• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Звернення УНКП до Президента з приводу продажу ВАТ „Криворіжсталь”

    Опубликовано: 2005-10-26 09:40:00
    Українська Національна Консервативна партія звертається до Вас, аби заявити про своє негативне ставлення до підтриманого Вами рішення щодо продажу гірничо-металургійного комбінату „Криворіжсталь”. Ми вважаємо антизаконним, помилковим та об’єктивно необґрунтованим черговий раунд приватизації цього стратегічного об’єкта. І наша позиція ґрунтується на таких підставах:

    По-перше, з продажем „Криворіжсталі” Україна назавжди втрачає високоліквідний металургійний комбінат повного виробничого циклу, частка якого на українському ринку металопродукції дорівнює близько 20%. Тільки за січень-вересень поточного, 2005 року валовий прибуток підприємства становив понад 2 млрд. грн., або $400 млн. Однак, за нашими розрахунками, цей комбінат взмозі давати понад $1 млрд. чистого прибутку щороку. У ВАТ „Криворіжсталь” апріорі закладено величезну недооцінену вартість. Об’єкт було продано за $5 млрд., тоді як його реальна вартість становить щонайменше $50-70 млрд. Майбутні власники, поза сумнівом, розуміють, який „діамант” вони придбавають за безцінь! Тож українській і світовій громадськості не завадило б знати, яких відступних і кому дасть „Mittal Steel Germany GMBH” – новий власник комбінату. Виникає і таке запитання: чию партійну касу буде поповнено напередодні березневих парламентських виборів завдяки продажу „Криворіжсталі”?

    По-друге, із втратою потужного гірничо-металургійного комбінату держава позбудеться потужного джерела для наповнення Пенсійного фонду та вирішення інших соціальних проблем українських громадян.

    По-третє, „Криворіжсталь” у результаті продажу перейде до рук індійського капіталу з невідомим фінансовим корінням. Але ж металургійний комбінат належить до загальнонаціонального економічного комплексу і є надбанням українського народу, який не надавав права ні Вам, ні Прем’єр-міністру Єханурову віддавати чужинцям цей національний стратегічний об’єкт, а також землі, на якому він розташований.

    По-четверте, комбінат міг стати прикладом ефективної моделі державного менеджменту, що дозволило б відмовитися від послуг офшорних компаній з реалізації металургійної продукції, подолати корупційні схеми.

    По-п’яте, у зв’язку з прийняттям Верховною Радою України за основу законопроектів про внесення ВАТ „Криворіжсталь” до переліку об’єктів, що не підлягають приватизації і введення мораторію на приватизацію держпакета акцій цього підприємства, виникає юридична колізія щодо правомірності та чинності нинішнього приватизаційного конкурсу.

    Чому ж Ви, пане, Президенте, попри очевидну невигідність для держави, все ж таки наполягали на продажу „Криворіжсталі”?

    Чи не тому, що сьогодні Україна стоїть на межі дефолту через невиконання Державного бюджету за 2005 рік? Стало очевидно, що продаж „Криворіжсталі” – це єдина можливість уникнути секвестру бюджету. Урядові наразі потрібно повернути 17 млрд. грн., запозичених ним у 2005 р. у вигляді ОВДП, майже половину з яких (7 млрд. грн.) було продано нерезидентам. Коштів на викуп цих облігацій у нерезидентів Кабмін не має. Але ж чому через невміння ефективно управляти економікою держава повинна жертвувати своїм прибутковим об’єктом?

    Невже Ви не розумієте, пане Президенте, що продаж „Криворіжсталі” призведе до наростання соціальних і політичних конфліктів у суспільстві, а також зменшить Ваш і без того хиткий рейтинг, який уже впав із 45 до 17%?

    Окрім того, не варто сумніватися, що навіть після конкурсу з продажу „Криворіжсталі” Верховна Рада України довершить справу й ухвалить прийняті за основу закони про заборону продажу металургійного комбінату. Якщо ж Ви накладете вето на ці закони, ВРУ здатна подолати його трьомастами голосами. Відтак у парламенті остаточно сформується конституційна більшість, яка діятиме проти Вас, Вашого Уряду та курсу, що нині нав’язується українській нації всупереч її волі. Отже, продаж „Криворіжсталі” може виявитися початком кінця В. Ющенка як державного лідера.

    Хочемо нагадати, що подібна ситуація вже мала місце за часів Вашого прем’єрства. Тоді за безцінь ($10 млн.) був проданий росіянам Лисичанський НПЗ – український стратегічний об’єкт, реальна вартість якого становила щонайменше $1 млрд. Зрадою національних інтересів можна вважати і знищення банку „Україна”, який Ви очолювали, і побудову в 1996–1998 рр. разом із Павлом Лазаренком та Леонідом Кучмою фінансової піраміди, обвал якої призвів до девальвації національної валюти – гривні.

    Українська Національна Консервативна партія закликає Вас, пане Ющенко, отямитися й ретельніше дбати про українські національні інтереси. Пам’ятайте, що народ України не пробачить Вам зради ідеалів Помаранчевої революції і відродження кучмізму – режиму бандократії, який привів нашу країну до руїни.
     
    Прес-служба УНКП
     
     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.