• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ющенко: Реваншу "вчорашніх" не буде!

    Опубликовано: 2005-12-21 09:34:00
    Віктор Ющенко - про вибори, політреформу, газові стосунки з Росією й уміння відстоювати державні інтереси за будь-яких умов
     
    Реваншу переможених учора, окріплих і знахабнілих сьогодні й, здавалося б, дуже ймовірних переможців завтра, не буде. І дарма тріумфом "синьо-білих" лякають деякі "помаранчеві" сили - нація вже чудово розібралася, хто є хто, і вороття до старого бути не може, адже в даному випадку йдеться не про конкретні персони й навіть не про політичні сили - про цінності. Саме на цьому наголосив учора на підсумковій прес-конференції за результатами виконання програми "Десять кроків назустріч людям" Президент України Віктор Ющенко. Переконаний у "добрій історичній пам'яті" своєї нації, глава держави підкреслив: "Ні про ніякий реванш не йдеться. Сили вчорашнього дня будуть учорашніми. Скільки б прес-конференцій і лементу вони не робили, я переконаний, зробити привабливим той режим, який був учора, вже нікому не вдасться".
     
    При цьому Президент укотре запевнив, що зробить усе від нього залежне, аби вперше за 15 років вибори в Україні були справді прозорими, чесними, без застосування адмінресурсу й фальсифікацій.
     
    До речі, В. Ю. також наголосив, що справи "по відповідальності тих людей, які були задіяні у фальсифікації виборів", будуть розслідувані.
     
    Сам Ющенко як Президент намагається максимально дистанціюватися від політичних симпатій, хоча й не приховує, що тією політичною силою, яка "ввійшла в його серце", є блок "Наша Україна". І його перша п'ятірка на чолі з "професійним і толерантним" Прем'єром Єхануровим, за словами В. Ю., "класна".
     
    При цьому, природно, всі без винятку політичні сили матимуть можливість вести "публічні дискусії" на виборах. "Хай виходять на камери, на мітинги, хай говорять про свої програми, хай "дурiсть кожного буде видно всім", - радить майбутнім учасникам парламентських виборів Президент. Він переконаний, що демократичні сили так чи інакше здобудуть на перегонах-2006 перемогу, адже спільно "вони вже сьогодні мають критичну масу". Прикро тільки, що у виборчому бюлетені цих демократичних сил буде так багато - комусь об'єднатися завадили надто великі амбіції, комусь - брак політичної мудрості... Втім, наголошує Президент, так чи інакше "помаранчевим" претендентам на місце у Верховній Раді наступного скликання "дуже варто ще до завершення виборів вийти на угоду, яка б регламентувала майбутню коаліцію парламенту". Початок цього процесу буде закладено вже найближчими тижнями - "будуть формуватися спочатку м'які домовленості, які стосуються принципів виборів, взаємоненападу".
     
    Президент так переконаний: демократичній більшості у ВР п'ятого скликання бути, що не допускає й думки про ймовірний розпуск парламенту через його неспроможність сформувати коаліцію. Однак, коментуючи тісно пов'язану з цим питанням проблему політичної реформи, Ющенко зітхнув, зізнавшись, що у нього "з цього приводу два почуття". "З одного боку, Україні справді потрібна політреформа - з ясними цілями, публічна, яка проходила б через серце кожного громадянина, - констатував глава держави. - З іншого - ті новації, які пропонує закон 2222 (чинний закон про внесення змін до Конституції. - Ред.), не несуть блага для моєї нації. Але я дотримаю свого слова і не буду втручатися в процес політреформи до кінця цього року, щоб не підливати оливи у вогонь, не передати куті меду. Однак після 1 січня (саме з цього числа політреформа вступає в дію. - Ред.) я буду прихильником того, щоб звернути увагу нації, здорових політичних сил на те, що саме істинно приходить з новою політичною реформою, і чи ми побачимо країну успіху, країну стабільну, прогнозовану".
     
