• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Майдан таки не закінчився?

    Опубликовано: 2005-12-22 11:31:00
    Реванш не пройде!, - обіцяють у "Нашій Україні" й вірять у свою перемогу на парламентських виборах
     
    Вогонь помаранчевих відтінків, пісні з Майдану від Олега Скрипки, "Мандрів", "Тартаку", Марії Бурмаки, Тараса Петриненка та інших - усе нагадувало тогорічний Майдан. Так проходив Міжпартійний з'їзд блоку "Наша Україна". Зрештою, й у виступах лідери шести партій, які увійшли в блок ("Народний Союз Наша Україна", Народний рух України, Партія промисловців та підприємців, Конгрес українських націоналістів, Християнсько-демократичний союз та УРП "Собор"), згадували про Майдан.
     
    Цей святковий помаранчевий антураж був не лише ознакою європейськості, як казали самі нашоукраїнці. Він був ознакою того, що Майдан таки не закінчився. Не закінчився, бо існує реальна загроза реваншу. Схоже, "помаранчеві" сили зрозуміли це тільки зараз, коли почалася активна виборча кампанія. "Наша Україна" починає її з третього місця у рейтингах соціологічних опитувань. І починає, на що вказувало гасло на з'їзді, "з Майданом у серці". А іншого вибору вона не має. Треба йти вперед і відвойовувати свої позиції на електоральному полі. Відступати нікуди. Тим паче після того, як Президент Віктор Ющенко висловив цілковиту впевненість у перемозі демократичних сил, не залишивши їм жодного права на помилку. "Реванш недопустимий, бо мова йде не про персони, а про цінності", - заявив він, хоч сам і залишився поза блоком.
     
    Зрештою, про це говорив і перший номер списку "Нашої України" прем'єр-міністр Юрій Єхануров. "Якщо реванш відбудеться, програють усі", - сказав він, додавши, що "тоді ми ("помаранчеві" сили. - Авт.) вже точно об'єднаємося, але об'єднає нас уже не спільна програма та спільні плани, а спільна біда". На наш погляд, знаковим у його виступі був іще один момент, який якраз стосувався й колишніх союзників по коаліції "Сила народу", і вічних опонентів - "голубих". За його словами, у "Нашій Україні" чудово розуміють, що їм доведеться "не лише переконувати виборця в привабливості нашої програми та спроможності нашої команди", а й "багато зусиль витрачати на те, щоб відбиватися від атак опонентів і навіть - що дуже прикро - від атак тих, хто ще вчора був поруч із нами". Прозорий натяк на БЮТ. Політична сила Тимошенко сьогодні поводить себе як опозиційна сила. І те, що БЮТ разом із "Регіонами" не голосувала за бюджет, - зайве підтвердження того.
     
    Але, попри все, нашоукраїнці налаштовані на співпрацю в майбутньому парламенті саме з "помаранчевими" силами, а не з януковичами чи есдеками. Юрій Єхануров чітко сказав, що блок готується до формування коаліційного уряду, і звернувся до учасників коаліції "Сила народу": "У нас є набагато більше спільного, ніж того, що різнить нас. ...Сіючи у своєму середовищі недовіру, ми створюємо умови для того, щоб до влади повернулися політичні вампіри. Раніше вони живилися суспільною апатією, а зараз - розчаруванням. Раніше - нашою слабкістю, а зараз - гризнею й розбратом". Чи сприйняли ці слова ті, кому вони були адресовані, покаже час.
    А поки що всі йдуть на вибори. "Наша Україна" трохи здивувала всіх своєю першою п'ятіркою, у якій четвертим номером - генеральний продюсер "1+1" і ведуча програми "Без табу" Ольга Герасим'юк, а п'ятим - відома співачка Руслана Лижичко. Обидві безпартійні. І, схоже, у ту чи іншу партію вступати не збираються. Хоч як це дивно, але їх узагалі не було на з'їзді. Як уже зазначалося, список очолив прем'єр-міністр Юрій Єхануров. Другим номером іде секретар Ради національної безпеки та оборони й одночасно лідер Партії промисловців та підприємців Анатолій Кінах, а третім - міністр закордонних справ та лідер Народного руху України Борис Тарасюк. Далі місця в першій десятці посіли віце-прем'єр-міністр із гуманітарних питань В'ячеслав Кириленко, який нещодавно вийшов з УНП (Костенка) (№ 6); народний депутат Ксенія Ляпіна, відома тим, що активно захищає права дрібних та середніх приватних підприємців (№ 7); голова Центрального виконкому "Народного Союзу Наша Україна" Микола Катеринчук, який рік тому відстоював перемогу Ющенка у Верховному Суді (№ 8); Руслан Князевич, член Центральної виборчої комісії, щоправда, він уже встиг написати заяву про звільнення (№ 9). І замикає десятку народний депутат Лілія Григорович. Лідери інших партій - учасниць блоку продовжують виборчий список. Так, Володимир Стретович, голова ХДС, - під номером 11, Анатолій Матвієнко, голова УРП "Собор" - № 12, Роман Безсмертний, Голова Ради "Народного Союзу", має 23-й номер, Олексій Івченко, Голова КУН - 25-й.
     
    Тепер залишається серйозна робота на виборах. Юрій Єхануров вірить у те, що все буде добре. Він закінчив свій виступ оптимістично: "Як завжди, після зими прийде весна - весна нашої надії, весна нашої перемоги!" У "Нашої України" тепер нема іншого виходу - тільки перемагати.
     
    Максим Закревський , Газета "Без цензури"
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.