• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Відбулося засідання колегії Житомирської облдержадміністрації

    Опубликовано: 2006-03-20 16:57:00

    15 березня відбулося засідання колегії облдержадміністрації, на якому розглянуто стан матеріально-технічного забезпечення окружних та дільничних виборчих комісій, розташованих на території області.

    У ньому взяли участь керівники обласної ради, начальники відділів апарату, управлінь і відділів облдержадміністрації, окремих обласних установ і організацій, голови райдержадміністрацій, міські голови, голови районних рад, голови окружних, обласної та Житомирської міської територіальних виборчих комісій, представники засобів масової інформації.

    У роботі колегії взяла участь головний спеціаліст управління Регіональної політики Секретаріату Кабінету Міністрів України Ольга Язловицька-Михайлова. Відкрила і вела засідання голова облдержадміністрації Ірина Синявська.

    З доповіддю з вищезазначеного питання виступив заступник голови облдержадміністрації Микола Черненко. Микола Андрійович поінформував про ті організаційні заходи, які здійснені облдержадміністрацією на виконання Закону України „Про вибори народних депутатів України” та Указу Президента України від 23 січня 2006 року № 62 “Про забезпечення проведення демократичних, чесних і прозорих виборів 2006 року”.

    Завдяки вжитим заходам, зазначив доповідач, вирішено питання матеріально-технічного забезпечення 10 окружних виборчих комісій, їм передано: комп’ютерів -38, модемів – 10, принтерів – 9, ксероксів – 7, телефонних апаратів – 25, факсів – 8, калькуляторів – 24, автомобілів – 3.

    Районними та міськими робочими групами обліку виборців складено загальні списки виборців, вони розбиті по виборчих дільницях і передані відповідно окружним, дільничним виборчим комісіям.

    В області створено 1468 дільниць, з них 1430 звичайних, 38 спеціальних. Їх матеріально-технічне забезпечення в основному відповідає вимогам Постанови ЦВК від 20 січня 2006 року № 252, якою затверджені норми до приміщень окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України та приміщень для голосування, перелік і норми забезпечення виборчих комісій транспортними засобами, засобами зв’язку, обладнанням, інвентарем, оргтехнікою тощо, відзначив М.Черненко.

    Однак проблемним залишається забезпечення автотранспортом та наявність кабін для голосування громадян з обмеженими фізичними можливостями, зауважив він. Не все гаразд на окремих виборчих дільницях з протипожежним захистом, енергопостачанням, мають місце недоліки у матеріально-технічному забезпечені ряду дільничних виборчих комісій.

    У доповіді називалися й аналізувалися конкретні цифри, ситуації із зазначенням адрес і посадових осіб. Було акцентовано увагу і на тому, що в області 123 громадянина мають паспорти колишнього Радянського Союзу і, не обмінявши їх на паспорти громадянина України, вони не зможуть взяти участь у голосуванні. Тож завдання райдержадміністрацій, міськвиконкомів, управління МВС України в області докласти всіх зусиль, щоб до дня голосування всім громадянам обміняти паспорти, наголосив М.Черненко.

    Доповідач також підкресив, що з метою забезпечення підготовки виборчих дільниць до проведення голосування райдержадміністраціям, міськвиконкомам необхідно закріпити за кожною з них відповідального працівника, щодня аналізувати стан матеріально-технічного забезпечення кожної дільниці, вживати конкретні заходи до їх облаштування. Начальники управлінь облдержадміністрації, закріплені за районами, мають негайно виїхати на місця для надання практичної допомоги.

    На виконання доручення Глави Секретаріату Президента України головам райдержадміністрацій, міським головам необхідно запровадити щоденний моніторинг виконання Указу Президента України “Про забезпечення проведення демократичних, чесних і прозорих виборів 2006 року”; здійснювати невідкладне реагування на порушення виборчого законодавства з питань, що належать до компетенції місцевих органів влади та постійно інформувати громадськість про вжиті заходи, щотижня проводити брифінги щодо виконання Указу Президента України; надавати всебічну допомогу громадським організаціям у реалізації їх зусиль, спрямованих на підвищення правової культури учасників виборчого процесу, створення умов для вільного і свідомого волевиявлення громадян під час виборів.

    З метою консолідації місцевих громад на проведення чесних, демократичних та прозорих виборів 2006 року треба створити регіональні громадські ради з дотримання виборчих прав громадян із залученням до їх складу авторитетних громадян, активу району, міста, політичних партій, громадськості; проводити зворотній зв’язок з громадськістю з питань дотримання виборчого законодавства за допомогою телефонів довіри, “гарячих ліній” тощо.

    На завершення виступу заступник голови облдержадміністрації висловив упевненість, що спільними зусиллями в області буде забезпечено проведення виборчого процесу на належному рівні.

    Про роботу зі складання списків виборців розповів у своєму виступі перший заступник голови облдержадміністрації, керівник обласної робочої групи обліку виборців Володимир Загривий. Він, зокрема, зазначив, що така масштабна і копітка робота здійснювалася в регіоні, як і у всій Україні вперше. Створені також у містах і районах робочі групи обліку виборців виконали поставлені перед ними завдання своєчасно - до списків виборців у нашій області ними внесено 1 млн. 24 тис. 740 громадян. Постановою Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2005 року №1279 продовжено термін роботи цих робочих груп. Отже, робота щодо удосконалення списків виборців, уточнення даних про них триватиме і далі, тепер уже спільно з дільничними виборчими комісіями.

    Заступник голови обласної ради Петро Рудницький у своєму виступі закликав представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування більш активно й відповідально, відповідно до чинного законодавства, брати участь у виборчому процесі. На його переконання, вони мають не просто знайомитися зі станом справ на місцях, а й надавати слушні поради, конкретну допомогу, аби забезпечити належні умови для вільного волевиявлення громадян на наступних виборах.

    Про забезпечення окружних, дільничних виборчих комісій засобами зв’язку доповів на засіданні колегії виконуючий обов’язки керівника дирекції Житомирської філії ВАТ „Укртелеком” Володимир Турбал.

    В обговоренні актуального питання взяли також участь перші заступники голів Володарсько-Волинської, Чуднівської райдержадміністрацій В.Михайленко, А.Данілов, секретар Житомирської міськради І.Орлов, голова окружної виборчої комісії №56 Ю.Павлюк. Учасники засідання колегії ділилися хвилюючими проблемами, пропонували шляхи їх вирішення, вносили конкретні пропозиції щодо поліпшення роботи.

    З обговорюваного питання на колегії прийнято відповідне рішення, а також дано ряд конкретних доручень голови облдержадміністрації.

    Прес-служба КМУ

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.