• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вибори 2006. Місця в партері

    Опубликовано: 2005-12-01 09:56:00
    Передвиборча кампанія 2005 – 2006 офіційно розпочалася. І головне завдання для усіх політичних сил зараз – чітко і остаточно визначитися: хто, з ким, куди і навіщо збирається іти. І тут ми вже маємо перші сенсації…

    Сьогодні Микола Катеринчук оприлюднив попередній склад першої п’ятірки блоку «Народний союз «Наша Україна» на майбутніх парламентських виборах. Тримайтесь, панове! Отже: перший номер – Президент України Віктор Андрійович Ющенко, другий – прем’єр-міністр України Юрій Єхануров, третій – ще одне ім'я, що не потребує коментарів, – Віталій Кличко, четвертий – Роман Безсмертний і п’ятий – сам Катеринчук. Така собі команда суперзірок. Навряд чи можна було собі уявити щось більш вражаюче, якщо, звичайно, не рахувати гіпотетичну можливість входження до НСНУ Юлії Тимошенко. Остаточний варіант п’ятірки буде затверджено на з'їзді НСНУ 3 грудня.

    А що ж на сьогодні мають решта представників вітчизняного політикуму? Найпершими оприлюднили свою першу п’ятірку комуністи. От вже від кого не варто чекати сенсацій. Партійний список очолили лідер Петро Симоненко, перший заступник голови парламенту Адам Мартинюк і народні депутати Іванна Герасимова, Катерина Самойлик та Омелян Парубок. За словами Петра Симоненка, під час формування списку його соратники керувалися результатами проведення попередніх виборчих кампаній. Тож КПУ зберігає за собою реноме найстабільнішої партії.

    Остаточний список членів Блоку Юлії Тимошенко буде оприлюднено на міжпартійному з’їзді, що має відбутися 7 грудня. Тут питань з першим номером не виникає. Юля назавжди. Найбільш вірогідним претендентом на другу позицію у партійному списку вважається екс-голова СБУ Олександр Турчинов. Серед решти п’ятірки з приблизно рівним ступенем вірогідності можна очікувати появи Андрія Шкіля та Миколи Томенка. Менш ймовірний варіант – приєднання до них поки що «бездомного» Олександра Зінченка.

    Партія регіонів теж збирає навколо Віктора Януковича досить потужні сили. До їх лав вже офіційно приєднався один з найбагатших підприємців країни Ринат Ахметов.

    Ринат Ахметов сьогодні є президентом одного з найбільших в країні ЗАТ System Capital Management, власником ТРК «Україна», футбольного клубу „Шахтар”, контрольного пакету акцій оператора стільникового зв’язку DCC та ще багато чого іншого. Його капітал, за оцінками журналу „Forbes”, складає близько 2,4 мільярда доларів. Що таке на цьому фоні декілька десятків, хай навіть сотень, мільйонів, витрачених на передвиборчу кампанію? Спрогнозувати номер Ахметова у передвиборчих списках регіоналів досить важко. Навряд чи це питання є принциповим для нього самого. Тут головним є сам факт його присутності в партійному списку регіоналів.

    Представники „Нашої України” прокоментували входження Ахметова до Партії регіонів таким чином: „Для виборців зрозуміло, що партія Регіонів таким чином хоче „зацементувати” майно Ахметова, одного з найбагатших людей України, яке набуто під час „прихватизації”. Все робиться для того, щоб зробити по відношенню до нього неможливою реприватизацію і притягнення до відповідальності. В тому числі за злочини, що зараз розкриваються по Донецькій області, ці злочини були вчинені проти жителів Донецької та інших областей", – такої думки дотримується член Ради НСНУ Юрій Кармазін.

    Також ще одне можливе поповнення регіоналів – вічний позивач і борець за правду, генеральний „співпрокурор” країни Святослав Піскун. Хоча й не зовсім зрозуміло навіщо. Хіба що для того, щоб намагатися довести повну протизаконність усіх дій опонентів.

    Не забувають регіонали і про „старих друзів”. Так, до їх лав вже стала „Нова демократія” на чолі з Євгеном Кушнарьовим. Останній прокоментував власне приєднання таким чином: „Хочу ще раз наголосити на тому, що з сьогоднішнього дня, з часу прийняття рішення, вже не існує двох партій. Є Партія регіонів, в яку на індивідуальній основі входять члени партії «Нова демократія». Отже, не може бути ані двох команд, ані двох стратегій. Інша річ, що досвід, погляди – все, що ми маємо, ми будемо реалізувати в межах статуту, програмних засад Партії регіонів і будемо робити все, щоб тепер вже наш спільний результат на виборах був вагомий, і від цього виграла Україна”.

    Остаточний проект списку Партії регіонів мають затвердити завтра на спеціальному засіданні президії політради. Сам Віктор Янукович стверджує, що вже зараз список сформовано на 99%.

    Кого хоче бачити в остаточному варіанті першої п’ятірки своєї Народної партії Володимир Литвин, поки що не відомо. Сам діючий спікер поки що обмежується зауваженнями на кшталт: „Народна партія хоче показати приклад іншим політичним силам”, - та: „Уряд має формуватися за професійними принципами, а не політичними”.

    Щодо інших політичних фігурантів, то їм доведеться добряче попрацювати, щоб принаймні чимось зацікавити виборців. Соціалістам доведеться придумати щось більш оригінальне, аніж чергова дискусія щодо включення чи не включення до своїх списків майора Мельниченка, „зеленим” потрібно нарешті згуртуватися і запропонувати українцям щось більше, аніж декларативні гасла та суто популістські акції на кшталт «Від чистої води – до чистої політики», а “Нові генерації” мають знайти ще принаймні якісь аргументи на свою користь, окрім власної молодості та енергійності. Щодо решти, то у них вибір невеликий: або ж помпезно увійти до лав когось з лідерів на базі „цілковитого порозуміння та співпадіння програмних засад і принципів діяльності”, або ж продовжувати діяти за всім відомим Олімпійським принципом: „Головне – не перемога, а участь”.

    Олексій Демченко, ПроНовости
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.