• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В’ячеслав Коваль: Народний Рух України вимагає визнати воїнів ОУН-УПА

    Опубликовано: 2005-12-01 11:39:00
    30 листопада голова Фракції Народного Руху України, народний депутат України В’ячеслав Коваль під час засідання у Верховній Раді оголосив заяву XVI Всеукраїнських зборів Народного Руху України про визнання ветеранів ОУН УПА, інших борців з тоталітарними режимами у XX столітті учасниками національно-визвольної боротьби українського народу за незалежність.

    „Відтворення історичної правди щодо національно-визвольної боротьби українського народу протягом XX століття за звільнення рідної Вітчизни України від колоніальної залежності та утвердження самостійної соборної української держави, відновлення історичної справедливості по відношенню до її учасників було і залишається однією з програмових засад Руху. Ця проблема набула ще більшої актуальності зараз, коли йде активний процес формування української політичної нації, логічний розвиток якого просто неможливий без порозуміння між ветеранами, і це є об’єктивною вимогою часу”, - зазначив В.Коваль.

    Голова фракції НРУ також наголосив, що у країнах Європейського Союзу: Німеччині, Іспанії, Польщі тощо аналогічні проблеми вже вирішені шляхом надання рівних прав та соціального забезпечення ветеранам Другої світової та громадянських війн.

    Врешті-решт нині у світі спільне майбутнє будують не лише громадяни однієї нації, котрі були по різні боки барикад, але й цілі держави. „Прикро, - розповідає депутат, - але в Україні внаслідок шаленого супротиву комуністів, байдужості центристів, відсутності координації серед сил правого спектру впродовж десятиліття не вдалося прийняти в парламенті відповідний закон, була паралізована роботи тимчасової комісії Верховної Ради України та аналогічної урядової комісії, утворених з метою вилучення питань, пов`язаних з оцінкою діяльності ОУН-УПА”.

    Тому Народний Рух України вимагає на поточній сесії Верховної Ради України розглянути законопроект про визнання ветеранів ОУН-УПА, інших борців з тоталітарним режимом у 20 столітті учасниками національно-визвольної боротьби українського народу за незалежність. „Тобто, визначити їх історичний статус; передбачити виділення в Державному бюджеті на 2006 рік коштів на вирішення соціальних проблем ветеранів національно-визвольних змагань, видати масовим тиражем збірник документів про діяльність ОУН-УПА; органам державної влади створити спеціальні експозиції з усіх аспектів історії визвольної боротьби українського народу в 20 столітті в історичних та краєзнавчих музеях України, а в столиці України місті Києві в Українському інституті національної пам`яті, а також законодавчо закріпити визначення, відзначення визначних подій та пам`ятних дат з історії національно-визвольних змагань у 20 столітті як вирішальних чинників у розв`язанні проблеми подолання наслідків імперської політики, розпалювання внутрішньо-української конфліктів і відновлення історичної справедливості, а в більш широкому сенсі – забезпечення єдності нації як запоруки її майбутнього.

    В’ячеслав Коваль: „Народний Рух України нагадує, Міністерство юстиції, Генеральна прокуратура України повинні врешті-решт зняти з реєстрації антидержавницькі, антиукраїнські організації. Українська держава, українські парламентарі повинні обов`язково порушити це питання в Раді Європи, бо фашизм коричневий засуджено, а червоний живе і далі. Слава Україні! Слава її героям!”
     
    Служба Комунікацій НРУ
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.