• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Народний блок Володимира Литвина має на меті об'єднати Україну

    Опубликовано: 2005-10-27 11:27:00
     
    При цьому Народна партія відмежовується від звинувачень у плагіаті політичного бренду, фінансуванні олігархами та збиранні в одне ціле решток номенклатурних "кучмістів" у Блок "За Єду-2".
     
    Конфлікти між колишніми політичними союзниками в Україні загострюються з наближенням виборів, і у Народної партії виникло непорозуміння з соціалістами. То ж чи Олег Зарубінський та Микола Рудьковський готові потиснути руку один одному чи ще ні?
     
    Василь Надрага: Політична конкуренція була, є і буде. Але слід казати, що політику необхідно робити чистими руками. На превеликий жаль, наші опоненти базують всі свої суперечки, на мій погляд, на дуже брудних технологіях, які нібито їм дають можливість іти до суспільства із заявами, що вони "білі і пухнасті", а інші якісь інші.
    Політична конкуренція була, є і буде. Але слід казати, що політику необхідно робити чистими руками. На превеликий жаль, наші опоненти базують всі свої суперечки, на мій погляд, на дуже брудних технологіях, які нібито їм дають можливість іти до суспільства із заявами, що вони "білі і пухнасті", а інші якісь інші.
     
    Якщо вже мова пішла про міжпартійні суперечки і брудні технології, давайте згадаємо про назву. Чи подали на вас у суд представники Української Народної Партії Юрія Костенка за викрадення бренду, як вони це твердили?
     
    Василь Надрага: Це теж суто політичні перегони, і я розумію таким чином, що коли нічого сказати щось позитивного про себе, тоді ідуть з претензіями до інших. Тому мені здається, що і в першому і другому випадку ми маємо справу з ситуацією, коли нічого сказати про себе, чи це вважається за недоцільне, і тому ганять інших. Я гадаю, що це дуже погано. І коли наш лідер Володимир Литвин каже, що ми йдемо на політичні перегони і кажемо, що ми робимо, то відповідно мають діяти й інші.
    Це теж суто політичні перегони, і я розумію таким чином, що коли нічого сказати щось позитивного про себе, тоді ідуть з претензіями до інших. Тому мені здається, що і в першому і другому випадку ми маємо справу з ситуацією, коли нічого сказати про себе, чи це вважається за недоцільне, і тому ганять інших. Я гадаю, що це дуже погано. І коли наш лідер Володимир Литвин каже, що ми йдемо на політичні перегони і кажемо, що ми робимо, то відповідно мають діяти й інші.
     
    То подали на вас у суд чи ні?
     
    Василь Надрага: Ні, мені здається, що ні. Мені здається, що це така піарська технологія, заява, яка мала підняти якимось чином хвилю в суспільстві, але не більше.
    Ні, мені здається, що ні. Мені здається, що це така піарська технологія, заява, яка мала підняти якимось чином хвилю в суспільстві, але не більше.
     
    Традиційно у східній Європі народниками називали так званих будителів, які намагалися розбудити селян до активного громадського життя, але з вашої телевізійної реклами лунає навпаки таке присипляння люду під гаслами за стабільность і суспільне порозуміння ("порозуміння, лад, добробут для всіх") . Чим партія хоче вирізнятися від понад сотні інших партійних утворень?
     
