• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Оподаткування нерухомості в Україні: Обов'язкові платежі та податок на розкіш

    Опубликовано: 2024-01-31 18:00:19

    При купівлі-продажу нерухомості в Україні, сторонам доводиться зіткнутися з рядом обов'язкових платежів, таких як державне мито, податок на дохід фізичних осіб (ПДФО), військовий та пенсійний збір.

    Державне мито становить 1% від вартості нерухомості та є оплатою за нотаріальне посвідчення права власності, що переходить від продавця до покупця. Покупець, з свого боку, зобов'язаний внести 1% від вартості майна у вигляді пенсійного збору.

    ПДФО, який сплачується продавцем, залежить від кількох факторів. Перший продаж квартири у році не оподатковується ПДФО, але при подальших продажах ставка може бути 5% або 18%, враховуючи тривалість володіння та кількість продажів.

    Покупець також сплачує військовий збір у розмірі 1,5% від вартості нерухомості, додатково до ПДФО. Щорічно власникам нерухомого майна нараховується податок на розкіш для об'єктів з площею від 60 кв. м. для квартир і 120 кв. м. для будинків.

    Ставка податку на розкіш визначається рішенням місцевої ради та обчислюється у відсотках від мінімальної заробітної плати на 1 січня звітного року, не перевищуючи 1,5% за квадратний метр. Сплату податку слід здійснити до 1 липня наступного року.

    Для власників об'єктів нерухомості площею понад 300 кв. м. (для квартир) та 500 кв. м. (для будинків), податок збільшується на 25 тисяч гривень щорічно. Онлайн-калькулятор дозволяє розрахувати очікувані податкові обов'язки.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.