• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ющенка штовхають на дострокові президентські вибори

    Опубликовано: 2005-12-01 11:37:00
    Обличчя "партії влади" можуть сформувати Ющенко, Єхануров, Кличко, Безсмертний та Катеринчук. Однак політичні аналітики вважають цей варіант далеко не виграшним.
     
    Голова Центрального виконкому партії «Народний Союз «Наша Україна» Микола Катеринчук оприлюднив проект першої п'ятірки партії на виборах наступного року, створений за результатами голосування у регіональних осередках союзу, в якому на першому місці Віктор Ющенко, далі - Юрій Єхануров, Віталій Кличко, Роман Безсмертний та Микола Катеринчук.
     
    Однак експерти не впевнені, що з'їзд НСНУ (який має відбутись уже в суботу) затвердить саме цих осіб.
     
    Віктор Небоженко (керівник соціологічної служби «Український барометр»):
     
    «Конечно, такая пятерка будет. Но это не значит, что Ющенко даст свое согласие. Эта технология называется «народ просит», а как дальше все будет развиваться, решится ли на это Президент, покажет время. А так, конечно же, съезд с большим удовольствием и наслаждением продемонстрирует высший уровень лояльности».
     
    Олесь Доній (голова Центру досліджень політичних цінностей):
     
    «Це вбивча ідея для самого «помаранчевого» духу. Якщо Віктор Ющенко піде на парламентські вибори, то він мусить написати заяву, що в разі обрання він подасть у відставку з попередньої посади, тобто з посади Президента. Як тільки така заява надійде до ЦВК, ЦВК мусить розпочати роботу по організації дострокових президентських виборів. Якщо ЦВК не розпочне організацію дострокових виборів, значить, в наявності використання адмінресурсу замість використання права, а це значить, що повертається кучмізм.
     
    Якщо НСНУ піде на чолі з Віктором Ющенком, вона безперечно візьме на кілька відсотків голосів виборців більше, але це будуть голоси конформістського електорату, який постійно голосує за будь-яку владу. Натомість голоси ідейних виборців втрачатимуться ще більше.
    Щодо Кличка – це ще один приклад деідеологізації НСНУ. В часи СРСР на з’їздах компартії обов’язково виступали то доярки, то спортсмени. В наш час, щоправда, також деякі партії не соромляться виїжджати за рахунок імен видатних спортсменів. Олег Блохін йшов то за списком «Громади», то Компартії. Він, безперечно, видатний футболіст і тренер, але які він має політичні переконання? Кличко, безперечно видатний боксер, але якій його політичний світогляд?
     
    Якщо така п’ятірка і справді була запропонована регіональними організаціями НСНУ, то це свідчить про серйозну ідеологічну кризу в партії. Але знаючи, як довільно Катеринчук поводиться з фактажем, ще не гарантовано, що регіони голосували саме так, як було презентовано. В будь-якому випадку, швидше за все, з’їзд виявиться розумнішим за «партійних технологів». Тим більше, що потрібно враховувати і думки партій-союзників».
    Володимир Малинкович (директор Українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень):
     
    «Я надеюсь, что нет. Потому что остается проблема с Ющенко, а все остальное, в общем-то, вполне понятно. Но то, что Ющенко – номер один, это, по сути, является обманом общества, так как люди будут голосовать за партию, которая будет формировать правительство, а Ющенко в этом процессе участвовать не будет. Я считаю, что Ющенко надо выполнить свое обещание – отказаться от участия в списке. Но проблема в том, что Ющенко у нас человек слабохарактерный, меняет позиции достаточно быстро, и исключить такой вариант невозможно.
     
    А все остальные, очевидно, будут в списке, так что вопрос только о первой фигуре».
    Вадим Карасьов (директор Інституту глобальних стратегій):
     
    «Я думаю, що буде зміна цієї п‘ятірки. Ця п‘ятірка є електоральною, публічною, але ще є функціональний підхід до формування першої п‘ятірки. Я думаю, що з урахуванням багатосторонньої орієнтації «Народного Союзу «Наша Україна» на електоральному полі, в п‘ятірці будуть і нові прізвища, які будуть все-таки асоціюватися з російськомовним електоратом та електоратом Центральних, Східних та Південних регіонів.
     
    І про головне. Скоріш за все, у списку Віктора Ющенка не буде. Це буде партія Ющенка, але без його участі в електоральному списку. Скоріше за все, першим номером буде Єхануров».
     
    Віталій Кулик (директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства):
     
    «Ця п‘ятірка є проблематичною. Я думаю, що це не предмет для дискусії. Тобто це певний месидж від керівництва НСНУ іншим учасникам блоку. Я думаю, що ця п‘ятірка буде переграватися, і там з‘являться нові прізвища. Хоча, скажімо, шанси залишитися у Кличка, Єханурова і того ж Катеринчука достатньо високі».
     
    Віктор Уколов (провідний експерт Центру екстремальної політики):
     
    «Перша п‘ятірка затверджена буде, але, можливо, не в такому складі. Як повідомляли раніше різноманітні джерела, насправді кандидатура супертяжа Кличка не обговорювалася і не була внесена до списків рейтингового голосування в регіонах, на які посилається Катеринчук.
     
    У зв‘язку з цим суспільство має цікавити принципове питання - наскільки демократичною виявиться внутрішньопартійна дискусія всередині НСНУ? Адже після запровадження імперативного мандату народні депутати можуть перетворитись на «солдатів партії», які втратили свободу волі і особистих рішень. І тут не можна не згадати позитивний досвід українських соціалістів, які від початку 90-х всі важливі рішення справді схвалюють в результати дискусії на Політраді СПУ, делегації до якої, в свою чергу, висувають обласні організації.
     
    Взагалі, після остаточного запровадження Політичної реформи обличчя української політики невпізнанно зміниться. Ми маємо забути про яскраві демарші під час внутрішньопартійних дискусій у більшості партій. Якщо НСНУ не демократизує прийняття внутрішніх рішень, то рано або пізно ця партія перетвориться з оплоту демократії на осередок тоталітарного мислення і, зрештою, політичних рішень».
     
    Інтернет-Репортер
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.