    Василь Надрага: На превеликий жаль, останні президентські перегони спричинилися до того, що ми розкололи нашу Україну і суспільство, і людей. Навіть в одній оселі є часом дві розбіжних точки зору. Тому є нагальна потреба "об'єднувачів" для консолідації людей у суспільстві. В політиці у нас довший час усі казали, що вони є центр. А де-факто ми сьогодні маємо два крила: Схід – Захід, ліві – праві, національна ідея і комуністична. Тобто ми настільки розколоті, що казати сьогодні, що таке українське суспільство, дуже тяжко, бо так багато сегментів. Ми природньо кажемо, що ми є політична сила, яка зробить усе на сто відсотків від неї залежне для того, щоб ми наше суспільство об'єднали. Для того сьогодні ми є політична партія, яка пропонує стабілізацію на основі економічного і політичного поступу, недопущення розколу, толерантності, тобто ми в політиці. Ті, хто насправді це робить. І якщо подивитися на дії, а не на слова, то навряд чи знайдеться хтось, хто закине нашому лідерові, що Володимир Литвин робить щось, що розколювало б суспільство.
    На превеликий жаль, останні президентські перегони спричинилися до того, що ми розкололи нашу Україну і суспільство, і людей. Навіть в одній оселі є часом дві розбіжних точки зору. Тому є нагальна потреба "об'єднувачів" для консолідації людей у суспільстві. В політиці у нас довший час усі казали, що вони є центр. А де-факто ми сьогодні маємо два крила: Схід – Захід, ліві – праві, національна ідея і комуністична. Тобто ми настільки розколоті, що казати сьогодні, що таке українське суспільство, дуже тяжко, бо так багато сегментів. Ми природньо кажемо, що ми є політична сила, яка зробить усе на сто відсотків від неї залежне для того, щоб ми наше суспільство об'єднали. Для того сьогодні ми є політична партія, яка пропонує стабілізацію на основі економічного і політичного поступу, недопущення розколу, толерантності, тобто ми в політиці. Ті, хто насправді це робить. І якщо подивитися на дії, а не на слова, то навряд чи знайдеться хтось, хто закине нашому лідерові, що Володимир Литвин робить щось, що розколювало б суспільство.
     
    На вашому з'їзді проголошено створення Блоку партій Володимира Литвина на парламентські вибори, який вже у недружній вам пресі охрестили новим блоком кучмістів "За Єду-2". Як би ви відповіли на закид, що пан Литвин збирає довкола себе рештки номенклатури, яка була розвіяна Помаранчевою революцією?
     
    Василь Надрага: По-перше, я взагалі не вважаю за недоцільне відповідати тим, хто нас не любить. Бо якщо вони не люблять, то це їхня справа.
    По-перше, я взагалі не вважаю за недоцільне відповідати тим, хто нас не любить. Бо якщо вони не люблять, то це їхня справа.
     
    Ви ж хочете об'єднати Україну?
     
    Василь Надрага: Ми пропонуємо, але якщо комусь ми не потрібні, то живіть з Богом самі. А залучати нових виборців можна, коли суспільство матиме декілька точок зору і відповідно до цього суспільство будуватиме своє політичне майбутнє. Якщо це суспільство консолідуватиметься на основі тих, хто закликає до війни і барикад, це – одне питання. Але ми вважаємо, що більшість українського суспільства орієнтована на розбудову держави, розбудову свого життя, бо у кожного є своя родина, діти і таке інше. Тому я вважаю, що ми як Народна партія і Народний Блок Литвина (далі залишаємося відкритими для вступу інших політичних сил) маємо достатній потенціал і пропонуємо суспільству розуміння і об'єднання. Ті, хто бажають, ті об'єднаються, а ті, хто налаштований на війну, будуть собі воювати.
    Ми пропонуємо, але якщо комусь ми не потрібні, то живіть з Богом самі. А залучати нових виборців можна, коли суспільство матиме декілька точок зору і відповідно до цього суспільство будуватиме своє політичне майбутнє. Якщо це суспільство консолідуватиметься на основі тих, хто закликає до війни і барикад, це – одне питання. Але ми вважаємо, що більшість українського суспільства орієнтована на розбудову держави, розбудову свого життя, бо у кожного є своя родина, діти і таке інше. Тому я вважаю, що ми як Народна партія і Народний Блок Литвина (далі залишаємося відкритими для вступу інших політичних сил) маємо достатній потенціал і пропонуємо суспільству розуміння і об'єднання. Ті, хто бажають, ті об'єднаються, а ті, хто налаштований на війну, будуть собі воювати.
     
    Ви також готові об'єднатися з старою номенклатурою режиму Кучми?
     
    Василь Надрага: Ми пропонуємо об'єднатися на програмних засадах Народної партії, де відповідним чином виписано, що ми робимо і куди ми йдемо.
    Ми пропонуємо об'єднатися на програмних засадах Народної партії, де відповідним чином виписано, що ми робимо і куди ми йдемо.
     
    Чи не ризиковано вкладати увесь потенціал партії та цілого блоку у одного політика – Володимира Литвина, який асоціюється не лише з непопулярною адміністрацією президента Кучми, але й з скандалом у справі вбивства Гонгадзе?
     
