• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Олександр Бандурка: "Мельниченко їде якраз для того, щоб викинути брудний PR"

    Опубликовано: 2005-12-01 15:27:00
    Ви знаєте, що Мельниченко сказав сьогодні в Москві в Шереметьєво, що "в Україні є люди, в яких руки по лікоть в крові". Що це значить?
     
    Це якраз відповідь на те питання, яке вже в суспільстві є і в політичному світі зокрема: чому так терміново викликали пана Мельниченка в Україну?
     
    А його викликали?
     
    Ну, я не думаю, що він їде за власним бажанням. Це певне не так. Але є політичні сили, які ним маніпулюють і в розпорядженні яких він знаходиться. Тому він їде якраз для того, щоб викинути той брудний PR. А період брудного PR розпочинається у зв'язку з передвиборчою компанією, посилаючись на ті плівки, про які зараз мова йде.
     
    Що це за політичні сили, які ним маніпулюють?
     
    Кому вигідно, чи хто найбільше це розігрує? Соціалісти! Вони розпочали, пан Мороз. Вони найбільше зацікавленість проявляють, і, думаю, найбільші дивіденди отримають.
     
    Навіщо зараз?
     
    Навіщо? Політична кампанія розпочалася, йде боротьба за майбутні місця в парламенті, за владу реально.
     
    А співпраця з Мельниченко не може навпаки понизити рейтинги соціалістів?
     
    Слушне питання. Невідомо, чи негатив, чи позитив ще принесе Мельниченко тій політичній силі, в якій він буде. Бо, знаєте, наш народ, який привик до дисципліни відповідальності, багато хто старшого покоління пройшов війну, військову службу, знає, що таке присяга, що таке зобов'язання, етика і честь.
     
    Будуть ще резонансні якісь викиди від Мельниченка?
     
    Обов'язково. Для цього ж він і їде.
     
    Проти кого можуть бути направлені?
     
    Я не виключаю і президента України Віктора Андрійовича, ну, Литвина він вже назвав, це вже замовлення є і проти других депутатів нинішніх чи бувших, чи політиків діючих. Зокрема можна називати Петра Олексійовича Порошенка, можна називати Юлію Тимошенко і других політиків.
     
    Ви, Ваші колеги, пан Литвин, планують зустрітись з Мельниченком?
     
    Наша комісія планує зустрітись. Ми сьогодні таке прийняли рішення запросити його при його згоді прийти на засідання комісії і відповісти. А чи Литвин планує? Я не бачу в цьому потреби, потім, це запитання не до мене. Володимир Михайлович сам приймає рішення.
     
    На Вашу думку, його відновлять як кандидата у депутати, як говорив Мороз?
     
    Є відповідні рішення перш за все Соціалістичної партії. Я чув ці повідомлення, як від депутатів соціалістів, так і засобів масової інформації. Не є таємницею, що він планується, як кандидат в депутати Соціалістичної партії. Хоч, знову ж таки, була інформація, що, мол, це питання ще остаточно не вирішене. Чому я говорю, що на різних політиків може бути викинутий той бруд, залежно від того, кого треба приструнити, кого треба тримати в руках.
     
    А кого треба, по Вашому, тримати в руках?
     
    Бачите, на тому дивані, про який йде мова, президентському, побувало багато людей і в тому числі, безумовно, там був і прем'єр-міністр - на той час Віктор Андрійович Ющенко, там були інші політики. Викинути фрагменти цієї розмови стосовно окремих людей. Але немає розмови президента Кучми і прем'єр-міністра Ющенка. Їх приберігають. Були певні фрагменти із його оточення стосовно тих чи інших подій, фактів із життя особистого чи близького оточення людей. Певне, коли потрібно, то буде викидатись це, оприлюднюватись з метою політичного тиску.
     
    Чому Україна не виконує рішення Європейського суду про відновлення Мельниченка?
     
    Я б не відповідав за Україну.
     
