грн. - за рахунок коштів на реалізацію Чорнобильської будівельної програми і 500 тис. грн. - за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток регіонів.

    У зоні відчуження Чорнобильської АЕС вивезення радіоактивних відходів від ЧАЕС до пункту захоронення “Буряківка” здійснюється по дорозі Прип’ять – Буряківка. З метою забезпечення вимог правил перевезення радіоактивних відходів та поліпшення екологічного стану у зоні відчуження у 2006 році планується продовжити реконструкцію зазначеного шляху, що обслуговуватиме комплекс переробки та захоронення техногенних відходів “Вектор”, перший пусковий комплекс якого передбачається ввести в дію у 2006 році (незадовільний стан дороги призводить до додаткового радіоактивного забруднення навколишнього середовища при транспортуванні радіоактивних відходів); основною автодорогою, що з’єднує “чисту” зону і зону відчуження, є дорога Дитятки - Чорнобиль довжиною 28 кілометрів, яка протягом 20 років не ремонтувалася. Під час її обстеження виявлено значне руйнування асфальтобетонного покриття та основи деяких ділянок автодороги.

    Щоб почати реконструкцію з метою приведення автодороги Дитятки - Чорнобиль у належний стан, необхідно розробити проектно-кошторисну документацію. У той же час слід зауважити, що фінансування Чорнобильської будівельної програми у 2006 році згідно із помісячним розписом видатків, доведеним Міністерством фінансів, розпочнеться лише у травні. Причому на травень передбачено 187,5 тис. грн., на червень – 178 тис. грн., на липень – 881 тис. грн., тобто лише 8 відсотків від запланованих на 2006 рік. Основну частину фінансування, 70 відсотків, заплановано на ІV квартал 2006 року.

    За напрямком – “Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”. Законом України від 25 березня 2005 року № 2505-IV “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2005 рік” та деяких інших законодавчих актів України” головним розпорядником коштів, які у 2005 році виділяються регіонам з державного бюджету за статтею видатків “Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” визначено Міністерство з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Згідно із затвердженим планом помісячного розпису асигнувань Державного бюджету України на 2005 рік за статтею “Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” розпорядникам бюджетних коштів нижчого рівня виділено 50 млн. грн., з яких фактично використано 48,5 млн. гривень.

    У 2005 році забезпечено житлом 231 сім’ю. Указом Президента України від 9 грудня 2005 р. № 1726/2005 “Про заходи, пов’язані з 20-ю річницею Чорнобильської катастрофи” передбачено забезпечення відселення 81 сім’ї із зони відчуження Чорнобильської АЕС та будівництво житла для поліпшення житлових умов інвалідів-чорнобильців I групи та сімей з дітьми-інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи. Державним бюджетом України на 2006 рік на забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, передбачено 84 млн. грн., у тому числі 14 млн. грн. на відселення 81 сім’ї із зони відчуження Чорнобильської АЕС на територію Київської області.

    З метою ефективного використання зазначених бюджетних призначень, враховуючи висновок Мін’юсту щодо правовідносин між головним розпорядником та розпорядником коштів бюджету нижчого рівня (лист від 16.08.2005 за № 19-9-8182), МНС розробило проект Постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку використання коштів державного бюджету для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи за програмою забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, відповідно до вимог Тимчасового регламенту Кабінету Міністрів України, погодило з відповідними міністерствами та направило на затвердження до Уряду.

    У цьому Порядку передбачено: кошти в обсязі 84 млн. грн., виділені державним бюджетом на 2006 рік за програмою “Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, будуть спрямовані на реалізацію вищевказаного Указу Президента України в частині, що стосується відселення громадян із зони відчуження ЧАЕС та на поліпшення житлових умов інвалідів-чорнобильців І групи та сімей з дітьми, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, і потребують особливого догляду. Для підготовки проекту рішення Уряду про поліпшення житлових умов інвалідів-чорнобильців І групи та сімей з дітьми, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, та потребують особливого догляду, МНС узагальнило направлену Радою міністрів АР Крим, обласними, Київською і Севастопольською міськими держадміністраціями інформацію щодо зазначеної категорії осіб.

