• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • "Тут, на відміну від боксу, можуть вставити і ніж у спину"

    Опубликовано: 2005-12-21 09:45:00
    Кличко вперше спробував себе в ролі провідника виборчого блоку
     
    Епатажно, стильно, з елементами шоу... Так проводили позавчора свій міжпартійний з'їзд учасники Громадянського блоку "Пора"-ПРП. Відбувалося це в гламурному кінотеатрі "Україна", з перервами на каву та чай від 5 гривень за чашку, із запрошенням на з'їзд відомих діячів опозиції з-за кордону (з Азербайджану, Росії, Білорусі), зі свідомим затягуванням оприлюднення виборчого списку, зачитуванням його з кінця (з 371-го місця)... Але основною "фішкою" цього шоу був лідер "альтернативного" помаранчевого блоку - Віталій Кличко. Тут він уперше виголошував промову як політик і провідник.
     
    Хоча, здається, Кличка й далі всі сприймають не як одного з політичних діячів, а як всесвітньо відомого боксера та кумира нового покоління. "Така велика людина доторкнулася до мого комп'ютера", - не стримався під час свого виступу лідер "Пори" Владислав Каськів, коли Кличко вимкнув музику, яка раптом залунала з ноутбука Каськіва. Віталій перед початком з'їзду довго не міг зайти до зали, як потім і вийти з неї - члени блоку, гості й журналісти намагалися сфотографуватися з "зіркою" та обов'язково при цьому потиснути йому руку. Один із членів київської "Пори" приніс із собою велику м'яку іграшку-бджолу. На запитання "Кому?" відповідь була: "Вгадайте з трьох разів". Отримуючи бджолу, Віталій зазначив: "Нужно порхать, как бабочка, а жалить, как "Пора".
     
    Проблем з ораторством у екс-чемпіона немає. Щоправда, наразі він послуговується російською, хоча каже, що намагається вивчити й державну мову. На запитання "УМ", чи пише хтось Віталієві політичні промови, Каськів однозначно відповісти не зміг, лише зазначив, що такого факту не зауважував.
     
    Хоча певний політтехнологічний почерк у промові Кличка відчувався. "Вперше наше майбутнє у наших руках... Бо руки [інших] політиків зайняті - вони або щось ховають у кишені, або тримають один одного за горло", - заявив колишній боксер. Загалом виступ Кличка, як і інших промовців, був достатньо популістським та схожим за змістом на промови колег - ішлося про принципи порядності, моралі, чесності та про активну участь теперішніх членів блоку у революційних подіях 2004 року. Вже, коли Віталій сидів за столом президії, до нього підходили керівники блоку, щось шепотіли, пояснювали, у відповідь Кличко лише розуміюче кивав головою. На запитання "УМ", чи комфортно він себе почуває у шкурі політика, Віталій сказав, що він "завжди є самим собою". "Я не збираюся постійно чи то вдягати, чи то вилазити з якоїсь шкури. Я не збираюсь грати чужу роль. Я прийшов у політику таким, як я є", - додав він.
     
    Також Віталій зауважив, що готовий до політичної боротьби, де, на відміну від боксу, можуть вставити і ніж у спину".
     
    Цікаво, що виступ Віталія надихнув голову черкаського осередку ПРП Миколу Булатецького на думку, яку він навіть висловив із трибуни: Кличко заслуговує претендувати на посаду Президента на наступних виборах! "Він говорить те, що думає, а не як інші політики, думають одне, а кажуть інше..." - додав у коментарі "УМ" Булецький. Наразі ж видно, що "Пора" та ПРП готують Кличка до виборів столичного мера.
     
    Загалом політик Кличко став не єдиним сюрпризом блоку партій "Реформи і порядок" та "Пора". Так, десяте місце у списку неохоче, за його словами, зайняв відомий книговидавець Іван Малкович iз видавництва "А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га". Серед несподіванок також 18-й номер списку Олександр Богуцький (квота ПРП), гендиректор Пінчукового телеканалу ICTV, котрий, як відомо, під час президентських виборів мовив на користь Януковича. Але керівництво блоку, пояснюючи присутність Олександра у списках, посилалося на раніші епізоди його діяльності - участь у студентському голодуванні 1990 року, а також здобутки у львівській журналістиці. Тим часом відома завдяки своєму героїчному вчинку під час революції сурдоперекладачка Наталя Дмитрук опинилася лише в шостій десятці списку, а журналіст Вахтанг Кіпіані удостоївся 26-го, теж ймовiрно непрохідного місця. Шостим у списку став екс-речник МЗС, екс-заступник державного секретаря Маркіян Лубківський, хоча в "Пору" він офіційно вступив лише півтора тижні тому.
     
    Серед відомих прізвищ, які раніше не були помічені серед активістів ПРП чи "Пори", - нардепи Володимир Черняк (він нещодавно вийшов з УНП і встиг записатися в глибокі тили "Нашої України"), безпартійний екс-віце-прем'єр з аграрних питань в уряді Кінаха Леонід Козаченко (як відомо, він трохи часу провів у СІЗО), а також колишні політтехнологи Ющенка - автор помаранчевої символіки Ярослав Лесюк, ще пару тижнів тому - член ради НСНУ й учасник партсписку "Нашої України", та Денис Богуш. У першій п'ятірці, окрім Віталія Кличка, - міністр фінансів Віктор Пинзеник (голова ПРП), Владислав Каськів (голова "Пори"), Тарас Стецьків та Євген Золотарьов (представники керівництва двох партій). Узагалі в частині списку, яку можна вважати прохідною, - передусім активісти й члени проводів двох партій.
     
    До речі, "Пора" вирішила скористатися прикладом "НУ" і зобов'язала своїх однопартійців, які фігурують у списках, піти з чиновницьких посад. Натомість ПРП приймати аналогічного рішення не збирається, оскільки пан Пинзеник постійно наголошує, що на посаді глави Мінфіну він потрібен Україні. А от голова "Пори" та політради блоку Каськів пообіцяв написати заяву на відпустку з посади радника Президента України. Коридори влади наразі нагадують Владиславові "театр абсурду".
     
    І з цих слів, і з гасел на кшталт "Ми не помаранчевий блок, ми золотий!", "Ми влаштуємо справжній рок-н-рол у цьому курятнику", "Хто, як не ми?! Кого, як не їх?!" зрозуміло, що левову частину своєї агітаційної кампанії "жовті бджоли" присвячуватимуть критиці не тiльки "голубих", а й "помаранчевих" політиків.
     
    Україна молода
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.