    Ваша думка?
     
    Є рішення ЦВК, які в питаннях виборчої кампанії для всіх є обов'язковими. Ну, перш за все, це повинна слово сказати і сама Соціалістична партія чи інша політична сила, яка буде його висувати. Чому Ви так категорично робите оцінку, що Україна не виконує? А я можу стверджувати, що Україна виконує всі міжнародні конвенції і домовленості, які вона визнала.
     
    Я конкретно маю на увазі по Мельниченку не на теперішні вибори, а на вибори 2002?
     
    Є закон про вибори України. А тим вимогам закону, на той час ситуація, коли Мельниченко був невідомо де, і в якому правовому статусі: чи то біженця, чи кримінально розшукуваної людини, чи політичного переслідуваного, тоді не могло бути прийняте рішення, тому що воно б не відповідало вимогам закону про вибори народних депутатів.
     
    Пану Мельниченку щось реально загрожує в Україні? Забезпечують йому безпеку служби СБУ?
     
    Я переконаний, що йому нічого не загрожує. Це скоріше реклама його значимості. Давайте так: повернення громадянина України в Україну не є подією планетарного масштабу чи загальнонаціонального. Сьогодні навкруги цього стільки ажіотажу розкручується, що нібито це людина повернулася, я не знаю ... з космосу!
     
    Людини не було п'ять років в Україні. Він заявляє, що на нього були замахи...
     
    Але жоден замах не підтвердився.
     
    Нещодавно пройшла інформація, що перед приїздом Мельниченка документи по касетному скандалу начебто знищили
     
    Наша комісія звернулася до різних відомств, в тому числі і до Міністерства внутрішніх справ. Пропозицію надати документи в розпорядження комісії, бо для ознайомлення, або для використання в роботі комісії на постійній основі. Міністерство внутрішніх справ дало відповідь, що ці документи знищені. Без коментарів... Чому ці документи виявилися знищеними саме сьогодні, саме під час роботи цієї комісії, думаю, що там міністр проведе службове розслідування, якщо йому це невідомо.
     
    Запросивши на засідання комісії Мельниченка, що в нього будете питати?
     
    Є перелік питань. Ми розглядаємо обставини організації (я на цьому наголошую) касетного скандалу. Не виникло спонтанно оце бажання отак спонтанно засунути отой легендарний пристрій, якого ще ніхто не бачив, і ніхто не знає, що це таке і як воно називається. Тільки не так, як оце називають його офіційно. Ми розслідуємо питання організації саме касетного скандалу, і в зв'язку з цим йому задамо запитання.
     
    Наскільки дійсно зміг самостійно організувати майор прослуховування кабінету президента?
     
    Він не міг організувати. Це була добре спланована акція, в якій були задіяні політичні потужні сили і велика фінансова підтримка. І навіть міжнародна зацікавленість.
     
    Свідчення Мельниченка вплинуть на розслідування справи Гонгадзе?
     
    Залежить від того, що він буде... певне є в тому, що він повернувся, свій позитив, що багато питань, які знаходяться десь там в глибинах політики, чи на поверхні, отримають відповідь.
     
    Залежно від цих відповідей, які можуть бути результати роботи вашої комісії? Маю на увазі, чи можуть затримати Мельниченка в Україні, після того, що ви дізнаєтеся?
     
    Думаю, що в цій ситуації його ніхто затримувати не буде. Тому що Прокуратура карт-бланш видала наперед, що в нас до нього немає ніяких запитань, МВС його охороняє. Сьогодні нема політичного переслідування стосовно постаті Мельниченка. Усі часи і в усіх народів те, що зробив Мельниченко, називалося зрадою. Я юрист. Я сам багато років віддав службі в погонах. Але сьогодні помінялася ситуація. І те, що в законі визначається як злочин, в політиці підноситься як благо.
     
    Сьогодні в вашій комісії брав участь заступник голови СБУ. Ви дізналися, чи є Мельниченко співробітником СБУ?
     