    Міністр Балога зазначив, що на цей час потребують поліпшення житлових умов 503 інваліди-чорнобильці І групи та 437 сімей із дітьми, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи. Для поліпшення їх житлових умов необхідні 155,6 млн. грн. бюджетних призначень. Крім того, з виїздом до Житомирської, Рівненської, Чернігівської та Київської областей було визначено об’єкти незавершеного будівництва, що у минулі роки будувалися за Чорнобильською будівельною програмою, і, які буде добудовано у 2006 році для забезпечення житлом вищевказаної категорії громадян. На засіданні Колегії МНС була затверджена Програма забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на 2006 рік у межах видатків передбачених державним бюджетом.

    За словами Віктора Балоги, з метою підвищення рівня пожежної безпеки об’єктів та населених пунктів, попередження пожеж, випадків загибелі та травмування людей МНС проведений комплекс організаційних і практичних заходів. Однією зі складових зазначеного комплексу заходів є реалізація Програми забезпечення пожежної безпеки на період до 2010 року, моніторинг виконання завдань якої здійснюється Державним департаментом пожежної безпеки МНС.

    Програмою передбачене виконання 88 заходів, з яких на МНС покладена організація та виконання – 43. За ініціативою начальників Г(У)МНС (за винятком Чернігівської області) прийняті відповідні регіональні Програми забезпечення пожежної безпеки, якими визначені заходи підвищення рівня пожежної безпеки об’єктів і населених пунктів, впровадження систем виявлення та гасіння пожеж, зміцнення матеріально-технічної бази підрозділів пожежної охорони.

    Зазначеними регіональними Програмами передбачене виконання біля 40 тис. заходів, 11,6 тис. із яких залишаються не виконаними, що становить 30,8% від їх загальної кількості. З кращого боку слід відмити Кіровоградську область, де виконано 97% заходів, запланованих обласною Програмою. Найгірший стан їх виконання у Донецькій (49,4%), Чернівецькій (46,2%), Київський (45,7%) областях.

    Вирішуються питання організації місцевої пожежної охорони. На сьогодні для забезпечення пожежної безпеки в сільській місцевості створені 583 підрозділи місцевої пожежної охорони з чисельністю особового складу 3852 працівники, на озброєнні зазначених підрозділів перебувають 842 одиниці пожежних автомобілів.

    Найбільша кількість підрозділів пожежної охорони, які несуть чергування в сільській місцевості, створена у Вінницькій, Чернігівський і Сумській областях. Однак не у всіх регіонах приділяють належну увагу зазначеному питанню. В Одеській, Луганській, Донецькій, Полтавській і Дніпропетровській областях відповідні плани держадміністрацій щодо утворення таких підрозділів не виконані.

    Загалом протягом 2005 року на виконання заходів пожежної безпеки виділено більш ніж 66 млн. грн., що в 1,6 раза більше ніж за попередній рік. Збільшення видатків на виконання заходів пожежної безпеки досягнуто у більшості областей, за виключенням Донецької, Івано-Франківської, Тернопільської та Чернівецької областей. Внесений ряд змін до будівельних норм. Зокрема, з 1-го квітня 2005 року набули чинності зміни до нормативних документів, що діють угалузі будівництва (у зв’язку з введенням у дію ДБН В.1.1-7-2002 „Пожежна безпека об’єктів будівництва”).

    Розроблено та затверджено 11 національних стандартів України, гармонізованих з європейськими (EN) та міжнародними вимогами, а також зміни до 5 ДСТУ. На різних стадіях розроблення та затвердження перебувають проекти 28 ДСТУ. Щороку проводяться фестивалі Дружин юних пожежників. У 2005 році цей Фестиваль об'єднав понад 500 тисяч учнів.

    Під час обговорення стану організації роботи щодо забезпечення пожежної та техногенної безпеки приміщень окружних і дільничних виборчих комісій та приміщень для голосування, визначених для проведення виборів(народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів зазначалося, що Департаментом поженої безпеки МНС здійснений ряд організаційних і практичних заходів, направлених на забезпечення пожежної безпеки в місцях де планується розміщення виборчих дільниць.