    Василь Надрага: Я хочу сказати, що те, що ви сказали, то ваша думка, чи те, що ви почули від наших опонентів. Це – ваше право, і я не хочу оцінювати. Кожен має право казати і думати, як вважає за доцільне. Я не думаю, що сьогодні в українському суспільстві є така велика проблема з блоком імені однієї людини. Минулого року був Блок Ющенка, і він був вдалим. Ще раніше був Блок Юлії Тимошенко, тобто в нашій практиці політичній є, коли та чи інша сила ототожнюється з тією чи іншою людиною. І тут нічого поганого немає, і ми не є першими тут.
    Я хочу сказати, що те, що ви сказали, то ваша думка, чи те, що ви почули від наших опонентів. Це – ваше право, і я не хочу оцінювати. Кожен має право казати і думати, як вважає за доцільне. Я не думаю, що сьогодні в українському суспільстві є така велика проблема з блоком імені однієї людини. Минулого року був Блок Ющенка, і він був вдалим. Ще раніше був Блок Юлії Тимошенко, тобто в нашій практиці політичній є, коли та чи інша сила ототожнюється з тією чи іншою людиною. І тут нічого поганого немає, і ми не є першими тут.
     
    В інтернеті ходять чутки, що за "народниками" Литвина стоїть тінь зовсім не народного олігарха Віктора Пінчука. Якщо не він, то хто підживлює молоду партію, яка вже має непогану розкрутку в ефірі?
     
    Василь Надрага: По-перше, в українському законодавстві чітко виписано, як може фінансуватися політична сила чи виборчі перегони. Відповідно до цього є фінансовий ресурс. У кого є якесь питання, то є відповідно податкова служба, яка досі не ставила нам питань: де ваші гроші? Усе прозоро, усе зрозуміло, я не бачу у цьому питання.
    По-перше, в українському законодавстві чітко виписано, як може фінансуватися політична сила чи виборчі перегони. Відповідно до цього є фінансовий ресурс. У кого є якесь питання, то є відповідно податкова служба, яка досі не ставила нам питань: де ваші гроші? Усе прозоро, усе зрозуміло, я не бачу у цьому питання.
     
    То звідки ваші гроші?
     
    Василь Надрага: Є спільні внески, є спільні дії по тим чи іншим подіям, проектам взагалі. Тобто партія наша чи будь-яка не завжди повинна бігати з грошима по державі. Вона повинна надавати політичний напрямок, десь вона суспільну підтримку надає, а хтось дає під це... на це гроші. От, наприклад, іде якийсь конкурс дитячої творчості, і компанії дають гроші, а партії - суспільну підтримку та ідеологію.
    Є спільні внески, є спільні дії по тим чи іншим подіям, проектам взагалі. Тобто партія наша чи будь-яка не завжди повинна бігати з грошима по державі. Вона повинна надавати політичний напрямок, десь вона суспільну підтримку надає, а хтось дає під це... на це гроші. От, наприклад, іде якийсь конкурс дитячої творчості, і компанії дають гроші, а партії - суспільну підтримку та ідеологію.
     
    Чому ви обрали для партійної реклами зелений колір? У світі він асоціюється з ісламом, а в Україні з партією зелених…
     
    Василь Надрага: По-перше, Народна партія, і та партія, що була до неї, вона з'явилася більше десяти років тому. Відповідно, зелений колір - це нормально, це – життя. Казати, що зелений - це колір ісламістів, то це те саме, що казати на помаранчевий колір як будистський з Тібету. Якщо б ми взяли б помаранчевий, то ніхто б нас не зрозумів, а якби взяли червоний, то усі б нас злякалися, і це було б дуже справедливо.
    По-перше, Народна партія, і та партія, що була до неї, вона з'явилася більше десяти років тому. Відповідно, зелений колір - це нормально, це – життя. Казати, що зелений - це колір ісламістів, то це те саме, що казати на помаранчевий колір як будистський з Тібету. Якщо б ми взяли б помаранчевий, то ніхто б нас не зрозумів, а якби взяли червоний, то усі б нас злякалися, і це було б дуже справедливо.
     
    BBC Ukrainian.com
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.