• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Що стане ключовими чинниками формування нового світового порядку

    Опубликовано: 2023-09-26 09:00:00

    Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель зазначив, що війна в Україні, конкуренція між Китаєм і США, а також розвиток країн Глобального Півдня стануть ключовими чинниками, які визначатимуть новий світовий порядок.

    Про це він розповів у співбесіді для британського видання The Guardian.

    Боррель підкреслив важливість для Європи уникнути утворення альянсу Китаю з Росією та іншими країнами Глобального Півдня, оскільки це може призвести до подальшого падіння економіки Європи, яка вже постраждала через російську агресію проти України.

    Дипломат наголосив, що країни Глобального Півдня ретельно формують свої альянси, іноді сприяючи Росії, іноді – Китаю. Вони можуть голосувати проти війни в Україні в ООН, але не відчувають того самого морального обурення, яке існує в Європейському Союзі.

    Боррель також наголосив, що війна в Україні примусила країни Європи звернути увагу на оборону і не розраховувати виключно на американський ядерний щит. Незважаючи на зміни, які відбулися, ЄС ще не має належної обороноздатності.

    "Роками була якась тупикова ситуація, і нічого не відбувалося. Україна створила нову динаміку", - сказав Боррель.

    За словами дипломата, якщо Європейський Союз і надалі прийматиме рішення так повільно, як це сталося з питанням надання зброї для України, то через двадцять років світ буде мати три великі країни: Китай, Індію та США, і кожна з них матиме економіку близько 50 трильйонів доларів, що вказує на значний розмір і вплив цих держав.

    Для Європи ця ситуація становитиме серйозний ризик, і їй слід готуватися до активної участі в новому світовому порядку, де вона буде меншою за кількістю населення та обсягом економіки.

    "Ми травоїдні тварини у світі м’ясоїдних (…) Це означає, що ми повинні шукати політичний вплив, технологічний потенціал і єдність. Єдність – це ключове слово. Європейці мають бути більш об’єднаними", - додав Боррель.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.