• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Рекордні температури океану: загроза для планети

    Опубликовано: 2023-08-07 16:00:21

    Цього тижня середньодобова температура поверхні моря була рекордно високою - +20,96 °C. Це перший раз, коли такі температури були зафіксовані в серпні. За даними служби моніторингу зміни клімату Європейського Союзу Copernicus, ці незвично високі температури океану є тривожним сигналом.

    Океани відіграють важливу роль у регулюванні клімату. Вони поглинають тепло і виробляють більше половини світового кисню, а також впливають на погоду. Проблема полягає в тому, що тепліша вода поглинає менше вуглекислого газу, що посилює глобальне потепління. Вища температура океану також призводить до швидшого танення льодовиків і підвищення рівня моря.

    Загроза "гарячих" океанів і теплових хвиль є серйозною не лише для людей, але й для морських мешканців. Підвищення температури впливає на їхні харчові ланцюги, зокрема робить акул більш агресивними, а корали втрачають колір.

    Доктор Метт Фрост з Плімутської морської лабораторії у Великій Британії зазначає, що зараз океани зазнають більшого стресу, ніж будь-коли в історії. Забруднення та надмірний вилов риби погіршують ситуацію.

    Науковець Саманта Берджесс з "Коперника" зазначає, що найвищі температури океану, за прогнозами, будуть у березні, а не в серпні. Вчені стурбовані можливістю ще більшого нагрівання океану в період до березня наступного року.

    Вчені пояснюють, що зміна клімату робить океани теплішими, поглинаючи більше тепла від парникових газів. Використання викопного палива збільшує кількість надлишкового тепла, яке поглинають океани, затримуючи процес стабілізації їхньої температури.

    Цей температурний рекорд слідує за кількома хвилями спеки цього року, які вплинули на Велику Британію, Північну Атлантику, Середземне море та Мексиканську затоку. У червні, наприклад, температура води у Великій Британії була в середньому на 3-5 °C вищою за норму.

    За даними Метеорологічної служби та Європейського космічного агентства, частота теплових хвиль подвоїлася в період з 1982 по 2016 рік, а з 1980 року вони стали більш інтенсивними і тривалими. Це свідчить про небезпечне погіршення стану океанів та його вплив на клімат і екосистеми.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.