    Ми задавали багато запитань, але заступник голови Служби безпеки на жодне з них не відповів вичерпно. Зокрема ми питали, чи залишається пан Мельниченко працівником Служби безпеки впродовж п'яти років, що він був відсутній? Він каже: "Я не можу сказати, точно я не знаю, бо в засобах масової інформації майор Служби безпеки, майор Державної охорони, майор президентської охорони, інколи там екс-майор звучить, але сприймається нібито діючий офіцер. Ну, і ми йому задали запитання: "Якби офіцер Служби безпеки, який допущений до державних таємниць, раптово втік за кордон, ви порушували б кримінальні справу, проводили б службове розслідування, була б якась реакція ? Безумовно, - каже. Ну, ви б сказали, Іванов чи Петров втік. А якщо Мельничайко? Ну, ви ж знаєте, велось тоді розслідування. Це питання не до мене". Тобто, ми не задоволені його відповідями, тому будемо запрошувати ще Ігоря Васильовича Дрищаного.
     
    Якщо він і решта, кого ви будете запрошувати, будуть відповідати теж саме: "Я не можу відповісти"
     
    Тоді ми доповімо Верховній Раді, що це люди або не компетентні, якщо вони не можуть доповісти на наші запитання. І тоді вони займають свої посади певне необґрунтовано, або це люди, які не хочуть працювати із тимчасовою слідчою депутатською комісією, і теж має бути відповідне реагування. Або звернемося до президента України, кому вони підпорядковані, попросимо його сприяння і впливу на його підлеглих.
     
    На Вашу думку, чому летіли через Москву?
     
    В мене тут є ще питання. Хто цей літак наймав чартерний? Хто його оплатив? Скільки він коштує? Чи то державні, бюджетні гроші, чи то гроші якоїсь політичної сили, чи якоїсь приватної особи? Багато питань виникає.
     
    Будете з'ясовувати це?
     
    Думаю, що да. Бо це все ж-таки відноситься, є продовженням організації касетного скандалу.
     
    Те що саме через Москву, може це бути підтвердженням версії про співпрацю з російськими спецслужбами?
     
    Я не можу це коментувати. Це зачіпає міжнародні відносини. Чому з російськими спецслужбами, а чому не з Центральним розвідувальним управлінням? Чи з якоюсь іншою спецслужбою тих держав, в яких Мельниченко перебував тимчасово, чи куди їздив. Таких висновків робити в мене немає підстав, хоча, безумовно, свої думки, як у спеціаліста, є.
     
    Наскільки може бути правдива заява пана Мельниченка, що з ним зустрічався...
     
    Третьяков, і говорив, що не треба чіпати пана Кучму? Факт самої зустрічі не спростовує ні Третьяков, ні Мельниченко. Зустріч була. А зміст розмови передають по-різному.
     
    Третьяков це не підтверджує, і в нас недавно була зустріч в рамках слідчої комісії другого питання, питання корупції. А Мельниченко дає свою інтерпретацію цій розмові. Я більше схильний довіряти Третьякову.
     
    Як ви думаєте, а пан Мельниченко з вами буде співпрацювати? Бо він голову вашої комісії пана Драчевського назвав "особистий міліціонер зятя Кучми"
     
    Це вже справа Мельниченка. Ми його запросимо відповідно з положенням про тимчасову слідчу комісію, з вимогами всього процесуального законодавства. Ми дуже, як кажуть, чітко працюємо в рамках діючого закону.
     
    Ми говоримо весь час про пана Мельниченка, але з ним має прилетіти і пан Ільяшкевич. Комісія ваша буде з ним зустрічатися?
     
    Ми не розслідуємо питання побиття чи замаху на Ільяшкевича. Це не є предметом нашої комісії. Якщо буде випливати, що він володіє якоюсь інформацією, чи хоче з нами зустрітися, то ми його попросимо.
     
     
    НТН
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.