    Держпожбезпеки разом із Центральною виборчою комісією було підготовлено та направлено органам виконавчої влади на місцях листа щодо вжиття ряду організаційних і практичних заходів, направлених на забезпечення пожежної безпеки в місцях, де планується розміщення виборчих дільниць. Підготовлено та направлено до ГУ(У) МНС Розпорядження з комплексом основних організаційних і практичних заходів, які необхідно вжити під час підготовки та проведення виборів. Розроблені пам'ятки про заходи щодо забезпечення пожежної безпеки на виборчих дільницях.

    Як позитив, слід відмітити роботу, яка була проведена ГУ МНС України у Київській області, де начальником полковник внутрішньої служби Віктор Гвоздь (пам’ятки, інструкції, правила пожежної безпеки на виборчих дільницях та агітпунктах виконані в оригінальному стилі на папері високої якості). Станом на 13 березня з 33,6 тис. виборчих дільниць пожежно-технічне обстеження проведене на 32,5 тис., що становить 96,7%. До цього часу ще залишаються виборчі дільниці, які ще взагалі не обстежені. Найбільше таких дільниць у Дніпропетровській – 601, Донецькій – 276 та Запорізькій – 204 областях. Контрольно обстежені 10,5 тис. дільниць, що становить 62,9 %.

    Під час обстежень запропоновано до виконання більше 300 тис. заходів, з них виконані 64,1% від загальної кількості. Найгірший стан виконання приписів органів державного пожежного нагляду на об’єктах, задіяних для голосування, у Волинській області, де виконано лише – 35,0% від запропонованого, Дніпропетровській – 46,5%, Донецькій – 48,6%, Київській – 39,6%, Рівненській – 37,5% та Сумській – 44,5% областях.

    Перевірки стану протипожежного водопостачання об'єктів, які будуть задіяні у виборчій кампанії, показали, що відсутні джерела зовнішнього та внутрішнього протипожежного водопостачання на 3,5 тис. об’єктах, на 2,2 тис. вони знаходяться в неробочому стані. Не кращий стан справ склався щодо обладнання зазначених об’єктів системами автоматичного протипожежного захисту. Так, на 5,9 тис. об’єктах, де планується розміщення виборчих дільниць, відсутня автоматична пожежна сигналізація, а на 5,3 тис. вона в неробочому стані.

    Повільно вживаються заходи щодо створення умов для успішної ліквідації можливих пожеж. 4,9 тис. виборчих дільниць не в повному обсязі забезпечені первинними засобами пожежогасіння. Найбільше таких об’єктів у Дніпропетровській, Житомирській, Львівській, Одеській, Сумській і Черкаській областях.

    За невиконання вимог протипожежного захисту органами ДПН притягнуто до адміністративної відповідальності 4,0 тис. посадових осіб. Призупинено (заборонено) експлуатацію 214 об’єктів, на яких планується розташування виборчих дільниць, 3,6 тис. приміщень, 21,9 тис. агрегатів, приладів опалення та дільниць електромережі тощо. За результатами перевірок проінформовані місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

    За рішенням Колегії Держпожбезпеки МНС продовжить оперативні перевірки стану роботи територіальними органами МНС з питань організації роботи щодо забезпечення пожежної та техногенної безпеки в місцях, де планується розміщення виборчих дільниць. До Центральної виборчої комісії буде передана інформація про стан протипожежного захисту приміщень окружних, територіальних і дільничних виборчих комісій та приміщень для голосування.

    Віктор Балога зазначив, що під час проведення цієї непростої роботи співробітники МНС мають суворо дотримуватися чинного законодавства, виявляти ввічливе ставлення до громадян. Особливу увагу підлегли Балога доручив звернути на неухильне дотримання вимог Закону України "Про пожежну безпеку" щодо заборони перебування інженерно-інспекторського складу МНС у будь-яких політичних партіях і рухах.

    Під час виконання службових обов'язків працівники наглядово-профілактичних органів МНС мають бути незалежними від впливу будь-яких господарських органів, об'єднань громадян і політичних формувань, органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування.

    Прес-служба КМУ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.