• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Контракт про співпрацю

    Опубликовано: 2005-12-28 10:23:00

    Про підтримку на виборах мера Києва нинішнього градоначальника Олександра Омельченка ще два місяці тому заявляли його колишні колеги по Партії "Єдність" (сьогодні вона входить до складу Виборчого блоку "Євген Марчук - "Єдність"), а також СДПУ(О). Сьогодні про підтримку заявила міська "Наша Україна".

    Олександр Омельченко балотуватиметься на посаду столичного голови за підтримки "Нашої України". Всупереч прогнозам багатьох політиків та політологів про те, що Сан Санич піде на вибори сам, не пов'язуючи своє ім'я з жодною політичною силою, у суботу, 24 грудня, мер Києва підписав угоду про співпрацю зі столичним осередком пропрезидентської партії.

    Тож одна з головних інтриг київської кампанії вирішилась без багатьма очікуваної несподіванки. "Нашоукраїнці" сумлінно зобов'язалися підтримувати на виборах міського голови члена Ради своєї ж партії, а заодно й найбільш реального на сьогодні претендента на київське мерство. О.Омельченко, у свою чергу, пообіцяв, що власним авторитетом підтримає в Києві на виборах до міської та районних рад партію "Наша Україна". Принаймні, так записано в тексті угоди.

    За задумом підписантів, угода має діяти не лише під час кампанії, а й після виборів. Тому позиціонують її як "стратегічну співпрацю". Основні тези угоди стосуються практично всіх "больових точок" столичного сьогодення: будівництво соціального житла під гарантії міської влади; забезпечення прозорості вирішення земельних питань, збереження історико- культурної, зокрема архітектурної спадщини міста; розвиток взаємовигідної співпраці з містами-супутниками Києва, зокрема щодо виділення земельних ділянок під будівництво житла та ін.

    Легко прогнозованих докорів з боку опонентів - що заважало Олександрові Олександровичу опікуватися цими проблемами до виборів - ні "Наша Україна", ні столичний мер, схоже, не бояться. Вочевидь, вважають, що результати багаторічної роботи Омельченка на посаді міського голови добре відомі киянам і легко знівелюють критику (принаймні, з боку інших претендентів на столичний "престол").

    Голова столичного осередку "Нашої України" Микола Мартиненко, коментуючи майбутню співпрацю з Олександром Омельченком, наполягав, що при визначенні кандидата на посаду мера Києва партія керувалась насамперед реальним рейтингом претендентів серед мешканців столиці. "Кияни цінують Омельченка як досвідченого господарника, людину, яка вміє відстояти інтереси Києва на всіх рівнях", - таким був основний аргумент Мартиненка.

    Головний столичний "нашоукраїнець" не приховував ані задоволення тим, що Олександр Омельченко "формалізував" домовленості саме з пропрезидентською партією, ані своїх амбіційних планів щодо наступного складу міської та районних рад. "Я раніше говорив і повторюю зараз: мером Києва буде кандидат від "Нашої України". А після виборів наше завдання - створити конструктивну більшість у Київраді, яка б плідно співпрацювала з міським головою на благо киян", - сказав він.

    Утім, скидається на те, що й пан Омельченко, який завжди волів бути на боці президентів, вважає таке співробітництво перспективним. У своєму виступі на міській конференції "Нашої України" він наголосив, що "підписання угоди - це взаємна пропозиція". "Ми є провладною, пропрезидентською, продержавною силою. Ми повинні бути прикладом для всієї України. Ми будемо працювати разом над поліпшенням життя киян та розвитком столиці", - підкреслив київський голова.

    Висновок, що першим напрошується із такого взаємного задоволення найпопулярнішого політика столиці та рейтингової політичної сили міста, такий: у переддень "битви за Київ" вони вирішили до певної міри підстрахувати одне одного. Адже більшість експертів сходяться у думці, що і за значенням для України, і за напруженням пристрастей, і за кількістю "брудного піару" "київська кампанія" аж ніяк не поступатиметься загальнодержавним виборам. Відтепер, принаймні, на одну лінію можливого конфлікту в цій кампанії буде менше.

    Очевидно, що підписаними домовленостями і О.Омельченко, і "Наша Україна" серйозно посилюють свої позиції на виборах. А чи дозволить це посилення "нашоукраїнцям" досягнути своїх амбіційних планів, буде зрозуміло вже за три місяці. Адже опоненти атакуватимуть їх із подвійною силою.

    До речі

    Володимир Яловий , лідер Української партії "Єдність":

    - Свої претензії на владні повноваження в столиці наразі представляє цілий ряд політичних угруповань. Власне, змінюються лише представники різних бізнесових кіл, які виношують свої плани щодо Києва. А кияни і Українська партія "Єдність", яка завжди стояла на сторожі інтересів міської громади, залишаються перед вибором - захистити позиції територіальної громади міста чи поступитись перед черговим тиском олігархів.

    Якщо у 2002 році місцеве самоврядування в столиці одержало серйозну перемогу, і партія "Єдність" не дозволила "роздерибанити" Київ, то тепер нас чекає ще жорсткіша боротьба. Але ми приймаємо виклик. Партія "Єдність" першою з усіх політичних сил ще два місяці тому оприлюднила своє рішення про висунення Київського міського голови О. Омельченка на новий строк. І це абсолютно логічно, адже й нашу партію реально створював і зміцнював саме він. У заяві партії, до речі, є теза про те, що бажаною ми вважаємо ситуацію, коли Київський міський голова є позапартійним. Тоді він буде однаково близький усім жителям міста. Олександр Омельченко є консолідуючою фігурою, здатною ефективно працювати на посту міського голови.

    Марія Савченко, День

     

     Обсудить на форуме Силы Народа

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.