• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Навіщо потрібен Меморандум про чесні вибори

    Опубликовано: 2005-12-01 12:39:00
    Останнім часом незвичне слов'янському вуху слово "меморандум" уже набило оскому. З боку Президента ініціювання Меморандуму про чесні вибори - сміливий крок. Адже він чудово розумів, що це викличе масу глузувань і підколок на його адресу з боку опозиції, яка не промине в черговий раз нагадати йому про попередній меморандум Ющенко - Янукович. Причому якщо під час підписання останнього Віктор Андрійович дістав авансом відчутну підтримку кандидатури прем'єр-міністра, то Меморандум про чесні вибори - виключно декларація про наміри.
     
    Як підтвердив голова Комітету виборців України Ігор Попов, проект угоди практично готовий, і окремим пунктом у ньому винесено морально-етичні норми. Нескладно здогадатися, що це відгомін попередньої президентської кампанії, коли конкуренти не гребували ніякими заходами, щоб потопити одне одного, а карта України, поділена на три кольори, стала притчею во язицех. Попов також підкреслив, що практично всі політичні сили задекларували свою схильність до чесних виборів. Хоча було б дивно почути від них щось інше. Влада зі свого боку, треба розуміти, гарантує, що не використовуватиме адмінресурс.
     
    Утім, ставлення депутатів до цього меморандуму, як і слід було очікувати, скептичне. Адже в жодної політичної сили немає гарантії, що їхні конкуренти під час підписання документа не тримають дулю в кишені. Фактично саме ці протиріччя не дозволили підписати меморандум іще під час президентських слухань.
     
    Розкритикував документ і головний "керівник" Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович: "Закон необхідно чесно виконувати, і все буде нормально. Це все від лукавого - всі ці меморандуми".
     
    А поки що одночасно з розмовами про чесні вибори в поштових скриньках киян з'явилася цілком безневинна листівка з Юлією Тимошенко, яка запрошує всіх у "МакДональдс". Чорні піарники розминаються?
     
    Нестор Шуфрич, СДПУ(о):
    - Для нас немає ніякого сенсу в цьому меморандумі, тому що в нас немає влади, а зловживання на виборах у всіх країнах і за всіх часів відбувалися з боку владного адмінресурсу. Було б коректно, якби влада просто поширила заяву, що вона гарантує нам чесні вибори.
     
    Лілія Григорович, "Наша Україна":
    - Що стосується адмінресурсу, то ми часто жартуємо, що ми - влада без влади, у нас є народний Президент, але немає народного парламенту. Ми не маємо адмінресурсу, але він дотепер ще живий у регіонах як осколок учорашнього дня. Президент своїм зверненням намагається запобігти спробам тих, хто живе вчорашнім днем, використати адмінресурс. Усе решта є в законах.
     
    Людмила Кириченко, Партія регіонів:
    - Як раніше не виконувалися меморандуми, так немає довіри й до цього документа. Я вважаю, що це просто політичне шоу, коли Президент, не знаючи, як привернути до себе увагу, привертає її такими паперами.
     
    Андрій Шкіль, БЮТ:
    - Ми цей меморандум підтримуємо. На відміну від меморандуму з Януковичем, це гарна, позитивна ініціатива. Звичайно, це мало що вирішує, але декларація про наміри краще, ніж її відсутність.
     
    Без цензури
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.