    Звісно, торкнувся Президент і ще однієї останнім часом особливо гострої й болючої для України проблеми - "газових" стосунків із Росією, закликавши не перетворювати цю суперечку з сусідньою державою "на розправу над українською демократією".
     
    "Головне - не допустити політики подвійних стандартів, політики розправи над українськими демократичними процесами", - підкреслив Ющенко. Сам він виступає за те, щоб від бартерних розрахунків за транзит російського газу територією України перейти до грошових. Адже бартер призводить до того, що газ надходить до місцевих бюджетів у натуральній формі, "а все безплатне не має ціни". Чи не тому Україна за споживанням (щоб не сказати - розтринькуванням) газу є лідером у Європі? До слова, Президент особливо наголошував на необхідності впровадження енергозберігаючих технологій і навіть розповів, що найближчим часом планує підписати Указ про створення Агентства з питань енергозбереження.
     
    Повертаючись до "газового конфлікту" з Росією, В.Ю. закликав не вважати цю ситуацію трагедією, адже "нація повинна навчитися відстоювати свої інтереси, якої б сфери вони не стосувалися", і розкритикував "Газпром", який "прискорює це питання". "Йдеться про мільярди, - нагадав український лідер. - Аналогів немає у світі. Ті люди, які думають, що це можна зробити з 1 січня 2006 року (перейти на нові розрахунки. - Ред.), не є професіоналами. Це наївно". До того ж Росія не може пояснити принципи формування нової ціни: "Я не можу коментувати заяви керівництва "Газпрому", що ціна буде 220-230 доларів за тисячу кубометрів. Давайте почнемо з 500 чи 700 доларів! Це не підстави для політичного діалогу, це безвідповідальний підхід".
     
    Між іншим щодо захисту державних інтересів Президент зауважив: аналогічним чином Україна має діяти і в питанні оренди Росією бази для Чорноморського флоту в Криму.
     
    Запитань від журналістів лунало безліч. Акул пера і мікрофона цікавили, звісно, не лише "центральні", а й регіональні питання. Хтось бідкався, що позвільняли "18 тисяч професіоналів, які тільки навчилися працювати в умовах ринкової економіки" (йдеться про чиновників, звільнених з роботи після приходу нової влади). На це Віктор Андрійович порадив журналістові вийти на Хрещатик і попитати людей про їхнє ставлення до минулої влади. Мовляв, абсолютна більшість респондентів скажуть, що влада ця була "пронизана корупцією "от і до". І боротьба з нею починається саме з того, аби "привести у владу нові, некорумповані обличчя". Звісно, при звільненнях-призначеннях трапляються й помилки, які треба не боятися визнавати й виправляти, але 18 тисяч звільнених чиновників при загальній кількості кількасот тисяч держслужбовців - це, зрештою, не так уже й багато.
     
    Загалом Президент дуже жорстко розкритикував тих місцевих можновладців, які аж ніяк не сприяють довірі людей до влади. "У мене нема спокою щодо організації виконавчої влади на місцях і особливо щодо її стосунків із народом", - зазначив В.Ю, суворо вишпетивши тих керівників, у яких в районах погані дороги, ями й інші незручності для населення.
     
    Також співрозмовники Президента цікавилися, про що саме Віктор Ющенко говорив на зустрічі з директором Центрального розвідувального управління США Портером Госсом, яка відбулася 16 грудня. За словами глави держави, вони з керівником ЦРУ обговорювали "низку питань безпеки": зокрема питання врегулювання придністровського конфлікту та співпраці спецслужб - у тому числі й щодо координації зусиль СБУ й ЦРУ в боротьбі з тероризмом.
     
    А насамкінець журналіст із Ялти від імені всіх мешканців курортної столиці Криму подякував Президентові за те, що цього літа ялтинці вперше не бачили перекритих доріг. До речі, не бачать їх і кияни, вже й забувши про ті шалені "пробки", які створювали на дорогах кортежі колишнiх можновладців. Чим не безперечний позитив нової влади? От тільки позитивів у нас чомусь не помічають.
     
    Леся Волошка , Україна молода
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.